Meny

.

Laika Ecovip H 2109

Ni som tycker helintegrerade husbilar kÀnns stora och svÄrkörda har hÀr en lÀttkörd och kompakt husbil för upp till fyra personer. Ecovip H Àr lite smalare Àn andra husbilar, 225 cm bred istÀllet för 232 cm. Kan tyckas som en liten skillnad. Men den mÀrks. SÀrskilt i denna modell som har en kort hjulbas och dÀrför Àr extra smidig.

 

Av Rok VizoviĆĄek

Svensk bearbetning Stefan Janeld

 

H 2109 Àr den kortaste i Laikas Ecovip H serie och kan vara svaret pÄ drömmen om en husbil som Àr lika smidig att köra som en plÄtis men med en rymlig bodel komfortabel för fyra. Med en hjulbas pÄ blott 3450 mm har den samma svÀngradie som en 540 cm kort plÄtis. Men med en helt annan rymd, komfort och isolering. Den Àr inte svaret pÄ alla drömmar, men en utmÀrkt kompromiss.

 

Smal men inte trÄng

Även om den Ă€r ganska smal pĂ„ pappret kĂ€nns det inte trĂ„ngt inuti. StĂ„höjden Ă€r 205 cm och den invĂ€ndiga bredden Ă€r 212 cm. Planlösningen Ă€r inte unik, tvĂ€rtom Ă€r den traditionell.

Höga lÄngbÀddar i sovrummet, kompakt kök och badrum midskepps. Sittgruppen Àr en vinkelsoffa och snurrbara framstolar och en liten sits innanför dörren.

Man kan fÄ bilen med bÀddbar sittgrupp. DÄ har bordet teleskopiskt stativ. Men med tanke pÄ att det redan i basutförande finns fyra bra sÀngar Àr det tveksamt om behovet finns.

Jag var först tveksam till den gröna klÀdseln i testbilen, men med tiden vande jag mig. Den gröna fÀrgen Àr lugn och behaglig. KÀnns speciell.

 

Hög teknisk nivÄ

Bilen stÄr pÄ Fiats lÄga camperchassi som försetts med ett mellan 12 och 22 cm högt tekniskt dubbelgolv. HÀr bor teknik och tankar vilket frigör utrymme i bodelen. Dubbelgolvet Àr uppvÀrmt sÄ tekniken Àr frostskyddad. Att dubbelgolvet Àr upplyst förenklar i vintermörkret.

Bodelskonstruktionen Àr trÀfri med isolering av XPS, extruderad polystyren. VÀggarna Àr 35, taket 40 och golvet 50 millimeter tjockt.

NÄgot som uppskattas Àr den rejÀla tryckvattenpumpen som i kombination med ett expansionskÀrl ger ett jÀmnt vattenflöde. Att tömma grÄvattentanken görs via en elektrisk ventil som aktiveras med en knapp i garaget. Det Àr sÄdana hÀr detaljer som Àr viktiga i vardagen.

Testbilen var försedd med en Truma Combi luftburen vÀrmare med 6 kW effekt och elpatron. Den som vill kan bestÀlla bilen med vattenburen vÀrme frÄn Svenska Alde.

 

Mycket lÀttkörd

Testexemplaret var försett med Fiats 2,2 liters motor pÄ 160 hk. En motor som numera fasats ut till förmÄn för 2,0 liters motorer pÄ antingen 120, 140 eller 180 hk.

Vilken motor du vÀljer Àr sÄklart ett personligt val. Men om du Àr osÀker rekommenderar jag 140 hk med automatlÄda.

Bilen Àr verkligen lÀttkörd. Den korta hjulbasen och att bodelen Àr blott 225 cm bred gör manövrering i trÄng miljö till en barnlek.

 

I bildgalleriet kan du bekanta dig nÀrmare med testbilen. Klicka för större bilder och bildtexter.

Jag tycker

Det Àr lockande med sÄ hÀr pass lÀttkörda husbilar. Bakom ratten kan jag undra varför inte fler vÀljer en kompakt helintegrerad husbil istÀllet för en plÄtis. Man fÄr sÄ mycket mer boendekomfort. Nu Àr detta inte en bil tÀnkt att konkurrera med plÄtisar. Snarare med kompakta modeller frÄn andra premiumtillverkare. Det klarar den vÀl.

Laika Ă€r en premiumtillverkare och det mĂ€rks nĂ€r man synar tekniken ombord. Det Ă€r kvalitet i allt. Även beslag och material har en skön kĂ€nsla.

Det Ă€r lĂ€tt att trivas ombord, Laikas slogan ”La Dolce Vita” kĂ€nns klockren.

Om ni Àr ute efter en lÀttkörd, kompakt och bekvÀm husbil bör ni ha Laika Ecovip H2109 pÄ listan över modeller att titta pÄ.

Fakta

Jag gillar

  • Trivseln ombord
  • Kvalitetsmaterial
  • LĂ„ng fuktskadegaranti
  • LĂ€ttkörd
  • Bra lastvikt

 

Jag önskar

  • Djupare överskĂ„p i sovrummet
  • Att höger sĂ€ng var lĂ€ngre Ă€n 185 cm

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift