Meny

.

Laika Ecovip L 3009

Modern och komfortabel

Laika bygger sina husbilar i italienska San Casciano i Val di Pesa, söder om Florens.

Ecovip-serien Àr Laikas viktigaste och omfattar bÄde halv- och helintegrerade modeller. I Är har bÄde utsidan och interiören förnyats helt. Vi beslutar oss för att studera seriens debutant, den halvintegrerade Ecovip L 3009. En intressant modell, inte minst för att den har en avvikande bredd pÄ 2.25 meter. Kommer vi mÀrka det?

 

Text och fotografi: Carla och Kees Witvliet

 

Det första vi ser Àr den förnyade aktern med lekfullt designad belysning över hela bredden med vertikala LED-strips. Snyggt!

Den nya dekaleringen Àr elegant. Men dock viktigare Àn den nya looken Àr Laika Ecovips strukturella förÀndringar. Modellen har förÀrats ett dubbelgolv med en höjd pÄ mellan 16 och 30 centimeter. Förutom vattentankarna och den tekniska installationen ryms hÀr ocksÄ en del packning. Intressant Àr det lÄnga stuvutrymmet under sittgruppen, som kan nÄs frÄn bÄde ut- och insidan. Perfekt stÀlle för skidor och andra lÄnga grejer.

Men Àven tekniken i Ecovip-bilarna har förbÀttrats: grÄvattentanken har fÄtt en elektrisk tappkran, alla dörrar och luckor i husbilen har fÄtt centrallÄs och displayen till kontroll-panelen Àr ny.

Vi ser ocksÄ att husbilen fÄtt en ny Hartal entrédörr (60 cm bred), försedd med fönster och dubbellÄs. Det stora isolerade och uppvÀrmda garaget i aktern kan lastas upp till 250 kg. Gott om plats för E-bikes, surfbrÀdor eller campingmöbler.

Förutom en Truma Combi 6 erbjuder Laika Aldes vattenburna vÀrmesystem som tillval. 

Ecovip L3009 stĂ„r pĂ„ ett Fiat Ducato camperchassi och har i standardutförandet en 120 hk MultijetÂČ Euro 6d-temp motor. Vi rĂ„der alla att uppgradera till minst 140 hk versionen.

BekvÀm sittgrupp

Vi fÄr lite wow-kÀnsla nÀr vi kommer in. Det gÄr att vÀlja mellan en ljusare eller mörkare möbeldekor. I testbilen Àr det mörka trÀdetaljer som kombinerats med glÀnsande cremefÀrgade skÄpsluckor. Snyggt, tycker vi.

En konstnÀrlig detalj Àr fanérklÀdda vÀggpartier i ljust trÀ som Äterkommer pÄ olika.

Det kommer mycket ljus genom det stora panoramafönstret i kabinen, som har klÀtts med lÀderdetaljer och ramas in med hörnskÄp.

Sittgruppen Àr ovanligt rymlig, rymmer ledigt fem personer. Innertaket har klÀtts med ett 6 mm tjockt material för att minska vÀrmeförlusten och ge en dÀmpad ljudatmosfÀr.

VÀldesignad mysbelysning ger Dolce Vita-vibbar nÀr kvÀllsmörket faller pÄ!

Matlagning

I köket intill entrédörren Àr den robusta kranen vid den rostfria diskhon en kvalitetssignal.

De tre vÀl spridda brÀnnarna gör att stora pannor inte behöver slÄss om plats och flÀkten hÄller matoset i schack.

Tre breda och överskÄdliga lÄdor samt de tvÄ överskÄpen har plats för sÄvÀl torrvaror som utensilier. Arbetsytan Àr dock skral. Intill köksbÀnken stÄr ett smalt Thetford kylskÄp (142 l) med frysfack. 

Badrum

Toalettutrymmet Àr funktionellt med en dusch som kan separeras helt frÄn resten av badrummet. Toalettmöbeln vid handfatet Àr lite vÀl tilltagen vilket lett till att det Àr trÄngt att sitta pÄ toan. Ett litet fönster och en taklucka ordnar ventilationen.

Toalettdörren i trÀ kan ocksÄ fungera som sovrumsdörr. I sÄ fall ser en skjutdörr till att du trots det kan sitta ostört pÄ toaletten. 

Sova

I sovrummet tvÄ enkelbÀddar. Ett brett trappsteg underlÀttar vid sÀnggÄendet. Förutom dessa steg Àr bodelsgolvet helt utan nivÄskillnader. Bra!

Plus i kanten för de praktiska lÀslamporna. Det finns skÄp under bÄda sÀngar och pÄ den ena sidan en garderob. En bra detalj Àr att man kan dra ut skÄpet under en av sÀngarna. Som tillval erbjuder Laika ocksÄ en taksÀng ovanför sitthörnan, vilket kan vara bra om man planerar att ta med barnbarnen eller en god vÀn.

Vi tycker

Med sex usb-uttag Àr Laika i takt med tiden, inga begrÀnsningar dÀr. Synd att standardutrusningen bara inbegriper en 120 hk-motor, den rÀcker inte riktigt till.

NÀr det gÀller interiördesignen infriar Laikas goda namn alla förvÀntningar. Ecovip L 3009 Àr en mycket trevlig husbil att vistas i.

Och nej, vi mÀrkte inte alls att bilen Àr en halv decimeter smalare Àn de flesta.

Vi gillar

  1. Golv utan nivÄskillnader
  2. Gott om USB-uttag (6 stycken)
  3. Sittgruppen

Vi önskar

  1. Att 140 hk motorn var standard
  2. Mer arbetsyta i köket
  3.  

Fakta

Utrustning testbil

Airbags, ABS, ESP, ASR, farthĂ„llare, AC, partikelfilter, Fix and Go-kit (inget reservhjul, 16” lĂ€ttmetallfĂ€lgar, Truma Combi 6kW med elpatron, TrelĂ„gig gasolspis, vridbar Thetford-toa, 142 liters Thetford kylskĂ„p, LED-inomhusbelysning, 95 AH Gel hushĂ„llsbatteri, 2 gasolflaskor pĂ„ 11 kg/styck.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift