Meny

.

Luftburen eller vattenburen? Rätt värmare till husbilen

Man fryser inte i dagens husbilar, oavsett vilken värmare man väljer. Men det finns för- och nackdelar med alla system. Här får du en snabb överblick som hjälper dig välja vilken typ av värmare som passar just dig.

 

Av Stefan Janeld

 

Inget värmesystem har bara fördelar. Det handlar mycket om var, när och hur du använder din husbil. De vanligaste värmesystemen idag är Alde (vattenburen) och Truma (luftburen). Det är dessa vi avser i våra rekommendationer. Det finns flera andra på marknaden.

Kom ihåg: Värmepannan är bara en del i värmesystemet. Hur bra den levererar sin energi till bodelen är helt beroende av systemets utformning.

Denna artikel är väldigt förenklad, en introduktion. Om du vill gå mer på djupet om värmare och värmesystem ska du läsa vår utförliga köpguide Allt om värmare och värmesystem.

 

Välj vattenburen värme om du:

  • Ofta står vid elstolpe och vill använda elpatronen för att spara gasol*
  • Värderar total tystnad när du ska sova
  • Vill ha en stor husbil, över 8 meter

 

Välj luftburen gasoldriven värmare om du:

  • Vill ha en värmare som ger snabb justering av temperaturen
  • Vill spara vikt, du vinner ca 40 kg lastvikt jämfört med vattenburen värme

 

Välj luftburen dieseldriven värmare om du:

  • Reser mycket utanför Sverige
  • Inte vill byta gasflaska kl 3 på morgonen

 

Allmänt tips

Du som uppskattar fricamping bör kontrollera att spillvattentanken värms av bilens värmesystem. Antingen genom att vara placerad i ett uppvärmt dubbelgolv eller att varmluft eller varmvatten värmer tanken och dess tömningsventil.

 

*Aldes elpatron är effektiv. Man klarar sig ner till några grader under nollan på endast elpatron. Truma som är en luftburen värmare är inte lika effektiv på elpatron. Varför kan du läsa i denna artikel.

 

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift