Meny

.

Missljud från motorn? Ta det på allvar!

Ibland uppstår det missljud under färd. Först blir man kanske lite orolig. Men efter ett tag vänjer man sig vid ljudet och oron lägger sig. Fara å färde! Ty ljuden är en varningssignal om kommande haveri.

 

Av Stig Forsberg

 

Det börjar skramla lite inifrån motorn. Inget farligt utan mer som om någon liten plåt sitter löst. Det var vad vår redaktionskompis Håkan råkade ut för. Håkan undersökte och fann inget sittande löst. Jag åkte senare med i bilen och hörde samma ljud. Ny visuell kontroll från olika vinklar, uppifrån, underifrån och från sidan – inget löst som kunde observeras.

Håkan körde vidare med bilen och ljudet började bli vant. I Norge hände det, bilen bara tvärdog. Ingen ström fanns. Var det ett resultat av det som skramlat länge? Det är nästan otroligt när man hittar orsaken till både skramlet och totalstoppet. Läs hela historien här.

 

Smygande problem

Jag pratade med Leif Palmqvist på Torvalla LCV om det inträffade och han berättade då om två olika fenomen som han stöter på med skrammel och oljud som inte omedelbart ställer till något problem, men som förbryllar och på sikt kan ställa till det ordentligt. Båda ljuden kommer från motorn och speciellt när man kört ett tag och motorpaketet är varmt.

Det skramlar på tomgång som om ett motorfäste sitter löst, men så är inte fallet. Skramlet upphör så fort man sätter foten på kopplingen. Båda felen som kommer från koppling och tryckplatta är orsakat av att man släpper kopplingen för fort. Den måste få någon halv sekund på sig att slira in sig.

Dubbelmassesvänghjul är bättre på att minimera vibrationer vilket ger en tystare motor. Men när det slits börjar det låta illa.
Släpper man kopplingen för snabbt kan det leda till att navet börjar glappa.

Tunga bilar och motorer med höga vridmoment

Förklaringen är att dagens motorer har mycket höga vridmoment och bilarna är tunga, 4-5 ton. Det betyder att belastningen blir mycket stor vid växling. Något som kan slita hårt på drivlinan om man är lite oförsiktig.

Det ena felet som uppstår är att motorer med dubbelmassesvänghjul slits så att fjädrarna som håller samman svänghjulshalvorna mattas ut och inte orkar hålla samman halvorna. Det resulterar i ett klonkande/klinkanda ljud som hörs från motorn när den går på tomgång. Det andra felet låter likadant, men beror på att lamellcentrumet har slitits ut och glappar på axeln. 

Inget av de här felen leder till något omedelbart stopp, men får de fortsätta över tid kan ett haveri inträffa. Det är klokast att åtgärda det i en snar framtid.

Att byta koppling tillhör bland de vanligaste åtgärderna på en husbil efter ett antal år och många mil. Ett närmast normalt underhåll kan man säga eftersom husbilen till skillnad från en transportbil nästad alltid går nära sin totalvikt. Transportbilen går av och till vid returresor lätt lastad. Därav har den mindre totalt slitage.

Se videon där Leif visar på ett svänghjul och en lamell var missljuden kommer från.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift