Meny

.

Modellnytt 2021

Förra Ärets trender förstÀrks

2021 Ärs nyhetspresentationer kÀnns som kapitel tvÄ av 2020 Ärs. Satsningen pÄ Mercedes som basbil fortsÀtter. Inredningarna med motstÄende soffor putsas och fejas. Inredda skÄpbilar fortsÀtter öka i popularitet. Fiats automatlÄda sitter i de flesta lagerbilar som bestÀlls. Allt mer ombord kan styras av mobilen.

Men tvÄ saker Àr helt nya. Den nya toaletten frÄn Thetford. Som inte har kassett utan en fast tank. Och att de flesta husbilar kommer sÀljas med heavy duty motorer, av skatteskÀl.

 

 

SammanstÀllt av Stefan Janeld

Tore Afdal, Jörg Nullmeyer, Carla och Kees Witvliet

2020 var Äret dÄ Mercedes pÄ allvar utmanade Fiats dominans som husbilschassi. Nyckeln var att man introducerade framhjulsdrift. Fiat mötte utmaningen med en ny automatlÄda.

Det var frÀmst i premiumsegmentet som tillverkarna introducerade Mercedes.

I Är letar sig chassit ner lite i kvalitetshierarkin. Inga billiga modeller, men nÄgot billigare. FrÀmst för att det blir fler halvintegrerade alternativ.

Ljusa interiörer

NÄgra stora nyheter pÄ planlösningssidan har inte lanserats. Det blir fler modeller med U-soffa bak. Eller, kanske inte fler. NÄgra tillverkare slutar med nÄgra modeller och andra tillverkare lanserar nytt.

Den stora trenden Àr fortsatt de motstÄende sofforna.

Interiörer med ljus fanér och stora ljusinslÀpp Àr ocksÄ trender som hÄller i sig.

Popup-tak

I nÄgra Är nu har allt fler tillverkare börjat erbjuda popup-tak till sina inredda skÄpbilar. Ett populÀrt sÀtt att fÄ fler sovplatser och i mÄnga fall Àven mer volym och stÄhöjd som i en paradvÄning.

Det finns ett antal olika varianter. En del monteras pĂ„ taket och man nĂ„r sĂ€ngen vi en ”taklucka”, andra ersĂ€tter originaltaket och undersidan pĂ„ sĂ€ngen blir innertak.

I Sverige har det aldrig blivit nÄgon succé. Men kanske det kommer.

Kompakta husbilar vinner mark

Att inredda skÄpbilar, plÄtisar, Àr i ropet har vÀl ingen missat. De senaste fem Ären har den marknaden formligen exploderat. I kölvattnet av denna trend har det uppstÄtt en mikrotrend. Kompakta hel- och halvintegrerade husbilar och Àven en del alkovmodeller. GÀrna under 6 meter men oftast under 7 meter. Ibland Àr de Àven ett par decimeter smalare Àn vanliga husbilar och dÄ blir de lika smidiga som plÄtisar att köra men med mer invÀndig volym eftersom vÀggarna Àr lodrÀta.

I Tyskland har dylika modeller varit populÀra lÀnge. Men nu har fransmÀn och italienare ocksÄ upptÀckt fördelen med dessa husbilar.

Förutom att de Àr lÀttkörda har de ofta bra lastvikter och klarar sig med en mindre motor.

Heavy Duty motorer

Ett sÀtt att fÄ ner skatten pÄ nya husbilar Àr att anvÀnda sÄ kallade heavy duty motorer. Det Àr samma motorer men med en annan certifiering. Denna certifiering gör att de inte omfattas av WLTP, den nya körcykeln som mer liknar verklig körning och ger högre utslÀppsvÀrden.

Dessa bilar fĂ„r ”bara” Bonus Malus effekten vilket Ă€r ungefĂ€r hĂ€lften av den skatt som Bonus Malus och WLTP ger tillsammans. Förenklat blir skatten de första tre Ă„ren ca 15 000 kr/Ă„r istĂ€llet för 27 000 kr/Ă„r.

Det finns tvÄ Heavy Duty motorer i Fiats sortiment. 160 hk och 130 hk.

De flesta tillverkare har valt att i Sverige sÀlja husbilarna med heavy duty motorer. Men inte alla. SÄ ta det inte för givet nÀr du köper din husbil.

En sak att tÀnka pÄ Àr att Fiat tillverkar chassin med Heavy Duty motorer i batcher. De Àr inte sÀrskilt efterfrÄgade i övriga Europa sÄ har du otur kan det bli lÀngre leveranstid Àn vanligt eftersom husbilsfabrikanten kan fÄ vÀnta lÀngre pÄ att fÄ heavy duty chassin.

Thetford - Fast toatank

Thetford lanserar ett nytt, kassettlöst, toalettsystem kallat iNDUS. IstÀllet för kassett Àr det en fast svartvattentank i bilen.

Systemet Àr inbyggt i bilen och bestÄr av fyra komponenter.

– En toalett med kvarn som finfördelar, sĂ„ kallad hackverkstoalett.

– Ett doseringssystem för kemvĂ€tskor.

– En tömningspump med tvĂ„ meter slang

– En app för att ha koll pĂ„ systemet och som visar dig nĂ€rmaste tömningsstation.

 

Med detta system ska man, enligt Thetford, öka tiden mellan tömningarna frÄn dagens 2-3 dagar till 7 dagar. Man ska Àven spara vatten dÄ man anvÀnder grÄvattnet för att spola. Om inget grÄvatten finns anvÀnds fÀrskvatten.

Enligt Campercontact finns idag 25 000 tömningsstationer som accepterar bÄde grÄ- och svartvatten i Europa. Hur mÄnga det finns i Sverige vet vi inte. Tömningen krÀver en markbrunn. Se bild.

 

Tillverkarna behöver inte planera badrummet sÄ att kassetten Àr lÀtt att ta ut, det finns ju ingen, och dÀrmed kan de placera toaletten mer fritt i bilen. Vi kan sÀkert se fram emot nya badrumslösningar i takt med att systemet sprids.

Systemet kan monteras i bilar med eller utan dubbelgolv och troligen Àven i plÄtisar, men det har man inte testat Ànnu.

I dagslĂ€get Ă€r det bara BĂŒrstners nya Elegance som har systemet. Men intresset Ă€r stort och i takt med att nya modeller tas fram kommer det komma i allt fler modeller.

 

Systemet byggs in i bilen och krÀver att bilen anpassats frÄn början. Att eftermontera Àr i dagslÀget inte aktuellt. Men det finns planer pÄ att det automatiska doseringssystemet för kemvÀtskorna ska kunna erbjudas Àven till befintliga kassettoaletter.

I framtiden kommer det Ă€ven gĂ„ att bygga ut systemet sĂ„ det passar lĂ„ngliggare. Med en extra löstagbar tank ska man kunna tömma svartvattnet utan att Ă„ka ivĂ€g. I praktiken en kassettlösning


Skiss pÄ hur systemet Àr uppbyggt.
Tömningspumpen placeras över brunnen
Den nya toaletten med inbyggt hackverk Àr förvÄnansvÀrt lÀtt, blott 7,5 kg.
KemvÀtskorna för grÄvatten, svartvatten och spolvatten doseras automatiskt. Hur mycket beror bland annat pÄ temperaturen.
I appen kan du se hur mÄnga dagars anvÀndande du har kvar. Den rÀknar ner. NÀr det Àr dags att tömma visar den Àven var nÀrmaste tömningsstation ligger.
Vi laddade ner appen för att se om vi hade nÄgon tömningsstation i nÀrheten. Men den fungerar bara om den parats ihop med iNDUS systemet.

Adria - StorsÀljarna i samma kostym

De halvintegrerade Matrix och Coral Àr de tvÄ bÀst sÀljande modellserierna i Adrias modellprogram.

Till 2021 har man gjort om dessa frĂ„n grunden, med det menas att man har en ”kaross” som inreds med antingen taksĂ€ng eller med det stora takfönster som Adria lanserade i förra generationen Coral. BĂ„da bilarna har sĂ„ledes ett vĂ€lvt tak i framkant och ser utvĂ€ndigt likadana ut.

InvÀndigt Àr det lite rundare former Àn tidigare och företrÀdesvis en ljus fÀrgskala. Ingenting frÄn tidigare generation har ÄteranvÀnts. Till och med madrasserna Àr nya.

Man hĂ„ller fast vid sina tre utrustningsnivĂ„er – Axess, Plus och Supreme.

Man hĂ„ller Ă€ven fast vid sin bodelskonstruktion, ”Comprex”, med trĂ€reglar, polyuretanisolering och utsida av glasfiber. Att man inte vĂ€ljer plastreglar, som mĂ„nga andra, Ă€r för att trĂ€ Ă€r starkare och styvare.

Modellserierna Compact och helintegrerade Sonic Àr i stort oförÀndrade. Compact har fÄtt ny utvÀndig grafik. PÄ Caravan Salon har man aviserat att man visar tvÄ nya modeler i Active MPC serien, mindre campingbilar med popup-tak.

Chausson - TÀnker utanför boxen

Jag lade nĂ€stan till ett ”som vanligt” i rubriken. Chausson har pĂ„ senare Ă„r lanserat en mĂ€ngd unika och innovativa modeller. I Ă„r Ă€r det inte lika spektakulĂ€ra lösningar som förra Ă„rets dubbla handfat under sĂ€ngen i sovrummet. Men troligen mer praktiskt.

Den korta 644 modellen med motstÄende soffor, taksÀng och fem bÀltade platser kan sÀkert locka mor- och farförÀldrar med tre barnbarn. Om de kan leva med tvÀrbÀdd i sovrummet.

648 heter en ny modell pÄ 6,99 meters lÀngd med drottningssÀng, delat badrum och motstÄende soffor. LÄter trÄngt. Och det tycks Àven Chausson inse. De har nÀmligen tagit fram en tvÄ decimeter lÀngre modell med samma planlösning, döpt till 788.

Chausson 648 Àr blott 6,99 meter lÄng. Men rymmer motstÄende soffor, taksÀng, delat badrum och en höj- och sÀnkbar drottningssÀng i sovrummet.

Köket har en rejÀl förlÀngningsskiva.

Chausson V690 heter en ny inredd skÄpbil med höj- och sÀnkbar sÀng bak. SÀngen Àr stor, man kan sova lÀngsleds eller tvÀrs. Detta utan att ta plats frÄn resten av bilen eftersom bilen baseras pÄ Fiats 6,36 meter lÄnga Ducato. Modellen Àr tÀnkt för ett par som vill ha med cyklar eller motorcykel.

Bordet i sittgruppen kan anpassas i tre olika storlekar. Ett körlÀge med smal skiva, ett lÀge med bredare skiva och en förlÀngningsskiva som nÄr till personen i passagerarstolen.

Chaussons plÄtisar kan frÄn modellÄr 2021 fÄs med popup-tak som tillval.

Dethleffs - Firar 90 Ă„r

Det var 1931 som Arist Dethleffs ritade den första husvagnen och dÀrmed lade grunden till ett av fritidsfordonsmarknadens mest framgÄngsrika företag. Det var dock först 1959 som man satsade helhjÀrtat pÄ husvagnar och 1983 rullade den första husbilen ut frÄn fabriken i Isny.

Dethleffs har som tradition att förnya tvÄ modellserier varje Är. I Är Àr det Esprit tur och lanseringen av jubileumsserien Just 90. En serie om sex halvintegrerade husbilar riktade mot förstagÄngsköparen.

Som extra grĂ€dde pĂ„ moset har man ett sĂ€rskilt ”90 utrustningspaket” till Pulse och XLi. Den senare byggs i en begrĂ€nsad upplaga om 90 numrerade exemplar.

Tanken med Just 90 Àr att den ska vara ett prisvÀrt och vÀlutrustat alternativ för de som Àr nyfikna pÄ husbilslivet.

Sex planlösningar, tre queensbed och tre lÄngbÀddar, som kan fÄs med eller utan taksÀng. Vill man inte ha taksÀng kan man bestÀlla en bÀddsats till sittgruppen och pÄ sÄ vis fÄ möjlighet till extrasÀng. Fem av dem har delat badrum.

Standardmotor Àr 130 hk i Heavy Duty utförande för att fÄ en lÀgre skatt.

Pulse Classic 90 Ă€r utrustad med fönster i bodelsdörren, LED DRL-ljus, klimatanlĂ€ggning förarhytt, lĂ€derratt och ett sĂ€rskilt belysningssystem i bodelen kallat ”Light moments” med fyra olika nivĂ„er. UtvĂ€ndigt kĂ€nns modellen igen pĂ„ den svarta förarhytten.

Fyra planlösningar, lÄngbÀddar eller queensbed med antingen vinkelsoffa eller motstÄende soffor.

Esprit Àr en av Dethleffs lÄngkörare. En helintegrerad serie i premiumsegmentet med dubbelgolv, AL-KO chassi och exklusiva lösningar.

I Är fÄr den en design som ligger mer i linje med övriga helintegrerade bilar frÄn Dethleffs. Dubbelgolvet Àr nyutvecklat, 26 cm högt och rymmer sÄvÀl teknik som prylar.

Man kan fÄ lÄngbÀddar eller en 160 cm bred queensbed i sovrummet.

Eura Mobil - Hoppar pÄ Mercedes tÄget

Den stora nyheten frÄn Eura Mobil sÀsongen 2021 Àr en ny halvintegrerad toppmodell baserad pÄ framhjulsdrivna Mercedes Sprinter i kombination med chassi frÄn AL-KO. Modellen ingÄr i Contura serien som till sÀsongen 2021 alltsÄ byggs pÄ bÄde Fiat och Mercedes.

Nytt Àr Àven att alla Activa One modeller fÄr IsoFix fÀsten för barnstol som standard, utom i planlösningar med U-soffa.

I förra numret av Husbilen Test kunde ni lÀsa en modellfördjupning av nya modellen Activa One 650 HS, en alkovbil med U-soffa.

Eura Mobil Contura MB Àr en exklusiv halvintegrerad husbil.

Integra Line 660 EB Àr en ny, kort, helintegrerad lÄngbÀddarsbil.

720 EF Ă€r en ny planlösning med lĂ„ngbĂ€ddar, delat badrum och dinette med motstĂ„ende soffor. Planlösningen lanseras i tre modellserier – Profila T, Profila RS och Integra Line.

Alde vÀrme Àr standard.

PÄ bilderna stÄr Profila T modell.

Karmann - Popup-tak till alla Davis modeller

I Sverige Àr popup-tak inte sÀrskilt populÀrt. Men i England, Frankrike och Tyskland Àr det en populÀr lösning.

Karmanns version av popup-tak Àr i glasfiber och monteras pÄ originaltaket, man skÀr alltsÄ inte bort hela originaltaket för att montera. Det gör att bilen Àr lika stadig som med originaltak.

Davis 590 med taket uppfÀllt. TaksÀngen mÀter 180 x 120 cm och nÄs via en stege.

Davis 630 Àr en ny modell med en riktigt stor sÀng bak. SÀngen mÀter 192 x 190 cm och man kan sjÀlv vÀlja om man vill sova pÄ lÀngden eller pÄ tvÀren. NÀr man kör kan sÀngen hissas upp i taket och man fÄr dÄ ett stort lastutrymme som rymmer cyklar, MC eller annat skrymmande. Garaget Àr klÀtt i durkaluminium. Det ingÄr till och med en stabil ramp.

Knaus - Jubileumsmodeller och treaxlad inropare

Knaus fyller 60 Är och som brukligt ska det firas med specialmodeller. Man har Àven uppdaterat lyxiga Sun-i och lanserar en treaxlad version av den prispressade helintegrerade L!ve-i

Jubileumsmodellerna av halvintegrerade taksĂ€ngsbilen Sky Wave och plĂ„tisen Boxstar i en uppseendevĂ€ckande blĂ„ kulör – storm blue metallic – och inredning i grĂ„ textil med texten 60 years Knaus broderat i matchande blĂ„tt.

Den helintegrerade toppserien Sun-i har fÄtt ett ansiktslyft. Knaus utlovar högre kvalitet och förbÀttrad funktionalitet. UtvÀndigt kÀnns den nya Sun-i igen pÄ den nya frontmasken som fÄtt nya lyktor och detaljer i krom och kolfiberlook.

InvÀndigt har möblerna fÄtt en modernare design med fanér som kÀnns och ser ut som solitt trÀ.

L!ve-i Àr Knaus helntegrerade instegsserie. Inga instegsbilar dock, snarare god mellanklass. Den lanserades förra Äret och i Är kröns modellserien av en treaxlad, nio meter lÄng, toppmodell med lÄngbÀddar i sovrummet.

Mobilvetta - KEA i ny skepnad

I Sverige Àr Mobilvetta mest kÀnda för toppmodellerna i Mobilvettas K-Yacht serie som med pÄkostade material och design haft viss framgÄng hÀr hemma. Men deras lÀgre serie, KEA, Àr ingen pÄver historia. SÀrskilt nu nÀr den kommer i en ansiktslyft version. Tre planlösningar i antingen hel- eller halvintegrerat utförande. TvÀrbÀdd, lÄngbÀddar och queensbed.

TvÀrbÀddarsbilen Àr 6,99 meter lÄng och de tvÄ andra 7,47 meter.

KEA i86
KEA P86

I de nya KEA modellerna Àr det motstÄende soffor och ljusa material. Inredningen kÀnns vÀldigt Nordisk. Badrummet har bastuvibbar.

PĂ„ bilderna KEA i86

Morelo - Nytt flaggskepp

Morelo Grand Empire stÄr pÄ ett Mercedes Actros 1853 chassi med en 12,7 liters motor pÄ 531 hk och ett vridmoment pÄ smÄtt otroliga 2 400 Nm.

Det mesta i utrustningsvĂ€g Ă€r standard. SĂ„ prisvariationen Ă€r ovanligt liten för en bil i denna klass. Mellan 600 000 och 650 000 Euro. Vilket i skrivande stund motsvarar 6,4 – 6,9 miljoner kronor.

PremiĂ€r för Grand Empire blir pĂ„ Caravan Salon i DĂŒsseldorf. DĂ€r kommer de visa en Grand Empire 110 GSO med en Mini Cooper i garaget och en slide out som ger ett rymligt vardagsrum.

Rapido - Nya interiörer och en intressant plÄtis

Rapidos nya C serie, halvintegrerade husbilar som Àr smalare Àn normalt Àr kanske den största nyheten frÄn Mayennes stolthet. Men tillverkaren har mer Àn sÄ att locka med 2021.

Hela sortimentet fĂ„r tvĂ„ nya inredningsstilar – Nacarat och Bellagio – och nya kök.

Fler modeller tillgÀngliga i Ultimate Line utförande.

För undertecknad Ă€r dock den nya plĂ„tisen – V65 XL – den intressantaste nyheten.

C som i Compact handlar om en för Rapido helt ny kategori husbilar. En serie med extra smala halvintegrerade modeller. 217 cm breda istÀllet för de 235 cm som Rapidos bilar brukar vara.

Att bygga smalt gör bilarna lÀttare vilket gynnar lastvikten. De blir Àven smidigare att köra. Ute i Europa Àr detta en populÀr biltyp och nu vill Rapido ha en del av den kakan.

C-Serien har ett panoramafönster över förarhytten, aluminiumkjolar som klarar kyla och ett vÀrmesystem med en dieseldriven Truma vÀrmare. En intressant detalj Àr att man har dragit fram vÀrmeslang till panoramafönstret för att undvika kallras.

Tre modeller – lĂ„ngbĂ€ddar, fransk sĂ€ng och drottningssĂ€ng.

PĂ„ CMT mĂ€ssan i januari 2020 visades nya 8086dF i ett utförande kallat Ultimate Line. Exklusivare beslag och armaturer samt aluminiumfĂ€lgar och broderade nackstöd. Det togs emot vĂ€l och erbjuds nu till fler modeller – 666F, 686F, 969F, 8066dF, 8086dF och 8096dF.

Interiör i stil Nacarat
Interiör i stil Bellagio

Ett nytt kök tar plats i alla modeller. Toppmodellerna Distinction och M-Series fĂ„r ett med rundad design (utom i1066 och i1090 som rymmer en större köksmodul). Övriga ett mer kantigt.

LÄngbÀddarsplÄtisen V68 fÄr ett trolleribadrum kallat Duo Space. Handfat och spegel Àr monterade pÄ en vÀgg som kan svÀngas Ät sidan och trolla fram en duschkabin.

Rapido V65 XL Àr en 6,36 meter lÄng plÄtis med tvÀrbÀdd bak och förhöjt tak som rymmer en lÀngsmonterad taksÀng.

Fördelen med tvÀrbÀdd i det lÀngre skÄpet Àr att man fÄr rum med separat duschkabin och toalett, precis som i mÄnga vanliga husbilar. Det blir Àven plats till en rymligare sittgrupp.

Carthago - Förfining och mer Mercedes

Carthagos modellprogram strÀcker sig frÄn C-Tourer till Liner For Two. Förra Äret lanserades de tvÄ högre serierna, Chic C-Line och Chic E-Line, i versioner pÄ Mercedes Sprinter med AL-KO chassi. I Är har turen kommit till lÀgsta serien C-Tourer att fÄ versioner pÄ Mercedes Sprinter. I sÄvÀl hel- som halvintegrerat utförande.

Samtidigt putsas C-Tourers och C-Compactlines design med bland annat en ny bakstam och ny dekor.

Det övriga programmet förfinas ocksÄ. Bland annat fÄr C-Line och Liner For Two full-LED strÄlkastare, en nyhet som vi i mörka Norden uppskattar. Dessa strÄlkastare finns Àven att bestÀlla till helintegrerade C-Tourer och C-Compactline.

Toppmodellerna pÄ Iveco fÄr ett nytt paket med förarstöd som höjer sÀkerheten. Man ger Àven Liner For Two en utvÀndig facelift.

C-Tourer I pÄ Mercedes
C-Tourer T pÄ Mercedes
InvÀndigt har C-Tourer nÀrmat sig sina exklusivare syskon.
Utrymmet i soffans sockel anvÀnds i C-Tourer för skoförvaring. Inte till hela familjen, men ÀndÄ en snygg lösning.
Toppmodellen Liner For Two fÄr nytt ansikte med ny grill och full-LED strÄlkastare.
Ny bakstam till C-Compactline.

Itineo - 4 nya

Itineo Àr ett instegsfabrikat som skiljer sig frÄn andra. De fokuserar frÀmst pÄ helintegrerade modeller och ser barnfamiljer som en av sina viktigaste mÄlgrupper. I Är lanserar de fyra nya modeller och en sÀrskild designversion av tvÄ modeller kallad Spirit Edition.

Vad som sticker ut Àr att en av de nya modellerna Àr en kort bil med fransk bÀdd. En planlösning franska fabrikat i princip övergivit. Men i takt med att kompakta husbilar blir allt mer populÀra Àr det förstÄs rÀtt gjort.

Spirit Edition Àr en specialversion av modellerna MC740 med queensbed och SB740 med vÄningssÀng bak. Man kÀnner igen bilarna pÄ den mattsvarta dekoren och de svarta aluminiumfÀlgarna. InvÀndigt har de exklusivare material och ett upplyst stÀnkskydd i glas i köket.

Alla helintegrerade Itineo har fÄtt en ny front med kromdetaljer och galler i bikakedesign.

PF600 heter denna 5,99 meter korta modell med fransk sÀng. En husbil vi inte hade vÀntat oss frÄn Itineo men Àr glada att se.

Helintegrerade MC700 Àr under sju meter lÄng och huserar en queensbed i sovrummet. Vanligen ett recept som ger en trÄng husbil. Men genom att placera duschkabinen bredvid sÀngen, toaletten bredvid köket och ha motstÄende soffor i sittgruppen blir det inte trÄngt ombord. 

Nya PJ700 Ă€r en halvintegrerad husbil pĂ„ 6,99 meters lĂ€ngd med klassisk inredning – höga lĂ„ngbĂ€ddar, kök och badrum midskepps och en halvdinette med vĂ€gghĂ€ngt bord.

SC700 Àr en helintegrerad husbil för barnfamiljer under sju meter. VÄningssÀng bak, delat badrum, breda motstÄende soffor som konverteras till baksÀten.

Det fiffiga med modellen Àr att underslafen bak kan vara en dinette Ät barnen och Àven ett garage.

Dreamer

Denna franska inredare av skÄpbilar har pÄ vÀldigt kort tid blivit en av storsÀljarna hÀr hemma. Man ingÄr i Rapido Gruppen och en del modeller Äterfinns Àven under moderbolagets varumÀrke. Men de flesta modeller Àr unika för Dreamer. Man har ett av de mest innovativa och varierade utbudet av inredda skÄpbilar pÄ marknaden.

2021 fÄr bilarna ny utvÀndig grafik och en av de tvÄ interiörstilarna byts ut. Man lanserar Àven fyra nya modeller.

D68 Exclusive Ă€r en lĂ„ngbĂ€ddarsbil med takfönster över förarplatsen. TillĂ€gget ”Exclusive” innebĂ€r Ă€ven en exklusivare möbelklĂ€dsel, aluminiumfĂ€lgar och högblank svart grill.

D68 har Àven fÄtt en ny badrumslösning kallad DuoSpace. Man svÀnger handfatsvÀggen för att vÀxla mellan toalettutrymme och duschkabin.

D43 UP Red Addict Àr det coola namnet pÄ denna 5,4 meter korta plÄtis. UP i namnet signalerar popup-taket och Red Addict Àr namnet pÄ den röda metalliclacken. Finns ocksÄ en White Addict.

Modellen Àr personbilssmidig men kan sova fyra eller sÄ anvÀnder man lastrummet som bildas med uppfÀlld sÀng till sina leksaker och sover i taksÀngen.

D60 Ă€r 6,36 meter lĂ„ng och har en flexibel sĂ€nglösning som frĂ€msta argument. I basversionen Ă€r det en elektriskt höj- och sĂ€nkbar dubbelsĂ€ng. Men man kan Ă€ven bestĂ€lla en extra undre sĂ€ng – enkel eller dubbel beroende pĂ„ om man ska vara tre eller fyra ombord. Den extra sĂ€ngen Ă€r enkel att plocka ur och stuva undan inför avfĂ€rd om utrymmet behövs för exempelvis cyklar istĂ€llet.

Camper Van XL Ă€r inte ny. Men den lanseras nu i ett exklusivare utförande och fĂ„r tillĂ€gget Limitied i namnet – bilen pĂ„ bilderna heter alltsĂ„ Camper Van XL Limited. Det Ă€r den enda plĂ„tis med högsta taket som har ett panoramatakfönster ovanför förarplatsen.

Annat ”Limited godis” Ă€r elektriskt manövrerad taksĂ€ng, 16” aluminiumfĂ€lgar, förstĂ€rkt bakfjĂ€dring, förberedd för litiumbatteri och utrustningspaketet Comfort+ Ă€r standard.

Nya interiören Serenity, ersÀtter förra sÀsongens Prestige.

La Strada - En till Nova

I vintras visades Nova EB pÄ CMT mÀssan i Stuttgart. Nu kommer turen till Nova M, en kortare bil med taksÀng för tvÄ och en tvÀrstÀlld enkelbÀdd bak.

Nova Àr en av de exklusivaste halvintegrerade husbilarna pÄ marknaden. Bodelen tillverkas i monocoque i en finish som skulle fÄ de flesta pianotillverkare gröna av avund. Inte ens gÄngjÀrn, handtag eller andra beslag förfular. Endast bodelsdörens handtag bryter karossens rena linjer.

Basbilen Àr Mercedes Sprinter och man kan bestÀlla den bak- eller fyrhjulsdriven.

Än sĂ„ lĂ€nge finns bara datorgenererade bilder. PremiĂ€r sker pĂ„ Caravan Salon.

Pilote - Vardagsrummet i fokus

Förra Ärets stora nyhet frÄn Pilote hette Pacific P696D. En sju meter lÄng modell utan fast sÀng. IstÀllet kök och stort badrum bak samt en lounge sittgrupp för hela tjocka slÀkten. Sover gör man i taksÀngen.

Till sĂ€songen 2021 bygger man vidare pĂ„ detta koncept och lanserar en helintegrerad version av samma modell – Galaxy G690D – samt kortare halvintegrerad version av samma planlösning – Pacific P626D.

Face to Face sittgrupperna sprids allt mer genom sortimentet och nÄr nu Ànda upp till den stora Galaxy G781, som mÀter just 7,81 meter.

Under nĂ„gra Ă„r har Pilote arbetat med tre olika utrustningsnivĂ„er pĂ„ sina bilar. Till sĂ€songen 2021 bantar man detta och erbjuder istĂ€llet tvĂ„ nivĂ„er – Essentiel och Sensation. BĂ„da versionerna inkluderar nu mer utrustning Ă€n de gjort tidigare. Nytt Ă€r ocksĂ„ att modellerna med AL-KO chassi kommer finnas i Essentiel utförande.

InvĂ€ndigt kan man fĂ„ sitt möblemang i tvĂ„ versioner – Country eller Aspen.

Galaxy G690D Àr den stora nyheten hos Pilote. En tvÄpersonersbil som erbjuder riktigt god komfort. Inte minst nattetid, sÀngen mÀter hela 200 x 185 cm. Bodelen domineras av en rymlig lounge för umgÀnge eller att anvÀnda som Kronblom-soffa efter maten.

Modellen erbjuder Àven mer stuvutrymme Àn de flesta bilar i denna storlek. Ett rymligt garage och vÀldigt rymlig garderob.

Pacific P626D Àr en 6,2 meter kort bil utan fast sÀng. Det ger utrymme för ett stort badrum, kök och en rymlig sittgrupp. TaksÀngen kommer ner djupt och Àr enkel att ta sig i och ur.

Hobby - Bygger vidare pÄ succén

Hobby instegsserie Optima Ontour Edition lÀmnas orörd, sÄ Àven toppserien Optima de Luxe. Med orÀrd menas de sedvanliga detaljförbÀttringarna men inga nya modeller eller andra större förÀndringar.

Mellanklassbilarna Optima Ontour förÀras dÀremot tvÄ nya halvintergrerade planlösningar och tre helt nya alkovmodeller.

Optima Ontour T70E har lÄga lÄngbÀddar och badrummet lÀngst bak. En planlösning vi i Sverige uppskattar mycket. Det Àr ingen vild gissning att den svenska agenten, Forsbergs Fritidscenter, hade ett finger med i spelet nÀr denna modell togs fram.

Nya Optima Ontour T70F har ocksÄ badrummet lÀngst bak. Men i kombination med en fransk bÀdd.

Alkovmodellerna baseras pÄ Citroën och Àr en del av Hobbys instegssortiment. Tre planlösningar. En större och mindre modell med tvÀrbÀdd samt en bil med vÄningssÀng bak. PÄ bilderna A65KM med vÄningssÀng.

BĂŒrstner - Elegance nu pĂ„ Mercedes

I vintras visade BĂŒrstner sin nya serie inredda skĂ„pbilar – Campeo. Och nu Ă€r det dags för Ă€nnu en serie plĂ„tisar kallade Eliseo som Ă€r en exklusivare serie. Fyra modeller, tvĂ„ korta pĂ„ 5,4 meter, en 6,0 meters med tvĂ€rbĂ€dd och en lĂ„ngbĂ€ddarbil pĂ„ 6,36 meter.

I Sverige Ă€r BĂŒrstner Elegance en av fabrikatets populĂ€raste modeller. I Ă„r kommer den i en helt ny version med ett nytt dubbelgolv och Thetfords nya toalettsystem iNDUS.

Elegance anno 2021 Àr en ingen lÀtt modifierad version av den tidigare, det Àr en frÄn grunden ny bil. Med Mercedes framhjulsdrivna Sprinter och Hymergruppens SLC chassi som bas. Dessutom Àr den först med att anvÀnda Thetfords nya kassettlösa toalettsystem ombord.

TaksÀngen har en mekanik som sÀnker sÀngen och samtidigt drar den mot framrutan. PÄ sÄ vis tar den mindre plats frÄn sittgruppen.

TvÄ planlösningar till att börja med, 910G med lÄngbÀddar och 920G med queensbed, bÄda treaxlade och 8,91 meter lÄnga.

Eliseo kan utrustas med popup-tak, takfönster över förarplatsen och en stor kyl för de som vill.
Travel Van, BĂŒrstners version av smalare halvintegrerad husbil, uppdateras med ny grafik och ny interiördesign.
BildtextI tillĂ€gg kommer Travel Van nu ocksĂ„ i Harmony Line utförande, BĂŒrstners sĂ€rskilt pĂ„kostade designversion.

Frankia - 5,5 tons bilar gör comeback

Förra Äret försvann 5,5 tons totalvikt för husbilar baserade pÄ Fiat. Anledningen var att man inte kan uppnÄ Euro 6 avgasnorm inom ramen för WLTP. Men Frankia tar sig nu runt detta genom att anvÀnda heavy duty certifierade motorer som inte faller under WLTP. Men, det finns ett litet krux. Man kan inte fÄ bilarna med 180 hk motorn, max 160 hk gÀller.

 

Det Àr nu 60 Är sedan Frankia startade sin produktion. Det firas med en sÀrskild jubileumsmodell kallad 1960 Special Edition. Med den högsta standardutrustningsnivÄn nÄgonsin för en Frankia och en unik möbelklÀdsel och fanér med det svensk-klingande namnet Visby-white. Gillar du inte kombinationen kan du fÄ grÄ klÀdsel och standardfanéren Nocce Bianco. Vill du ha en fÄr du vara snabb, den byggs bara i 60 exemplar.

1960 Edition Ă€r den mest vĂ€lutrustade Frankia som serietillverkats. Baseras pĂ„ Fiat med ett AL-KO tandemchassi, 160 hk motor, 9 vĂ€xlad automat, 5,5 meters Thule markis, Alpine stereo med navigator och backkamera med dubbla linser, 2 st teveapparater, satellitantenn, 2×110 Ah litiumbatterier, 3 st 110W solpaneler, 1700W inverter, 40 A laddare och 60 A booster, 300 liter vattentank. Bara för att nĂ€mna ett urval ur utrustningslistan.

DrottningssÀngarna i Frankias 790, 840, 890 och 8400 modeller vÀxer pÄ bredden och Àr numera 160 cm breda. De Àr Àven 10 cm lÀgre vilket gör det lÀttare att komma i och ur. Garaget Àr dock lika högt som tidigare.
Förra Ärets halvintegrerade nyhet NEO, pÄ Mercedes, har fÄtt en uppgraderad inredning. Största skillnaden Àr köket som nu har mer bÀnkyta och förÀrats en större kyl, 84 liter som standard, 138 liter som tillval.
I890 QD-B Àr en ny modell som fÄtt den populÀra Bar lösningen i sittgruppen.

Lippert - LĂ€ttare popup-tak

Den amerikanska jÀttekoncernen Lippert Components som de senaste Ären etablerat sig i Europa genom ett antal uppköp lanserar nu ett nytt popup-tak att montera pÄ Fiat Ducato.

Det Àr inte tÀnkt för privatmarknaden utan sÀljs direkt till fabrik.

Namnet Àr Vela och tillverkas i ett thermoplast laminat i tvÄ lager. Det Àr enligt företaget 20-30% lÀttare Àn de glasfibertak som finns idag. Man har Àven tagit fram ett system som lÄter varm eller sval luft cirkulera i kanaler i laminatet för att göra det svalt sommartid och varmt höst och vÄr. Taket kan kompletteras med extra vattentÀtt yttre lager och ett inre isolerande.

Taket Àr anpassat för Fiat Ducato och dess systerbilar frÄn Citroën och Peugeot.
Lyftmekanismen lyfter Àn den lÀgre Ànden mer Àn vanligt vilket ger mer effektivt utrymme. SÀngen Àr 130 x 200 cm.

Hymer - Lyxig halvintegrerad

En halvintegrerad version av Hymer B-Class MasterLine Àr den stora nyheten frÄn Hymer sÀsongen 2021. Den baseras pÄ Mercedes Sprinter och har Hymers egna SLC chassi med dubbelgolv.

Den inredda skÄpbilen Hymer 540 Free slÀpps i specialversionen Blue Evolution. Det Àr frÀmst en designmodell men innehÄller Àven en del specialutrustning.

Hymer B 780 ML-T Àr 7,89 meter lÄng och har totalvikt pÄ upp till 4 500 kg. I garaget fÄr man lasta hela 350 kg, vill man kan man bestÀlla förstÀrkt chassiförlÀngning och dÄ tillÄts man lasta 450 kg i garaget. I Tyskland Àr Truma luftburen vÀrme standard men i Sverige blir nog Aldes vattenburna system den vanligaste vÀrmekÀllan.

Hymer 540 Free Blue Evolution Àr lackad i en blÄ kulör, har mattsvarta aluminiumfÀlgar och försedd med ett svart popup-tak. Den kan alltsÄ husera fyra personer. Som namnet antyder Àr bilen 5,4 meter kort.

Som standard utrustas den med bland annat markis, navigator, backkamera och Isofix fÀsten för barnstol.

Kabe - Ökad sĂ€kerhet och en unik modell

Kabe har inför 2021 jobbat hĂ„rt pĂ„ att göra sina husbilar sĂ€krare i hĂ€ndelse av krock. Deras pelarbord har en bordsskiva som kan fĂ€llas undan och man har tagit fram ”burar” som ser till att vattentank och batterier inte kan slita sig. Man köper dessutom sina chassin med högsta möjliga aktiva sĂ€kerhetsnivĂ„.

I alla tider har Kabe haft vinterkomfort som sitt starkaste argument. Till nĂ€sta sĂ€song presenterar de en nyhet i Imperial modellerna – tvĂ„ vĂ€rmezoner. Man kan via Kabes app styra sĂ„ man har olika temperatur i sovrum och vardagsrum.

Den nyhet som troligen fÄr mest uppmÀrksamhet i utstÀllningshallarna Àr den nya halvintegrerade Royal modellen baserad pÄ Mercedes Sprinter.

 

Royal finns i tvÄ storlekar, 780 och 880. Med 880 Àr man unik pÄ marknaden, ingen annan tillverkare bygger en treaxlad halvintegrerad husbil pÄ Mercedes. I skrivande stund Àr ingen av dem fÀrdig sÄ vi fÄr nöja oss med dessa skisser.

Ny utvÀndig grafik. Tryckt direkt pÄ aluminiumplÄten, inga dekaler (annat Àn pÄ förarhytten).

Runt batteri och tankar en sÀkerhetsram som ser till att de inte kommer flygande vid kollision. Om man vill ha tvÄ batterier blir det en sÀkerhetsram per batteri. Bilden visar ramen runt vattentanken.
Vid kollision Àr bordsskivan farlig. För att underlÀtta för Àgarna att köra sÀkert har Kabe numera en uppfÀllbar bordsskiva.
2021 Ärs modeller i Crown och Imperial serierna kan fÄs med stolar med bÄde sitsvÀrme för kalla dagar och kyla för varma dagar.

Laddplatta för trÄdlös laddning, USB kontakter i lampsocklarna och en trÄdlös router ser till att Àgarna hÄller sina mobiler laddade och uppkopplade.

Malibu - Starkare slÀktband

Malibu Generation M har en helt ny bodelskonstruktion jÀmfört med tidigare Malibu husbilar. Egentligen Àr den inte ny. Det Àr samma konstruktion som moderbolaget Carthago anvÀnder i sina husbilar.

Den tekniska skillnaden mellan Malibu och Carthago Àr i och med Generation M vÀldigt liten. Men kÀnslan ombord skiljer sig vÀsentligt. Malibu kÀnns yngre, modernare.

 

KÀrnan i Malibus varumÀrke Àr de inredda skÄpbilarna. Det var hÀr fabrikatet startade och det Àr hÀr man har sina största framgÄngar.

Till sĂ€songen 2021 lanserar man tvĂ„ nyheter. En modell som tack vare popup-taket rymmer en familj om fyra och helt logiskt Ă€r döpt till Family-for-4. Den andra nyheten heter 640 LE RB och har en planlösning kallad First Class – Two Rooms.

Malibu Generation M görs i bĂ„de hel- och halvintegrerad version. Den kĂ€nns igen pĂ„ den rundade övergĂ„ngen mellan tak och vĂ€gg samt en bronsfĂ€rgad dekor med ett stort M pĂ„ sidan. Åtta helintegrerade och sju halvintegrerade modeller i lĂ€ngder mellan 6,55 och 7,48 meter.

Interiören i Generation M kÀnns luftig och frÀsch. Modern. Bilden tagen i en i460.

Malibu Van 640 LE RB inredd enligt det nya First class – Two rooms konceptet. I princip Ă€r det en ny kökssektion som skapar en kĂ€nsla av mer volym ombord.

Det nya köket lÀmnar Àven utrymme för en garderob mellan kök och sovrum. Samtidigt som man tack vare högre lÄngbÀddar Àven fÄtt till garderobsutrymme under höger lÄngbÀdd.

Badrummet vÀxlas mellan duschkabin och toalett genom att man svÀnger pÄ en lös vÀggsektion.

Malibu Van Family-for-4 följer trenden med popup-tak. Taket Àr Malibus egen konstruktion.

Sun Living - Förnyar genom att backa ett steg

Sun Living har de senaste Ă„ren presenterat interiörer med en hel del nytĂ€nkande. SĂ€rskild badrummen fick mycket uppmĂ€rksamhet nĂ€r man för nĂ„gra Ă„r sedan gjorde om hela sitt sortiment. Men nu Ă€r ”hideaway” badrummen med sina jalusivĂ€ggar historia. Sun Living Ă„tergĂ„r till traditionella badrum med trĂ€vĂ€ggar och trĂ€dörr.

Man har Àven sett över fÀrgskalan ombord och tagit fram nya textilier och ny fanér.

UtvÀndigt Àr det nya dekaler.

Weinsberg - Putsar pÄ det befintliga

En ny takhÀtta i ett sÀrskilt plastmaterial kallat LFI (Long Fibre Injection) ska göra CaraLoft och CaraSuite lÀttare och bÀttre isolerade.

CaraLoft och CaraSuite Àr syskonbilar, skillnaden Àr att man i CaraSuite fÄr en taksÀng över sittgruppen. BÄda modellserierna kan fÄs med Aldes vattenburna vÀrme.

En ny hÀtta över hytten pÄ CaraLoft och CaraSuite Àr den största nyheten frÄn Weinsberg i Är.
PlÄtisen CaraTour fÄr ny interiördesign.
Weinsbergs bÄda plÄtisserier kan fÄs med popup-tak för mer flexibilitet eller ett takfönster för mer ljus och rymdkÀnsla.

McLouis - Breddar sortimentet, dörrarna och sÀngarna

2021 tar en ny instegsserie plats i McLouis utbud. Den heter 200 och omfattar tio modeller, fem alkover och fem halvintegrerade. Basbil Àr Citroën Jumper. Största skillnaden mot sina dyrare syskon i 300 serien Àr att det saknas fönster i bodelsdörren och fönstren Àr utanpÄliggande istÀllet för med ram.

300 serien fÄr en ny inredning. I stort sett samma som i 200 serien men med lite mer pÄkostade detaljer.

200 och 300 serierna fÄr en tvÄlÄgig spis istÀllet för trelÄgig, det ger mer bÀnkyta. I 800 serien har man fortsatt tre brÀnnare, men i annan konfiguration sÄ man Àven hÀr fÄr mer bÀnkyta.

Alla modellserier fÄr en 60 cm bred bodelsdörr, det Àr 10 cm mer Àn tidigare.

Även drottningsĂ€ngarna blir bredare och mĂ€ter numera 150 cm pĂ„ bredden.

 

TvÄ nya halvintegrerade planlösningar:

  • 321 Ă€r en 6,99 meter lĂ„ng bil utan fast sĂ€ng men med massor av garage och garderobsutrymme bak.
  • 361 Ă€r 7,2 meter lĂ„ng och huserar queensbed i sovrummet och motstĂ„ende soffor i vardagsrummet.

200 Serien finns bÄde alkov och halvintegrerad. PÄ bilderna alkovbilen Glamys 220 och halvintegrerade Mc4-281

200 seriens interiör Àr i samma fÀrgskala som nya 300 serien. Det skiljer endast i detaljer.

 

Den nya 2-lÄgiga spisen ger mer bÀnkyta

McLouis inredda skÄpbilar heter Menfys, i tvÀrbÀddsmodellen Menfys 3 har kylen placerats i kökets gavel och eftersom den kan öppnas frÄn bÄde vÀnster och höger Àr den enkel att nÄ bÄde inifrÄn och stÄendes utanför bilen.

Laika - Designversion av Kosmo

Den italienska premiumtillverkaren Laika har gödslat sin modellflora rikligt de senaste Ären. FrÄn att endast haft exklusiva modeller i relativt korta serier har man nu ett program innehÄllande allt frÄn prispressade modeller i Kosmo serien upp till lyxiga Kreos.

Kosmo serien Àr den billigaste och bestÄr av inredda skÄpbilar, alkovbilar, halv- och helintegrerade modeller. Inalles 20 olika att vÀlja pÄ. 7 av dem i nya Emblema utförandet.

I den högre Ecovip serien kan man vÀlja mellan 21 olika modeller, inredda skÄpbilar, hel- och halvintegrerade.

Toppserien Kreos bestÄr av fyra modeller pÄ Fiat/AL-KO och tre pÄ Iveco.

Kosmo Emblema fĂ„r en traditionell interiör med varm trĂ€lyster, Noce Italiano”, och en utvĂ€ndig grafik som skiljer sig frĂ„n vanliga Kosmo. Men det Ă€r inte bara design, det finns en del funktion ocksĂ„. Som vĂ€ggarna klĂ€dda med antikondenstapet.

Ecovip 3009 Àr ny inför sÀsongen 2021. En 6,99 meter lÄng lÄngbÀddarsbil.

Laikas plÄtisar kan utrustas med popup-tak, pÄ bilden en Kosmo 6.0

Concorde - Ny liner

Innan vi pratar toppmodell kan vi avslöja att Credo kommer i en sÀrskild Red Edition med röd lÀderklÀdsel och för modellen unik möbeldesign.

Carver serien bantas till de tre populÀraste planlösningarna. Nuvarande specialmodell av Charisma blir 2021 standardmodell.

Liner Plus kommer i en sÀrskild Diamond Edition med en interiördesign kallad Vanilla Diamond och de ramlösa fönstren frÄn Centurion.

Den stora nyheten Àr den nya Linern. Den byggs pÄ Mercedes Atego och fÄr en design lik toppserien Centurion. Mycket kraft har lagts pÄ möblerna ombord. Genom en indirekt belysning ser sofforna ut att svÀva fritt.

Den ny Linern kommer i tre versioner, 990 GI med Smart garage, 996 MI med extra stort kök och toppmodellen 1090 GI som kan ta en Mini Cooper i garaget.

LMC - Ny Cruiser

Vi har tidigare i Är berÀttat om LMC:s jubileumsmodell Van 643G som sÀljs i ett vÀlutrustat utförande för att fira företagets 65 Är i branschen. Men LMC har mer att komma med inför 2021 Àn sÄ. TvÄ nya halvintegrerade modeller i Cruiser T serien. T732 G och T662 G, bÄda med lÄngbÀddar i sovrummet.

Nya LMC Cruiser T732 G

Cruiser Van Àr en smalare variant i Cruiser serien. Blott 222 cm bred. Van 646 G Àr 6,76 meter och har sÀngarna pÄ lÀngden.

Westfalia - Multifunktionellt tak

Att popup-tak Àr en av de starkaste trenderna 2021 Àr tydligt. Och sjÀlvklart erbjuder Àven Westfalia detta till sina modeller. Till Columbus serien har man lyft konceptet till en ny nivÄ. Taket manövreras elektriskt och det Àr man mig veterligen ensamma om att erbjuda. Men det har en finess till. Hela ytan Àr en integrerad solpanel som ger 382 Watt.

Elektriskt manövrerat popup-tak klÀtt med solceller över hela ytan.

En hÄllare för att kunna flytta ut bordet Àr ett tillval man kan köpa löst och anvÀnda pÄ sin befintliga Westfalia. Sugkoppar hÄller det pÄ plats sÄ man kan sÀtta det lite varstans pÄ bilens utsida.

Som tillval i Columbus serien kan man bestÀlla takfönster.

Benimar - Helintegrerad familjemodell

Spanska Benimar gÄr som tÄget i Europa. I Sverige har de inte samma framgÄng men potential finns. Modellutbudet Àr brett och i Är fÄr det ytterligare tillskott av fem nya modeller, fyra halvintegrerade och en helintegrerad.

En av dem Àr lite speciell. Det Àr en helintegrerad bil med vÄningssÀng bak. Byggd sÀrskilt för barnfamiljer.

Mileo 261 Àr en 6,99 meter lÄng lÄngbÀddarsbil med taksÀng.

Mileo 268 och 297 Àr identiska förutom i sovrummet, i 268 Àr det lÄngbÀddar och i 297 queensbed. I övrigt har de samma sittgrupp med motstÄende soffor, samma kök och samma delade badrum.

Tessoro 468 har en sittgrupp för sex personer med motstÄende soffor, taksÀng och lÄngbÀddar

Amphitryon 940 Àr en av fÄ helintegrerade modeller med vÄningssÀng bak. Sittgruppen Àr en barnvÀnlig halvdinette med vÀgghÀngt bord.

Pössl - Födelsedagsmodell

Pössl lanserade i höstas en designmodell kallad Trenta som syftar pÄ företagets trettioÄriga födelsedag. Unika dekaler pÄ utsidan och en sÀrskild interiördesign. Badrummet Àr nydesignat. 2021 blir modellen en del av Pössls ordinarie sortiment i en 600 och en 640 modell, tvÀrbÀdd respektive lÄngbÀddar.

Rimor - TvÄ serier lyfts

Seal Àr en serie alkov och halvintegrerade instegsbilar. Till nÀsta sÀsong Àr den omgjord frÄn grunden med ny inredning.  Tre av de halvintegrerade modellerna fÄr motstÄende soffor.

Alkovmodellerna kan fÄs med tvÀrbÀdd, vÄningssÀng och lÄngbÀddar. Inget uppseendevÀckande med det Men den kortaste modellen, Seal 3, sticker ut. Den har en fransk hörnsÀng som ger en mycket öppen planlösning. TillÀgget Plus i modellnamnet berÀttar att det Àr en taksÀng över sittgruppen.

De inredda skÄpbilarna frÄn Rimor heter Horus, efter den Egyptiska guden. Tre modeller, tvÄ med tvÀrbÀdd och en med lÄngbÀddar. Horus 45 följer den populÀra trenden att erbjuda fyra sovplatser tak vare dubbel vÄningssÀng bak.

Nya Seal serien kÀnns igen pÄ nya dekoren.

Seal 66 Plus har motstÄende soffor och drottningssÀng i sovrummet.

Horus Àr en av marknadens billigaste inredda skÄpbilar. PÄ bilderna Horus 95 med lÄngbÀddar.

Sunlight - Lockar Àventyrare och familjer med smÄ barn

Sunlight Àr ett populÀrt fabrikat hos barnfamiljer och för att bÀttre leva upp till denna kundgrupps behov blir nu Isofix-fÀsten för barnstolar standardutrustning i Sunlights modeller.

Inför 2021 lanserar Sunlight sin första halvintegrerade modell med motstÄende soffor i sittgruppen. Den heter T 69 LC och vi hoppas kunna visa den senare i höst, men i skrivande stund fanns inga bilder att tillgÄ.

Inte heller den nya smala halvintegrerade husbilen med queensbed i sovrummet – Sunlight V69 – kan vi visa bild pĂ„. Men vi kan berĂ€tta att den Ă€r 6,86 meter lĂ„ng och kommer ha en lĂ„gt placerad garderob mitt i bilen för att ge mer rymdkĂ€nsla.

Man lanserar Àven en kort alkovbil kallad A60 som Àr blott 5,94 cm med tvÀrbÀdd bak.

Den stora satsningen görs pĂ„ de inredda skĂ„pbilarna som kommer i en Adventure Edition i effektfull svart lack. Även ett antal halv- och helintegrerade modeller kommer finnas i Adventure Edition och vara lackade i samma svarta fĂ€rg.

Cliff 640 i Adventure Edition utförande
Interiören i Cliff 640 Adventure Edition

Elnagh - Firar 70 Ă„r

Det blir inga stora förĂ€ndringar i Elnaghs utbud 2021. För att markera 70 Ă„rs jubileet kommer T-Loft och Magnum i en sĂ€rskild serie med grĂ„ hytt och grĂ„ dekor och hög utrustningsnivĂ„ som bland annat inkluderar 16” aluminiumfĂ€lgar, backkamera, solpanel, vinterpaket och en bred bodelsdörr med dubbla lĂ„s.

Den enda nya modellen i programmet Àr en kort, 5,99 meter, halvintegrerad Baron modell med tvÀrbÀdd bak.

T-Logt i jubileumskostym
Magnum med jubileumsgrafik

Ci/RollerTeam - Fler instegsmodeller

En ny inredd skÄpbil med höj- och sÀnkbar sÀng bak för att kunna rymma cyklar, moped eller annan skrymmande utrustning Àr en nyhet i plÄtisprogrammet. SjÀlvklart kan plÄtisarnas utrustas med popup-tak, det Àr ju ÀndÄ den stora trenden 2021.

Men det Àr Àven fyra nya alkovmodeller och fyra nya halvintegrerade i Kronos/Zefiro serien modellÄr 2021.

Kronos/Zefiro 234 TL Àr en lite udda modell. En halvintegrerad taksÀngsbil med motstÄende soffor, en stor garderob och garage bak som Àven kan bli en sÀng.

Alkovbilen Kronos/Zefiro 271 M Àr blott 6 meter kort men rymmer ÀndÄ 6 personer under fÀrd och till sÀngs. Detta tack vare alkovsÀng, vÄningssÀng och en lÀttbÀddad fyrsittsdinette.

Kronos/Zefiro Àr Rollerteams instegsbilar.
Alkovbilen Kronos 271 Àr endast 6 meter men Àr planerad för upp till sex boende.
Kronos 234 TL Àr en kompakt och flexibel bil. Bak Àr det stora garderober som nÄs via badrummet, ett stort garage. Och en sÀng som kan trollas fram vid behov.

Ahorn - Nya interiörer

Hela Ahorns sortiment fÄr intredningar som gÄr i moderiktiga vitt/grÄtt.

TvÄ nya modeller lanseras pÄ Caravan Salon i september. Vi kan inte visa dem Ànnu men kan avslöja att den ena, döpt till Kanada TU, Àr en bil med U-soffa och frÀmre och bakre taksÀng.

Den andra nyheten heter Kanada TF och Àr en lÄngbÀddarsbil med motstÄende soffor.

En liten campingbil pĂ„ Renault Trafic kommer ocksĂ„ lanseras i DĂŒsseldorf.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift