Meny

.

Montera SOG toalettventilation

SOG ventilationssystem för toakassetter Ă€r ett uppskattat tillbehör. Är du nĂ„gorlunda hĂ€ndig Ă€r monteringen en lĂ€mplig utmaning.

 

Text och foto: Truls Farner

ÖversĂ€ttning: Björn Genberg

 

MÄnga undrar givetvis om man verkligen behöver en SOG. Men under varma dagar kan lukten frÄn toaletten bli pÄtrÀngande.

Lukten frÄn toan orsakas av tre förhÄllanden:

  1. FrÄn fekalierna i kassetten nÀr spjÀllet Àr öppet.
  2. NÀr man anvÀnder toan.
  3. FrÄn dÄligt rengjord toalettskÄl.

 

Plasten i toaskÄlen blir med tiden porös. Den drar Ät sig gammal urin och orsakar en otrevlig odör. Ett bra tips Àr att tvÀtta skÄlen regelbundet med sÄpa och behandla med bilpolish. Det hÄller lukten borta frÄn skÄlen.

Jag har sett hur systemet fungerar. Man höll ned en glödande myggspiral i toaskĂ„len, öppnade skjutluckan och pĂ„ mindre Ă€n en sekund sögs röken ned i kassetten. Genom att hĂ„lla skjutluckan öppen nĂ€r man anvĂ€nder toan försvinner det mesta av lukten. Om reklamen pĂ„stĂ„r ”luktfritt” mĂ„ste man ta det med en nypa salt, men skillnaden med och utan SOG Ă€r pĂ„taglig.

Luften frÄn toaskÄlen sugs alltsÄ ned i kassetten, vidare genom en slang till en liten flÀkt med kolfilter som sitter pÄ ytterluckan till kassetten. Kolfiltret ska bytas ut en gÄng om Äret, men jag har slarvat med det utan att lukten har varit pÄtrÀngande.

SOG kan levereras till alla vanliga toaletter frÄn Thetford och Dometic.

 

Enkel montering

De flesta husbilsÀgare har en borrmaskin. DÀrutöver behövs ett par sÄgklingor för hÄlborrning.

Den ena ska mĂ€ta 35 millimeter i diameter, den andra 36-37 mm. Var noggrann med placeringen av mikrobrytaren. Den pĂ„verkas av skjutluckans mekanism och placeringen av flĂ€kten – den fĂ„r inte kommer i vĂ€gen för toakassetten.

Enligt anvisningarna för monteringen börjar man med monteringen av flÀkten och filterhuset utvÀndigt. De monteras pÄ ytterluckan vilket gör arbetet lÀtt. För att placera flÀkten rÀtt lÀgg en kort linjal pÄ sjÀlva kassetten nedanför locket pÄ tömningsröret enligt första bilden i anvisningen för monteringen.  

Gör ett mÀrke pÄ vÀggen strax ovanför karmen till luckan och mÀt dÀrifrÄn ned till linjalen som vinklas ut mot luckan. 

StÀng luckan och anvÀnd mÄttet frÄn mÀrket ned pÄ luckans yttersida. FlÀkten skall alltsÄ monteras högre Àn det nya mÀrket pÄ luckan.

20 millimeter ovanför detta mĂ€rke utgör centrum för placeringen av hĂ„let för flĂ€kten (36-37 centimeter). Kontrollera att kassetten för filtret fĂ„r plats vid sidan av hĂ„let innan du borrar. Öppningen i filterkassetten skall vĂ€ndas nedĂ„t och hĂ„let ska stĂ€mma överens med öppningen pĂ„ baksidan överst pĂ„ kassetten. AnvĂ€nd lite silikon bak pĂ„ kassetten sĂ€rskilt i överkanten och skruva fast den. Normalt behöver man inte förborra.

SÀtt in kolfiltret och montera locket. Det gör man genom att luta pÄ det i överkant, pressa in det och sÀtt i tvÄ skruvar i nedre kanten.  

 

Mikrobrytaren

Dra ut kassetten och hÄll konsolen med mikrobrytaren pÄ plats. Det Àr smart att lÄta en person inifrÄn toan dra skjutluckan fram och tillbaka sÄ att man ser hur det ska fungera. NÀr du hÄller konsolen, sÀtt ett mÀrke pÄ kassettvÀggen. FÀst brytaren med dubbelsidig tape. SÀtt fast det hela med skruv i vÀggen. Det behöver inte förborras. Eftersom vÀggen hÀr Àr dubbel kommer inte skruven att sticka ut pÄ yttersidan. Kontrollera att brytaren fungerar med hjÀlp av skjutluckan.

Resten Àr enkelt. SjÀlvhÀftande kuddar med fÀste för remsor följer med i förpackningen. FÀst ledningen som bilden visar. Se till att kassetten obehindrat kan dras ut och skjutas in.  Kontrollera ocksÄ att luckan kan öppnas utan att ledningen kommer i klÀm eller stramas Ät för mycket. Lokalisera stÀllet dÀr toans el Àr kopplad till husbilen elsystem. Kontrollera spÀnningen och att polariteten Àr rÀtt. SlÄ av strömmen i husbilen och koppla till SOG:en.

Borra ett 35 millimeter i diameters hÄl i kassettens tömningslock. SÀtt i gummipackningen och plastnippeln.  SlÄ pÄ strömmen och kontrollera att flÀkten fungerar. FlÀkten drar enbart 0,84 watt, vilket Àr en lÄg förbrukning. Och flÀkten gÄr endast nÀr skjutluckan Àr öppen.

 

AnvÀndning

FlĂ€kten fungerar givetvis automatiskt nĂ€r toaletten anvĂ€nds. Men nĂ€r kassetten ska tömmas mĂ„ste man koppla bort SOG. Öppna luckan och svĂ€ng ut tömningsröret. Dra ut slanganslutningen och sĂ€tt dit den svarta pluggen som medföljer. Dra ut kassetten, töm den och koppla in slangen igen. LĂ€gg inte pluggen pĂ„ marken utan placera den i kassetthuset, dĂ„ försvinner den inte.  

Har du en toakassett i reserv Àr det bara att sÀtta locket med hÄl för slangen pÄ den andra kassetten nÀr du byter. 

 

I bildgalleriet kan du följa monteringen. Klicka för större bilder och bildtexter.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift