Meny

.

Niesmann+Bischoff Flair 920

Jag vÄgar pÄstÄ att det Àr fÄ, om nÄgra, producenter som har samma driv i sin produktutveckling och lansering som Niesmann+Bischoff. Företagets receptet Àr ett överskÄdligt modellutbud, stor möjlighet till individualisering, modern exklusiv design och höga kvalitetskrav.

Till sÀsongen 2023 lanserar man en ny utgÄva av Flair, företagets toppmodell.

 

Text och foto Tore Afdal

ÖversĂ€ttning, bearbetning Stefan Janeld

 

Det skall sÀgas att det Àr inte ofta Niesmann gör större uppdateringar av sina modeller. Och det Àr förstÄeligt, det mÄste vara krÀvande att spÀnna musklerna sÄ pass för en relativt liten tillverkare.

Fabriken ligger i Polch i vĂ€stra Tyskland. NĂ€ra Koblenz, Rhenfloden och Mosel. Årsproduktionen Ă€r ca 600 enheter per Ă„r.

 

Bakom ratten

Testbilen heter 920 och Àr 9,27 meter lÄng. Den nÄgot kortare 880 modellen blir troligen storsÀljaren. Den finns dock inte att tillgÄ vid testtillfÀllet. Testbilen Àr ett förserieexemplar som anvÀnts pÄ Europas mÀssor under hösten.

Det första som slÄr mig nÀr jag tar plats i det bekvÀma förarsÀtet Àr att vindrutan Àr överraskande nÀra. Betydligt nÀrmre Àn pÄ helintegrerade husbilar baserade pÄ exempelvis Fiat Ducato eller MB Sprinter. Det Àr bra för överblicken och gör att du snabbt fÄr en kÀnsla för bilens placering pÄ vÀgen. Man sitter Àven högt, med mycket bra överblick. Den framskjutna positionen gör att backspeglarna hamnar mer pÄ sidan om mig Àn framför. Man mÄste vrida huvudet för att hÄlla koll i speglarna.

Flair baseras pÄ Iveco Daily. Ett tyngre chassi Àn de lÀtta transportbilschassin de flesta husbilar baseras pÄ. Integreringen av Ivecos instrumentpanel och bodelen Àr mycket fint utförd. Niesmanns del av förarmiljön framstÄr som modernare och med högre finish Àn Ivecos.

 

Ut pÄ vÀgen

Jag var pÄ förhand spÀnd över hur bilen skulle vara att köra. Ska erkÀnna att jag tittade mycket noga i speglarna och tog det försiktigt nÀr jag styrde frÄn uppstÀllningsplanen och ut i trafiken.

Jag minns mitt första möte med Ivecos automatlÄda 2016. En efterlÀngtad lÄda som stod högt pÄ kundernas önskelista. Den kÀnns fortfarande mycket modern. VÀxlar mjukt och effektivt. Det kÀnns ovant med en ratt som inte Àr helt rund. Denna Àr platt i botten.

 

Utsikten

A-stolpen kÀnns bredare Àn vanligt. KÀnslan förstÀrks av att backspeglarna Àr placerade alldeles intill stolpen. Jag mÄste byta position pÄ huvudet och titta runt nÀr jag kör in i rondeller. Flera gÄnger böjer jag mig ner för att titta under speglarna. Niesmann försvarar sig med att man haft samma placering av speglarna i mÄnga Är och nÄgon Àndring Àr inte planerad. Mitt förslag till Niesmann Àr att utrusta bilen med kameror och invÀndiga skÀrmar istÀllet för speglar. En lösning passande en husbil som denna.

 

Förarmiljön

Det Àr lÄngt mer information pÄ den centrala displayen Àn man Àr van vid frÄn lÀttare husbilar. Att fÄ alla förarassistenssystem att fungera pÄ en helintegrerad husbil krÀver anpassning. En svart kloss nederst pÄ vindrutan rymmer mycket av tekniken som krÀvs. NÀr jag nÀrmar mig kantlinjen pÄ vÀgen kommer ett pip och en assistent hjÀlper mig att fÄ bilen mitt i vÀgbanan genom att justera ratten.

 

PÄ motorvÀgen

Detta Àr utan tvekan en husbil för lÄnga dagsmarscher. HelluftfjÀdring sÀkrar komforten. Du behöver inte lÀngre nöja dig med att drömma om exotiska platser med palmer. Du kan stÀlla in den adaptiva farthÄllaren och köra dit. I god komfort.

Jag vÀnjer mig fort vid bilen och trivs bakom ratten. Inte minst tack vare den fina överblicken. Det Àr en kursstabil husbil, Àven om den bara har tvÄ axlar. NÀr en buss passerar pÄ motorvÀgen fÄr jag justera lite pÄ grund av vindpusten bussen skapar.

Till dig som funderar pÄ att byta upp dig frÄn en husbil baserad pÄ ett mindre chassi och oroar dig för hur det ska vara att köra en större husbil kan jag sÀga detta: Skillnaden mot att köra en 3,5 tons helintegrerad husbil Àr förvÄnansvÀrt liten.

 

Rena adventskalendern

VÀl framme vid stÀllplatsen Àr det dags att syna husbilen nÀrmare. Jag tar ett varv runt bilen och inspekterar de utvÀndiga luckorna. Det Àr ganska mÄnga luckor dÄ det Àr gott om plats i dubbelgolvet som kan nÄs utifrÄn.

PÄ förarsidan Àr det som vanligt i denna klass ingen dörr. Bodelsdörren Àr enda entrén. Under förarplatsen Àr det en liten lucka bakom vilken man fyller drivmedel och AdBlue. Niesmanns ingenjörer var mÀrkbart stolta över att ha lyckats flytta pÄfyllningen hit.

NÀsta lucka öppnar till ett stuvutrymme, praktiskt inrett med plastbackar pÄ skenor.

Bakom lucka nummer tre Àr det teknisk utrustning: Vattenfiltrering frÄn Alde, ventiler och manuella tömningar för vatten och avlopp. HÀr finns Àven ett eget utrymme med inkopplingen till landström.

NÀsta lucka leder till tvÄ tankar. Testbilen Àr utrustad med en stor gastank

PÄ husbilens högra sida Àr det först ett utrymme för tvÄ gasolflaskor. DÀr Àr gott om plats, enkelt att hantera flaskorna.

NÀr du öppnar lucka nummer tvÄ ser du in i det genomgÄende stuvutrymmet som kan utrustas med lÄdor pÄ skenor för enkel hantering. Lucka tre och fyra Àr stuvutrymmen och dÀrefter den stora garagedörren lÀngst bak. Elcentralen har sin plats i garaget. Garaget har stora gasdÀmpade luckor pÄ var sida som öppnas uppÄt. Bra vid regn.

 

VĂ€lkommen in

Jag kÀnner igen en del av interiören frÄn lillebror iSmove. Strömbrytarna, det filtliknande materialet pÄ vÀggarna, taksÀngen och fÀrgskalan. I tillÀgg har Niesmann vidareutvecklat de speciella vÀgglamporna sÄ de nu inkluderar ett högtalarelement.

FÀrgskalan utgÄr frÄn varma grÄ nyanser. Sedan Àr det upp till kunden att vÀlja bland otaliga material- och fÀrgval att piffa upp med. HÀr finns garanterat nÄgot för varje smak. Det finns inte mindre Àn 34 650 stycken olika konfigurationer av Flair.

Vi pratar nu inte om bara olika fÀrg pÄ kuddar och dynor. Du kan fÄ en kylbox i lillsoffan, eller avstÄ det höga kylskÄpet till förmÄn för en rymlig garderob och en kylbox försÀnkt i köksbÀnken. Garderoben blir i detta fall minst sagt imponerande. Tillvalslistan till bilen Àr tolv sidor lÄng.

 

Sittgruppen

Interiören osar kvalitet och Àr samtidigt modern. Detta Àr nÄgot Niesmann Àr vÀldigt duktiga pÄ.

Sittgruppen har motstÄende soffor dÀr den vÀnstra kommer med en twist, bokstavligen. Man kan nÀmligen vrida den 90° och fÄ ett framÄtvÀnt baksÀte för tvÄ personer. En unik Niesmann lösning som vi först sÄg pÄ iSmove. Ryggstöden Àr stora kuddar, du sitter mycket bekvÀmt i bÀgge soffor.

Bordet Àr försett med gÄngjÀrn i mitten. NödvÀndigt för att enkelt kunna passera. Bordsskivan vilar pÄ skenor och kan justeras i alla riktningar. Sex personer kan sitta till bords för en trevlig middag.

TaksÀngen, som Àr tillval, sÀtter nytt rekord i att vara osynlig. Den Àr sÄ pass integrerad i taket och tar minimalt med plats och uppmÀrksamhet. Du riskerar rÀtt och slÀtt att missa den. Den Àr tillverkad i lÀttare material Àn vi Àr vana vid. Manövreras manuellt. Priset man betalar för denna lÀtthet Àr att den Àr lite vingligare nÀr man hanterar den.

 

Köket

I skiljevÀggen mellan sittgrupp och kök har teven en dold plats. Tas fram vid behov. Köket kan konfigureras pÄ en mÀngd sÀtt. Du kan fÄ ugn, diskmaskin, bÄde och eller bara förvaring. Eller sÄ vÀljer du förvaring och en kylbox.

Du har tvÄ gaslÄgor och en induktionsplatta. Den sistnÀmnda kan anvÀndas om du valt litiumbatterier och inverter. Vilket i princip Àr standardutrustning pÄ husbilar av denna klass.

I bakkant av köksbÀnkan kan du hissa upp en köksflÀkt.

Jag Àr glad att Niesmann nu har flera smalare lÄdor Àn ett fÄtal breda. Det Àr betydligt mer praktiskt.

 

Garderoben

Unika valmöjligheter fÄr du Àven nÀr det gÀller platsen dÀr garderoben placerats. Du kan ha tre fullhöga skÄp, eller tvÄ skÄp och en hög kyl ur Dometics 10 serie.

Badrummet Àr placerat mitt emot garderoberna. Dusch och toalett ligger bredvid varandra och kan dÀrför dela samma frostade skjutdörr. BÄda rummen framstÄr som luxuösa och genomtÀnkta. Kvaliteten pÄ detaljerna, som exempelvis den frostade skjutdörren in mot köket bör upplevas. StÀnger man igen framöver och bak mot sovrummet fÄr man ett stooooort omklÀdesrum med enkel tillgÄng till garderober, toalett, handfat, spegel och dusch.

FrÄgar du mig Àr skiljevÀggen i glas nÄgot du bara mÄste ha i bilen, Àven om det kostar ca 15 000 kronor. Med ett knapptryck kan du vÀlja om glaset ska vara klart eller frostat. Du mÄste nÀstan se det för att tro det!

Flair 920 levereras Àn sÄ lÀnge endast med en sÀnglösning. Det Àr nog mest korrekt att kalla det en dubbelsÀng med en liten U-formad öppning i fotÀnden för enklare Ätkomst. Det Àr fasta fotsteg upp till sÀngen som Àr medelhög. I fotÀndan tvÄ lÄdor och trappan rymmer ocksÄ förvaring.

 

SĂ€kerhet

Niesmann har lĂ€nge jobbat med att utveckla sĂ€kerheten i sina husbilar. I detta avseende Ă€r Flair ledande. Airbag för bĂ„de förare och passagerare Ă€r en del av denna satsning. Andra förbĂ€ttringar Ă€r förstrĂ€ckande sĂ€kerhetsbĂ€lten och kollapsande pedalstĂ€ll. Även hur man fogar ihop dubbelgolvet bidrar till stabilitet och sĂ€kerhet, förklarar Niesmann+Bischoff. Delarna passar in i varandra och bĂ„de limmas och skruvas.

Att det Àr dubbelgolv pÄ Flair Àr en sjÀlvklarhet. Mycket av det uppvÀrmda utrymmet anvÀnds till de stora tankarna för vatten, grÄvatten och gas. Men det Àr ocksÄ gott om yta som kan anvÀndas till förvaring. Genom att kosta pÄ sig systemet med skenor och lÄdor kan man utnyttja utrymmet pÄ effektivast möjliga vis.

 

Kontrollpaneler

Niesmann lanserade ett nytt system för att kontrollera ljuset ombord iSmove. Samma system anvÀnds i Flair. Det bygger pÄ ett antal, ganska mÄnga, strategiskt placerade svarta skÀrmar. NÀr din hand nÀrmar sig lyser de upp och man kan se ett antal vita symboler som kan stÀngas av eller pÄ. Lösningen har stor potential, men jag Àr inte sÀker pÄ om jag Àr sÄ förtjust i dagens version. Kanske för att det saknas feedback nÀr man rör vid skÀrmen. Kanske man kan lÀgga in en vibration?

Det Àr ocksÄ svÄrt att bara kasta ett öga pÄ displayen och förstÄ vad ikonerna stÄr för. Flera gÄnger började jag fundera innan jag tryckte och sÄ slocknade skÀrmen. En Àgare till husbilen kommer med tiden lÀra sig anvÀnda systemet effektivt. Men det krÀver att man lÀr sig var de olika funktionerna Àr, nÄgot som Àr mer krÀvande ju fler funktioner man har.

 

I bildgalleriet kan du bekanta dig nÀrmare med Flair 920. Klicka för större bilder och bildtexter.

Slutsats

Nya Flair Àr en helt unik husbil. Den har imponerat pÄ mig och Àven gett mig gÄshud. Det Àr samtidigt en modig husbil. Niesmann Àr i framkant med interiördesignen. Men det har de varit förr, och lyckats. Inte bara med produkterna, men med att sÀtta nya standarder för branschen. Innovationerna Àr mÄnga och bara vÀntar pÄ att bli upptÀckta.

Det finns mÄnga skÀl att gratulera Niesmann+Bischoff till denna nya modell. Men det betyder inte att det inte finns saker vi önskat gjorts annorlunda. Den breda A-stolpen med visuellt sammanfogade backspeglar krÀver lite extra av föraren. Alla manöverpaneler krÀver tillvÀnjning och jag menar att det finns potential att förenkla handhavandet.

Fakta

Jag gillar

  • Den höga byggkvaliteten
  • Möjligheten till personlig anpassning
  • LĂ„ngfĂ€rdskomforten
  • Gott om stuvutrymme
  • TaksĂ€ngens dolda design

 

Jag önskar

  • Mer intuitiv hantering av kontrollpanelerna
  • Kameror istĂ€llet för backspeglar

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift