Meny

.

Nordic 599 MB från 2004, begagnattest

Värmestuga på hjul.

”Inget annat duger när det är riktigt kallt” får vi ofta höra från ägare till Nordics husbilar. Här en mer nyanserad rapport från verkligheten.

Text och foto Stefan Janeld

Testbilen står på ett Mercedes Sprinter 316 chassi. Jag sitter mycket bekvämt men saknar armstöd vilket kan vara tröttande på långfärd. Mercedes ergonomi passar mina 182 centimeter. Trycker in sitsvärmen, en finess Fiat saknar, och ger mig iväg.

Motorn är urstark. Sprintshift är en manuell låda med växlingsrobot – manuell utan kopplingspedal eller automatlåda. Den är allt annat än älskad av transportföretagen på grund av täta haverier och lite sugande växling på låga växlar. Men husbilar körs inte som budbilar, det låga tempot gör att lådan har normal livslängd.

Bakhjulen visar inga tendenser att tappa greppet. Jag får snart förtroende för deras grepp och kan köra mer avslappnat. En tung bodel är förklaringen. I uppförslut och med lite okänslig gasfot tänds antispinnlampan på panelen.

På det tidvis ojämna underlaget går det långsamt, färden blir gungig. Bodelens tyngd är mer än fjädringen klarar av. Mercedes fjädrar sitter långt in och en husbils tyngd långt ut. Hävstångseffekten gör att fjädrarna knäar. På de partier där vägen består av gropig is slår huvudet nästan i sidorutan när ekipaget vaggar fram. En stödluftfjädring vore på sin plats.

Dörr till förarhytten

Nordic är praktiskt taget ensamma om att bygga bodelen med dörr in till kupén för att slippa kallras från den dåligt isolerade kupén. Gott. Men det för med sig att bodelen upplevs som mindre än där kupén är en del av bostaden. Eventuella passagerare sitter också avskilda. Både från samtal med de i kupén och från synintryck framifrån. Något som kan framkalla åksjuka.

Man kan inte testa en Nordic utan att testa klimatet ombord i sträng kyla. Under testet var det drygt tio grader kallt under nätterna och kring fem minus dagtid. Vi mätte temperaturerna ombord under tre dagar. Från början var Aldepannans reglage inställt på fyra av fem. Men efter ett dygn drog vi ner till läge tre vilket gav ungefär 21 grader i bodelen.

Värmen sprids jämnt i bodelen, det skiljer bara någon grad från golv till tak. I överskåpen är det lika varmt som i övriga bilen. Vid dörren till kupén mätte vi tio grader på golvet tio centimeter från dörren när det var sju minus i kupén. Ett visst kallras blir det alltså trots dörr.

 

Välisolerad

En vinterbil ska vara snål på gasol. Om en vanlig husbil klarar sig två dagar på en P11 ska vinterbilen klara tre . Nordic 599 klarar fyra dagar – mycket bra.

I våra tester brukar vi använda värdet kilo gas per grad för att kunna jämföra olika husbilars isolering. Det förutsätter att bilarna utsatts för identiska temperaturer och vindförhållanden. I detta fall var Nordic ensam husbil. Värdet blev 0,44 kilo gas per grad.

Nästan exakt samma värde mätte vi upp på en Kabe Travelmaster som testades i en medeltemperatur strax under nollan. Jämförelsen haltar inte bara vad gäller yttertemperaturen, Kaben har en betydligt rymligare bodel också. Men vi får en fingervisning om att Kabe och Nordic ligger mycket nära varandra vad gäller isolering och gasolekonomi.

 

Välbyggd

Efter sju år ser bodelen ny ut. Ett gott betyg åt kvaliteten på bygget. Det är ljust ombord, ljusa färger och stora rutor samverkar till en mycket trivsam bodel.

Bilen är tänkt för två resenärer – ont om förvaring är det gott om. Lastvikten på 560 kilo kommer räcka väl.

Jag tycker

En liten smidig husbil som med rätta kan kalla sig vinterduglig, såväl boendekomfort som förmågan att ta sig fram på vinterväglag är i topp. Ett dubbelgolv hade varit pricken över i, nu blir det lite ont om stuvutrymmen.

Med lite bredare dinette och bättre takhöjd i alkoven skulle den kännas mer modern.

Huruvida det är en god idé med dörr till kupén kan man tvista om. Jag tycker den begränsar mer än den tillför. Vinsten i värmeförluster är enligt vårt test försumbar jämfört med att låta kupén vara en del av bodelen. Men en sak tillför dörren som jag uppskattade – det känns mer som hus och mindre som bil när man sitter i bodelen med dörren stängd.

Om bilen är prisvärd? Marknaden har avgjort att de ska kosta så här. Jag tycker den är ett par hundra tusen för dyr. En tröst kan vara att du får igen slantarna när du ska byta. Priset är mer en entrébiljett till den exklusiva Nordic-familjen än en avspegling av bilens egentliga värde.

Fakta

Håller än

  • Värmesystemet
  • Automatlådan
  • Bakhjulsdrift
  • Motorn
  • Planlösningen
  • Köket

 

Hopplöst ute

  • Trång alkov
  • Mjuk fjädring
  • Gasolutrymmet
  •  

Utrustning testbil

AC, antispinn, ABS, sitsvärme, motorvärmare diesel, elspeglar, drag, cykelhållare, vattenburen värme

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift