Meny

.

Norge: Nordsjövägen

Det finns ett område i Norge där sevärdheterna duggar tätt. Lägg till detta en rik historia och dramatisk natur och du har ett perfekt område att upptäcka med husbilen.

 

Text och foto Tore Afdal

Översättning Stefan Janeld

 

Låt mig klargöra en sak direkt: Man gör klokt i att vara beredd på regn och blåst. Det är nära till havet och du kan förvänta dig att känna naturens krafter här i sydvästra Norge.

Förra sommaren kändes det som vi skulle blåsa iväg. Det var sånt busväder att en sån sak som att sätta sig i campingstolarna inte var att tänka på, trots att det var mitten av juli.

Men klär man på sig är det fantastiskt att ta en promenad. Det är ett härligt område för vandring, även när det inte är sommar. En höststorm som slår mot Lista Fyr är imponerande. Jag undrade om husbilen skulle blåsa till havs då jag vaknade av kraftiga ryck i bilen på natten. Utanför skymtade jag skummet som blåste av vågorna som gick höga.

 

Från Kristiansand till Haugesund

Nordsjövägen är länsväg 44, den långsammare och smalare kustvägen som är alternativet till E18. Vägen inbjuder till att ta det lugnt. Du kommer fram – även om det känns som senare snarare än tidigare. Så slappna av, ta den tid du behöver, stanna vid de många attraktionerna. Längs vägen finns det många platser att få en matbit ackompanjerad av fantastisk utsikt. Naturen är både trolsk, dramatisk och växlande.

I denna artikel koncentrerar vi oss på sträckan Flekkefjord – Sola. Det är mer än nog att ta av här.

 

I bildgallerierna nedan kan du följa min resa. Klicka för större bilder och bildtexter.

Jaeren

Hå Prästgård

Obrestad Fyr

Lista Fyr

Solastranda

Upplevelser värda att känna till

 

Flekkefjord

 • Dressin och cykeltur, vandring till Brufjellvarden, jättegrytor i Brufjell, Hidra, Holländarbyn och inte minst Norges bästa ställplats 2020

 

Sokndal

 • Bjuder in besökarna att vara gäster snarare än turister. Det är en del av att vara med i Cittaslow rörelsen.
 • Här bör du ta en titt på runkestenen som trots sina 74 ton går att rucka på med handkraft då den vilar på sin balanspunkt. Även Lille Prestekjaer fyr, Helleren och Jössingfjorden med sin natur och dramatiska krigshistoria.
 • Har du tid och cykel kan du ta dig till Tunnelrastplatsen som är en del av cykelvägen på västsidan av Jössingfjorden.
 • På det idylliska fiskelägret Nesvåg finner du Nesvaag Sjö- och Motormuseum.

 

Eigersund

 • Den charmerande trähusbebyggelsen är väl värd ett besök. Du är heller inte långt från Trollpikken, den berömda fallosliknande bergsformationen.

 

 • Har gjort om sin gamla prästgård till en modern konstanlägning. Härifrån är det inte långt till Obrestad Fyr.

 

Klepp

 • Här finns Norges längsta strand, Orrestranda, som 2017 blev tilldelad den internationella utmärkelsen Blå Flagga för sin utmärkta vattenkvalitet.
 • Norr om Reve, särskilt vid Borestranda, är det goda förutsättningar att surfa. Du kan hyra utrustning och gå kurs på Borestranda.
 • Sola bjuder på långa sandstränder. Här hittar du ett flyghistoriskt museum i Sömmevågen, kustkultursamlingen i Tananger, Sola Rundkyrka, Erling- och Astrid-bautaene samt Sverd i fjell monumentet till minne av slaget vid Hafrsfjord.

 

Jaeren

 • En region i Rogalands grevskap som består at åtta kommuner. Jaeren kallas Norges matfat tack vare sigoda klimat, bördiga jord och intensiva jordbruk.
 • Kulturlandskapet sträcker sig vitt och brett mot havet. Klimatet är milt året runt.
 • Arbetet med att sätta upp de stora järeldarna började på 1800-talet. Dessa skulle skydda sjöfarande på sin färd genom en av de farligaste sträckorna längs norska kusten.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift