Meny

.

Pössl Summit 600 Plus

Nykomling med stil!

Vad gäller plåtisar kan man verkligen snacka om ”booming business”! Med alltmer stigande siffror var Pössl till och med tvungen att öppna en ny fabrik. Och valet gick till den tyska lilla staden Vielbrunn där maskinerna kör för fullt alltsedan starten i juli 2017.

Och när man ändå var igång tog man fram en helt ny modellserie kallad Summit Plus. Efter succén med lyxigare Summit tar man helt enkelt ytterligare ett kliv på prestigestegen. Två planlösningar, 640 och 600. Långbäddar eller tvärbädd. Förväntningarna på nya modellserien är höga, tvåtusen exemplar planeras det för. Låt oss presentera den minsta av de två, Summit 600 Plus.

 

Text och foto Carla och Kees Witvliet

 

Pössl har valt Citroën Jumper som bas för modellen. Med en stark 160 hk Ad Bleu-motor som standardkraftkälla. Under vår testrunda visade detta sig vara en trevlig kombination utan störande motorljud. ABS, ESP och 16” aluminiumfälgar ingår i standardpaketet och, som tur är, också två airbags. I priset får du till och med metallic lack, inbyggda Seitz-fönster och en 70 cm brett uppsteg vid entrédörren! Du kan välja mellan så mycket som nio färger. De mörkfärgade Seitz-fönstrena är försedda med steglöst inställbara rullgardiner. Fönstrena kan också öppnas steglöst, vilket är nog så praktiskt om ett träd skulle stå i vägen. Stolarna är vridbara och med god justermån i höjdled. Lite synd för lata husbilsägare att Citroën inte levererar någon automatväxlad Jumper. Men å andra sidan kan du få denna plåtisen levererad med en elektrisk skjutdörr (tillval). Med ett lätt tryck stänger och öppnar den sig ljudlöst, vilket är perfekt både för husbilsägare och grannar!

Längst bak på högersidan finns skåpet för de två gasflaskorna, en stor och en liten. Exemplaret vi synat är en prototyp, den saknade färskvattentanken längst bak till vänster. I produktion kommer modellen ha en tank på 100 liter.

När man fäller upp den mellersta sängdelen skapas ett så rymligt lastutrymme att du till och med får plats med en motorcykel. Spännbandsöglor i golvet gör det möjligt att surra fast den.

Interiör

Sitthörnan med den förnyade säkerhetsbälteskonstruktionen vid dinettebänken fångar genast blicken. Stora fördelen med den nya konstruktionen är vikten – tio kilo lättare än föregångaren. De rundade formerna i möblemanget ger interiören en elegant utstrålning och skåpsluckor i två kontrasterande nyanser är kronan på verket. Vi tycker det är riktigt snyggt.

Trots ringa mått har man lyckats skapa god rymdkänsla, förstärkt av den oförhindrade sikten från för till aktern. Även den avrundade kökshörnan bidrar till rymdkänslan, samtidigt som den underlättar påstigningen.

Köket har två gasbrännare och en diskho och rejäla arbetsytor, verkligen fantastiskt för en  kompakt plåtis. Det halvrundade köksskåpet ger bra översikt och det finns dessutom tre lådor. Kylskåpet, 90 liter absorptionsskåp, är placerat under diskbänken. Praktiska kryddhyllor pryder väggen.

I den bakre delen finns en rejäl dubbelsäng och i de djupa överskåpen runtom finns plats för rejält med kläder. Kul är de två så kallade kattögonen i båda hörnen, bra på natten.

En nyhet är den dolda garderoben under huvudändan. Ett litet tryck och simsalabim kommer dina skjortor upp som gubben i lådan.

Det välutrustade toalettutrymmet får också väl godkänt som betyg. Bakom en utrymmesbesparande skjutdörr står en toalett med tillräckligt med benutrymme. Duschkabinen skapas genom att vrida handfatet ett kvarts varv. Enkelt men effektivt! Spegeln ger dessutom bra översikt, så här finns inget att klaga på. Lyxig är den dubbla belysningen i bad- och sittrum. Nattbelysningen är blå.

Värmepannan från Truma har sin plats i dinettesoffan, en optimal placering för jämn och effektiv spridning av värmen. Trumas frostsäkring är placerad bredvid.

Elektriska komponenter och ledningar är prydligt monterade, elektronik och säkringar i ett skyddad skåp i soffans sockel.

Trots kompakt format är rymdkänslan god. Tvärsängen bak mäter 156 x 196 cm, avsmalnande till 143 cm i fotänden.
Fiffig garderobslösning.
Köket är ett starkt kort i Summit 600 Plus.
Badrummet är antingen toalett eller duschkabin. Man vrider väggen med handfatet ett kvarts varv så blir utrymmet dusch.
Dinetten ser inte särskilt innovativ ut. Men med ny bältesbock har man lyckats banta bort 10 kg.

Fakta

Utrustning testbil

Dubbla airbags, ABS, ESP/ASR, Hill Holder, läderklädd ratt, Fix & Go (inget reservhjul), elektriskt inställbara och uppvärmbara backspeglar, 16” aluminiumfälgar. Truma Combi 4 kW gasolvärmare, tvålågigt gasolkök, 90 liters kylskåp, kassettoa, LED inomhusbelysning, 95 AH Gel bodelsbatteri, 1×11 kg och 1×5 kg gasolflaska.

Vi gillar

  • Komplett utrustad
  • Bra med stuv
  • Hög lastvikt
  • Kvalitetskänslan

 

Vi önskar

  • Att det gick att få automatlåda
  • Att kläderna gick att nå utan att plocka bort madrassen
  •  
Vår bil var silverfärgad. Men du kan välja mellan nio standardfärger. Och då det är en Citroën kan man få elektrisk skjutdörr. Men inte automatlåda.
Ramfönster som kan öppnas steglöst.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift