Meny

.

Rapido M66

Detta Àr en mycket modern husbil. Inte bara för att den har hög körkomfort och nog med hÀstkrafter. HÀr Àr ocksÄ motstÄende soffor, stor taksÀng och i sovrummet lÄngbÀddar. LÀgg till detta en interiör av premiumkvalitet och det Àr lÀtt att bli begeistrad.

 

Text & foto Tore Afdal, Din Fritid

ÖversĂ€ttning och bearbetning Stefan Janeld

 

Först en kort uppdatering. Rapido har tidigare byggt husbilar pÄ Mercedes chassi. Men slutade med det för att uteslutande anvÀnda Fiat Ducato som bas. Till sÀsongen 2020 lanserades M-serien. Liksom mÄnga andra tillverkare nappade Rapido pÄ att kunna fÄ framhjulsdriven Mercedes med AL-KO chassi.

Serien bestÄr av tvÄ modeller, testbilen M66 och systermodellen M96. Skillnaden Àr i sovrummet. M66 har lÄngbÀddar, M96 fristÄende dubbelsÀng.

 

Stabilt bygge

LÀngden pÄ dryga 7,5 meter gör att de flesta som Àr vana att köra husbil upplever bilen som lÀtthanterlig. Man ska komma ihÄg att detta Àr en vÀlutrustad premiumhusbil, kvalitet och utrustning vÀger, det medför att det i praktiken Àr omöjligt att registrera den med 3,5 tons totalvikt.

Jag körde bilen en strÀcka lÀngs en olÀndig grusvÀg full med potthÄl. Ett enkelt och snabbt hÄrdtest för alla husbilar. Vilka missljud hör jag?

I detta fall skramlade det i ugnen och de lösa prylarna i garaget lever om sÄ pass att jag hör det frÄn förarplatsen. Men möblemanget Àr, som förvÀntat, helt tyst. PÄ Rapido Àr man stolta över att företagets grundare var möbelsnickare. Man ska kÀnna detta arv ombord pÄ alla deras modeller. Det gör man pÄ denna.

Jag testade start i backe. Nerför och uppför. AutomatlÄdan gör ett gott jobb. NÀstan helt perfekt. Jag Àr nog lite för försiktig med gasfoten, den automatiska parkeringsbromsen slÀpper nÀr jag trycker ner gaspedalen och billen rullar nÄgon centimeter fel vÀg innan automatlÄdan och den starka motorn silkeslent skjuter fart Ät rÀtt hÄll. Mycket bra!

Det var ett tag sedan jag körde en helintegrerad husbil. Det Àr lite ovant de första minuterna. En anledning att det kÀnns lite ovant kan vara utsikten frÄn förarplatsen. Framrutan Àr lÀgre Àn jag önskat och Àn vÀrre, den Àr för högt placerad.

Jag vet att det finns tekniska skÀl till detta och att det Àr svÄrt att fÄ till en front med god sikt i bilens nÀromrÄde pÄ helintegrerade husbilar baserade pÄ Mercedes Sprinter. Men det finns de som lyckats bÀttre.

 

Gott om stuvutrymmen

Modellen har ett dubbelgolv som rymmer tankar, batteri och annan teknik. Det finns Àven lite stuvutrymme hÀr, bland annat ett lÄgt utrymme över hela bilens bredd. Perfekt för skidor, men det ryms betydligt mer Àn sÄ. Det finns ocksÄ ett rymligt utrymme i dubbelgolvet som bara nÄs inifrÄn bodelen.

Garaget Àr stort och lÀttjobbat.

M66 fÄr med sin höga lastvikt och mÄnga stuvutrymmen toppbetyg för lastkapacitet.

 

Exklusivt och modernt

Det gÄr enkelt att snurra framstolarna, det Àr lite trÄngt men inte vÀrre Àn att man kan leva med det. Elektrisk handbroms borde vara standard eftersom Mercedes placerat handbromsspaken till höger om förarstolen. Den Àr i vÀgen nÀr man ska snurra stolen.

SlÄr mig ner i den bakvÀnda stolen och tar mig tid att syna inredningen och ta till mig av alla detaljer. SkinnklÀdsel med rödbrun söm lÀngs kanterna och vita sömmar pÄ de plana ytorna. Ger exklusiv kÀnsla.

Det Àr ganska mörk fanér. Men tillsammans med de mÄnga ljusa ytorna blir intrycket modernt. Konkava överskÄp och insvÀngd köksbÀnk gör att man inte ens tÀnker pÄ att Àven bordet har en mjuk form. HÀr har vi en husbil med ett enhetligt formsprÄk.

 

Klicka pÄ bilderna i galleriet för större bilder och informativa bildtexter.

Vi tycker

Detta Àr en lÀcker husbil med mÄnga praktiska funktioner och hög detaljkvalitet. Dubbelgolv, vattenburen vÀrme, centrallÄs, fint belysningskoncept och massor av praktiska detaljer lyfter helhetsintrycket.

Är lite skeptisk till framrutans nĂ„got höga placering, men det Ă€r en vanesak. Det pĂ„verkar inte körsĂ€kerheten.

Personligen hade jag helst avstÄtt överskÄpen i sovrummet. I kombination med de höga sÀngarna blir det helt enkelt trÄngt om huvudet.

Summa summarum Àr intrycket av Rapido M66 anno 2022 mycket positivt!

Fakta

Vi lÄnade bilen av Stamsaas Fritid

Vi gillar

  • Drivlinan
  • Hög kvalitetskĂ€nsla
  • LastförmĂ„gan
  • LĂ€ttjobbat gasolutrymme

 

Vi önskar

  • Mindre, eller inga, överskĂ„p i sovrummet
  • En djupare nerdragen vindruta

 

Utrustning

ABS, ASR, ESP, airbags, AC, farthĂ„llare, MBUX multimedia, elektrisk handbroms, Alde vattenburen vĂ€rme, ugn, 171 liter kylskĂ„p, spisflĂ€kt, utvĂ€ndig dusch, uppgraderad stereo, markis, 32” TV, NX-10 larm.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift