Meny

.

Salon VDL Paris – Carawater, evighetsvatten ombord

Det är inte ofta man blir exalterad över vattenrening. Men det blev jag när jag i Le Voyageurs monter började prata vattenrening med Lupo och Alex. Två tyskar med en passion för vattenrening. Med deras system är det enda vatten du förbrukar ombord det du dricker. Resten återanvänds. Här snackar vi miljötänk och även frihet att fricampa i princip hur länge som helst.

 

Av Stefan Janeld

 

Lupo har sysslat med vattenrening i över tolv år. Alex arbetar i laboratorium och har testat vatten från alla möjliga källor. Hon berättar att en gång när hon testade vatten i en plastflaska så hade vattnets kemi ändrats radikalt redan efter 30 minuter. I nästa stund häller hon upp Perrier från en plastflaska. ”Det är inte så att vattnet blir dåligt, men det förändras. Som du ser dricker jag fortfarande vatten ur plastflaska.”

Att de kan filtrering och vattenkemi är tveklöst. Deras samlade kunskap har resulterat i två filterprodukter. Som helt utan kemikalier renar vatten till 99,999% rent vatten. Man kan ta vatten från en bäck, en pöl. Vilket vatten som helst.

 

Avancerat inline filter

Första produkten och den som är storsäljaren är ett inline filter kallat Filtradoc som med fyra olika steg renar vattnet effektivare än något annat filter på marknaden. Enligt deras utsago. Jag ska säga redan nu att vi kommer testa deras påstående under hösten och vintern.

Filtradoc förklarat på enkelt vis
De olika filtren i Filtradoc serien.

Få 100 liters tanken att ge 1 000 liter

Den andra produkten är vad som gjorde mig så exalterad. Den kallas Autarx. Det är tre olika filterpatroner varav två i en låda. Dessa placeras mellan gråvattentanken och färskvattentanken. När man börjar få ont om färskvatten pumpar man gråvattnet genom filtren tillbaka in i färskvattentanken.

Vattnet rengörs så effektivt att det är av högre kvalitet än vattnet från kommunala vattenverket.

I praktiken betyder detta att inget vatten går till spillo, du förbrukar andast det vatten du dricker och använder att spola toaletten med.

Om du har en tank på 100 liter är den likvärdig med en tank på en kubikmeter, minst. Med solceller på taket, en full kyl och full vattentank kan du fricampa så länge du har mat att äta. Toakasseten kan ju bli en trång sektor. Men ta med en extra kassett så kan du vara ute längre.

Dessutom är Autarx en miljövänlig lösning. Den skulle spara miljontals liter vatten om den satt i alla husbilar. Dit kommer man förstås aldrig. Men för de som värderar långvarig fricamping torde systemet vara klockrent.

 

Inget utom vattenmolekyler tar sig igenom

Autarx tre filter är i princip en uppskalad version av deras inline filter. Med ett tillägg. Ett UV-C ljus som bryter ned mikroorganismernas DNA och förhindrar dem att föröka sig.

Första filtret är ett sedimentfilter som fångar sand, rost och andra lite grövre partiklar.

Nästa filter är ett aktivt kolblocksfilter som tar bort klor, klorbaserade lösningsmedel, fenol, bensen och andra organiska substanser.

Därefter ett av marknadens kraftfullaste filtermedia. Så fint att endast det som är lika stort eller mindre än en vattenmolekyl kan passera. Porstorleken är 0,0001 mikron, ett mänskligt hårstrå är ca 70 mikron. 1 mikron är en miljondels meter.

Här separeras vattnet i färskvatten och spillvatten. Spillvattnet går tillbaka till gråvattentanken för en runda till i systemet.

Sist i filtreringskedjan ett fibermembran som agerar bakteriebarriär. En flödesmätare indikerar när membranet behöver renspolas eller att man byter filterpatron. Renspolning bör ske efter ca 600 liter passerat. Filterbyte mellan 6000 och 10 000 liter beroende på modell. Autarx finns i tre storlekar.

Vi kommer även testa Autarx under hösten och vintern.

Autarx finns i tre storlekar. Svenskt pris finns inte i dagsläget men i Tyskland kostar det ca 20 000 kronor
I Autarx systemet ingår Förfilter, filterlåda, tryckvattenpump och flödesmätare
Alex till vänster, Lupo till höger

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift