Meny

.

Starbrite bilvårdsprodukter

Imponerar!

Vi blir ofta uppmanade av olika leverantörer att testa olika produkter. Så även denna gång, att vi nappade var för att det var Starbrite som låg bakom. Ett företag som är väldigt stora på båtvårdsprodukter i världen.

Att vi genom åren även testat deras bränsletillsats, Startron, med mycket bra resultat gjorde oss extra nyfikna.

Den nya produktserien är sprungen ur deras båtvårdssystem som anpassats för husbilar. Mycket är ju lika: Glasfiber, rutor i glas och plast, smutsränder från ovansidan, kraftig exponering för solljus osv.

 

Text och foto Stig Forsberg

Testerna har utförts av Lars-Erik Brodin och Stig Forsberg

 

Somliga älskar att tvätta och polera sina husbilar. För Dig som inte har just det som favorithobby så fungerar produktserien bra om Du vill komma undan med minsta möjliga jobb.

Starbrites bilvård köper du hos Reimos återförsäljare eller på nätet, www.reimo.com/se

 

 

 

 

Alla produkterna har smarta flerdubbla bruksanvisningar. I stället för att skriva med pytteliten inte läsbar text så har man valt att göra etiketten i flera lager. Olika språk har olika lager, därmed blir utrymmet för ordentliga beskrivningar stort och lättläst. Viktig när det är kemikalier som hanteras. Viktigt är att man läser och tar till sig, står det gummihandskar så gäller gummihandskar!

Ovanligt smarta och tydliga bruksanvisningar

Djuprengöring med rengörningsvax

Det var dags för att rengöra husbilstaken. Vi använde till det ”RV Cleaner Wax” Ett rent tak syns kanske inte alltid, men det gör att man slipper smuts som rinner ner och ger  fula svarta ränder längs sidan på husbilen. Hela bilen håller sig renare.

Vi tvättade först taket noga med Abnet. Den svarta beläggning som blev kvar här och var togs bort med rengöringsvaxet. Man stryker ut vaxet på c:a en kvadratmeter i taget. Låter det torka till en vit hinna och polerar sedan bort det med mjuk trasa. Resultatet är häpnadsväckande. Tacket blev efter en styv timmes nötande som nytt. Några ställen fick vi gå på två gånger. Rent blev det definitivt även om glansen inte blev högblank. Det tänker vi åtgärda senare genom att testa med ”RV Polish”.

Börja med rengöring av husbilstaket, inget för höjdrädda

Tvätt och borttagning av repor på glasrutor

Visst har vi några förargliga repor från trädgrenar som släpat i våra plastrutor. Med ”Clear Plastic Restorer” skall dessa kunna tas bort. Man lägger på lösningen och låter den torka, varefter man polerar rent med en mjuk trasa. Medlet innehåller polerande delar. JA det fungerar på små tunna repor, de går att polera bort till den nivån att bara Du som vet vart den satt möjligen kan se den. Däremot så går det naturligtvis inte att ta bort djupa repor, de blir kvar. Dock så slipas repans kanter av så att den blir mindre synlig.

Repor i plastrutan poleras bort

Behandla vindrutan för bättre funktion i regnväder

En behandling som gör att vindrutan blir så hal att vindrutetorkarna inte behöver användas vid farter över 80 km. Dropparna bara blåser av. I lägre farter så glider vindrutetorkarna lättare. Delvis sant att vindrutetorkarna inte behöver användas med ”Water Profing”, de behövs av och till i alla fall. Sant däremot är att det blir mycket mindre reflexer i rutan vid mörker och regn.

Tvätta rutan, lägg på och låt det torka. En vit hinna uppstår, polera bort den med en mjuk trasa. Upprepa en gång för at vara säker på att hela ytan är behandlad för det kan vara lite svårt att se att det tagit över allt.

Gör inte som vi gjorde. Vi började med att behandla vindrutan. Det var inte så smart för när vi senare tvättade taket så ranttvättmedel ner över rutan och gjorde den flammig. Vi fick därför behandla om. Gör som vi beskriver här i artikeln börja med taket och jobba Dig neråt. Hur länge behandlingen blir kvar vet vi inte ännu, men den är väldigt lätt att lägga på.

Behandling av vindrutan förbättrar mörkerkörningen

Textilrengöring

Vi hade här inte tillgång till någon nedsmutsad husbil utan testade i en personbil vars klädsel fått utstå en hel del. Vi lade på rikligt med rengöringsmedel, gnuggade in det ordentligt i tyget och lät det verka under 15 minuter. Därefter sögs allt bort med en våtdammsugare innan bilen ställdes att torka i tre dagar. Resultatet blev lyckat om än inte riktigt lika lättarbetat som förra årets testvinnare Abnet. Slutresultaten var likvärdiga. Skillnaden ligger i arbetsinsatsen.

Före textilrengöringen
Resultat efter textilrengöringen
Produktserien från Starbrite har självförklarande namn på alla produkter. Kan man engelska vet man direkt vad produkten ska användas till. Black Streak Remover, Water Proofing, Fabric Cleaner, Spray Wax, RV Cleaner Wax, RV Polish, Clear Plastic Restorer, Rain View.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift