Meny

.

Stor Snubbe möter våren i en camper. Del 4, dags att summera

Efter fyra dagar har jag anlänt till Kilvamma Camping som ligger vid E45:an mellan Hoting och Dorotea. En pärla till camping som serverar riktigt bra Thaimat och bjuder fantastisk vy över sjön. Imorgon ska campern returneras så jag gör det mesta av sista dygnet.

 

Av Stefan ”Stor Snubbe” Janeld

 

Jag vill börja med att säga att dagarna med NL Camp 6 inte har varit ett test. Även om jag lärt känna campern bättre än de flesta husbilar jag testar. Och just däri ligger ”problemet”. Jag har lärt känna campern, tycker om den. All min objektivitet är som bortblåst. Dess små egenheter har jag anpassat mig till och slutat tänka på. Därför kan du inte jämföra detta tests fyra delar med de vanliga test vi publicerar.  Där följer vi ett strikt protokoll. Nu är protokollet inte ens ifyllt utan allt bygger på min upplevelse och känsla.

 

Seriös plåtisutmanare

För en person är det ett lyxigt boende. För två kommer den passa perfekt. Är man tre kan det bli trångt i sofforna, i alla fall om man är byggd som jag.

Vad som skiljer camperlivet från vanlife är att man har mer volym och mer stugkänsla i campern. I övrigt delar de körsmidigheten och känslan att man kan ta sig var som helst. Plåtisen är väl mer anonym, om nu det är en del i beslutsekvationen. Jämfört med en normalstor husbil är den största skillnaden antalet sittplatser runt bordet.

Ekonomiskt slår campern de flesta fritidsfordon. Särskilt som driftkostnaden är noll kronor i form av skatt och service. Att man kan åka elektriskt kan nog tilltala en del. Vi får många mail till redaktionen från folk som önskar sig en elektrisk husbil. Om de kan tänka sig en eldriven pickup har de här ett realistiskt alternativ. Jag läser att det finns elpickisar med 56 mils räckvidd.

 

Har utvecklats mycket de senaste åren

Historiskt har man i campers fått kompromissa med massor av saker man inte behövt kompromissa med i vanliga husbilar. Men med denna senaste generationen från Northern Lights Campers har man knappat in på avståndet och på vissa punkter dragit ifrån.

  • – Alkoven är rymlig med god takhöjd. Ingen risk för klaustrofobi.
  • – Man behöver inte klättra upp i alkoven, steget är lågt.
  • – Tekniken ombord är av modernaste snitt.
  • – Värmesystemet sällsynt effektivt.
  • – Fricamping är en bris.
  • – Byggkvaliteten är i topp.

 

Det enda vi nu väntar på är en helt gasolsanerad modell. Med vattenburen dieselvärmare från Alde och induktionshäll. Kompressorkylskåpet har man redan.

Rykten säger att den är på gång…

 

Jag tycker

Ekipaget kostar ungefär 1,3 miljoner. Cirka 700 000 för bilen och 600 000 för campern. Mycket pengar. Men ser man vad man får för plåtis eller husbil för 1,3 miljoner är detta ekipage betydligt mer kompetent och mångsidigt till en lägre driftkostnad.

Vore jag köpare hade jag gärna placerat campern på en likadan Ford Ranger Wildtrack som testekipagets. Imponeras av såväl komforten som kraften (600 NM!). Och mitt körkort är säkrare i en bil som blir törstig när gasfoten är för ivrig.

I campern hade jag betalat för fönster framtill i alkoven. En Truma Duocontrol som skiftar gasflaska automatiskt vore trevligt. En camper må vara liten men den är också hög. Man får sträcka på sig för att nå in i gasolutrymmet, det vill jag göra så sällan som möjligt. En trätrall till duschen vore välkommet. Det finns bara en dränering och står man inte helt plant eller lutar lite åt höger bli vatten stående. Går att suga upp med en disktrasa. Men med trätrall kan man strunta i det momentet och låta vattnet dräneras under färd.

I övrigt är allt tillfyllest.

 

I bildgalleriet kan du se de sista bilderna från min resa. Klicka för större bilder och bildtexter.

Passande avslut

Efter att alla dagar haft klarblå himmel, 10 grader varmt och vårkänsla byter vädrets gudar humör sista kvällen. Ett iskallt regn, det är 3°C ute, faller på taket och ger mig en extra känsla av privilegium när jag sitter i dimmad belysning och skriver. Jag är mätt och belåten efter att ha mumsat Fah:s Thaimat till middag. Trivseln är på topp!

Fakta

Campern

Pickupen

Jag gillar

  • Kvalitetskänslan
  • Stor och bekväm alkovbädd
  • Effektivt värmesystem
  • Utrustad för fricamping
  • Stalldörr

 

Jag önskar

  • Trall i duschen
  • USB uttag med mer effekt för snabbare laddning

Utrustning camper (urval): Taklucka med fläkt, 180 Ah litiumbatteri, 2 x 100 W solpanel, 30A DC/DC laddare, spis med två gasolbrännare, kompressorkylskåp 130 liter med frysfack, Alde vattenburen värme inklusive vattenburen golvvärme, bluetooth ljudanläggning.

Se även videon

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift