Campers byggda i Dorotea må ha sett likadana ut sedan Moses delade Röda Havet, men det konservativa yttre döljer kvalitet och komfort i toppklass. På en del områden ligger man faktiskt före husbilstillverkarna i premiumklassen.
Av Stefan ”Stor Snubbe” Janeld
Jag är ute på en kortare turné genom ett Sverige som så sakteliga vaknar ur vintervilan. Ska i sakta mak ta mig från Stockholm till Dorotea. När jag skriver detta sitter jag på ställplatsen på Södra Skeppsbron i Gävle. Hade lite tur som fick sista lediga platsen. Men nog känns det lite surt att betala 300 kr när jag inte ens behöver el. Förra vintern när jag stod här kostade det 150 kr. 100% prishöjning känns inflationsdrivande. Men jag är ju inte intvingad, så jag betalar och njuter av omgivningen, det är en vacker plats och nära till allt.
Ekipaget är en Ford Wildtrak med en Northern Lights Campers modell NL Camp 6. En synnerligen rymlig camper med en säng där mitt lakan anpassat till en 180×200 säng inte riktigt räcker för att täcka hela ytan.
Northern Lights Campers är troligen ett namn du inte hört så många gånger. Men säger jag att det är det nya namnet på Easy Campers från S. Karosser i Dorotea tror jag det tänds en lampa i minnesrummet.
Husvagnsplåten ett minne blott
Min ingress är lite orättvis. Synar man campern närmare ser man att den har slät plåt istället för den tidigare kulhamrade. Många detaljer vittnar om lärdomar från tidigare generationer.
Du kan få campern i vilken färg du vill, så länge du vill ha den i vitt. Detta för att man under sina 40 år dragit lärdomen att man ska undvika mörka kulörer. Detta exemplar har inte ens en dekorrand. Enda pyntet är stora loggor som förkunnar att det är en Northern Lights Campers.
Byggd för bekväm fricamping
Tekniken ombord håller toppklass. Här är 180 Ah litiumbatteri standard, likaså en 200W solpanel. Under färd laddas batteriet av pickupens generator. Jag tog inte ens med mig elkabel, känner mig trygg med att jag kommer kunna fricampa de fyra dygn min resa är planerad att ta.
Finns husbilar för tre miljoner där dylika moderniteter är extra tillbehör. Denna camper kostar under 600 000 kronor.
Det tog mig ett tag att hitta hur man styr lamporna ombord. En kontakt var dold bakom alkovens draperi. I övrigt är det lätt att ta till sig tekniken ombord. Kontrollpanelen från Simarine är en premiumprodukt som används i exklusiva båtar.
Allmänljuset är mycket bra. En kirurg skulle ge sitt godkännande. Alla lampor kan dimmas efter behag. En knapp styr camperns bakre halva och en annan den främre halvan. I alkoven finns fyra läslampor på arm. En i varje hörn. Det gör att du kan sova på vilken ledd du vill i sängen och ändå ha läslampa nära till hands. Sängen är så stor att jag inte ens behöver planera hur jag ställer bilen för att sova med huvudet högre än benen. Jag bara lägger mig på lämplig ledd.
Varje lampa har ett USB uttag för laddning, fler uttag finns i köket. Om jag vill kan jag ladda åtta enheter samtidigt.
Först saknade jag en inverter. Ville sätta in laptopens laddare i ett 230 V uttag. Den kan förvisso laddas via USB, det tar dock längre tid. Men så blir jag lite sur på mig själv som känner att jag måste ladda fortast möjligt. Var kommer denna stress ifrån? Jag är för i håvette ute och campar. Det ska ju vara rogivande. Så nu är det jag som taggar ner, tar en After Eight och känner harmonin.
Modern stereolösning
Istället för en stereo i bodelen har man blåtandshögtalare som du kopplar till din telefon, surfplatta eller laptop. Varför har inte alla husbilar denna lösning? Så mycket bättre än att behöva använda bilens stereo eller en separat stereo för bodelen. Bra låter de dessutom. Jag njuter i fulla drag av stämningsfulla Goodbye Mr Blue av Father John Misty när jag skriver detta.
Mycket effektivt värmesystem
Värmaren är Aldes vattenburna panna som i denna camper är synnerligen effektiv. För att spara gasol lät jag pannan vara avstängd när jag körde från Stockholm till Gävle. Tänkte att fartvinden skulle göra att pannan fick jobba extra hårt och ville spara gasol.
När jag landar på ställplatsen är det 11°C i campern. Sätter på pannan, begär 23°C och går ut och tar lite bilder och video med drönaren. När jag en kvart senare går in igen är det varmt och skönt ombord. Så pass att jag byter om till shortsen och tar av mig strumporna. Golvvärmen är också vattenburen, det känns riktigt lyxigt att värma fötterna på golvet istället för att ta på tofflor.
Ytterligare en kvart senare är det varmare än jag vill ha så jag sänker värmen till 20°C.
Du tänker säkert att det är för att bodelen är så liten som värmen är så effektiv. Men jag kan då tala om för dig att ett illa byggt system inte hade lyckats värma även en kompakt bodel så snabbt. Här är systemet mycket effektivt med god konvektorverkan. Utan att ha mätt hur många meter konvektorer det är i bilen kan jag känna att det är tillräckligt för att på ett effektivt vis få ut pannans energi i bodelen.
I bildgalleriet kan du bekanta dig närmare med NL Camp 6. Klicka för större bild och bildtexter.
Nästa etapp
Imorgon är planen att dra till Mora och sedan vidare till Östersund nästa dag. Men en tanke har väckts att det kanske är trevligare att åka Tidernas Väg över Järvsö. Är lite sugen på att besöka Vildriket (tidigare Järvzoo). Blir troligen ett beslut i sista minuten, som alltid när jag är ute.