Meny

.

Svensktoppen juni 2022

Husbilstillverkarna kÀmpar för att fÄ chassin att bygga pÄ. De flesta tappar försÀljning pÄ grund av detta. Totalt har det registrerats ca 1 000 fÀrre husbilar i Är Àn samma tid förra Äret. Men ett par tillverkare gÄr emot strömmen. Av lÀttförklarliga skÀl.

 

Av Stefan Janeld

 

Volkswagen och Mercedes behöver inte bestÀlla sina fordon frÄn en underleverantör. De tillverkar sina egna bilar och inreder dem. De kan sÄledes leverera snabbare Àn tillverkare som bestÀller chassin frÄn underleverantörer. DÀrför klÀttrar de rejÀlt i statistiken med sina California, Grand California och Marco Polo modeller.

Det Àr likadant i de flesta lÀnder i Europa. SÀrskilt Volkswagen har ökat sin försÀljning rejÀlt.

Nu nÀr Citroën Jumper tillverkas i Polen istÀllet för i Italien har de kunnat leverera mer chassin Àn tidigare. SÄ Àven tillverkare som har satsat pÄ modeller pÄ Citroën har lyckats leverera lite mer.

 

2023 blir ett kort modellÄr

Situationen har pÄverkat tillverkarnas planering för 2023 Ärs modeller. Man skulle kunna sÀga att modellÄr 2023 i princip fryser inne. I alla fall för mÄnga tillverkare. Allt fler berÀttar att de kommer leverera 2022 Ärs modeller fram till Ätminstone februari 2023. DÀrefter kan de börja leverera 2023 Ärs modeller. Sedan ska 2024 Ärs modeller börja visas i maj juni.

PÄ grund av detta gör de flesta tillverkare inga större förÀndringar i modellutbudet inför 2023. De som har nyheter att visa Àr de som tagit fram en serie pÄ ett för dem nytt chassi. MÄnga har hoppat pÄ Ford Transit, bÄde för halvintegrerade modeller och plÄtisar.

Hobby satsar pÄ VolksWagen Crafter och Knaus fortsÀtter sin satsning pÄ MAN TGE.

Du kan ladda ner statistiken som pdf hÀr

MB Marco Polo vinner marknadsandelar.
Adria behĂ„ller sin plats som bĂ€stsĂ€ljare i Sverige. Än sĂ„ lĂ€nge...

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift