Meny

.

Svensktoppen, oktober 2022

30% nedgÄng Àr inte upplyftande. Men statistiken reflekterar inte intresset. Nyligen avslutade mÀssan i Birmingham slog sÄvÀl besöksrekord som försÀljningsrekord. Nu Àr det förvisso en annan marknad. Men den lever med samma inflations- och leveransproblematik som alla andra Europeiska husbilsmarknader.

 

Av Stefan Janeld

 

Vi pÄ Alltomhusbilen ser i vÄr statistik att fler Àn nÄgonsin besöker oss och lÀser tester och köpguider. SÄ intresset finns definitivt.

Det som lockar mest Àr kompakta husbilar för tvÄ personer, modeller i högre prisklasser och plÄtisar.

 

Fiat en trÄng sektor

TyvÀrr Àr det fortfarande problem att fÄ fram husbilar. SÀrskilt baserade pÄ Fiat. Ett problem som tycks kvarstÄ. MÄnga vill ha Fiat för att man dÄ kan fÄ automatvÀxel. NÄgot som du kan fÄ Àven till Ford, Mercedes och VW/MAN baserade modeller.

De pÄ Ford Àr i samma prisklass, eller billigare, Àn Fiat och enligt oss Àr det inget nerköp att vÀlja Ford. TvÀrtom!

För er som inte minns kan det vara vÀrt att pÄminna om att det var mycket ovanligt med automatlÄda i husbilar tills för bara nÄgra Är sedan. Det var förunnat största motorn.

NÀr Fiat lanserade sitt nya chassi och commonrail insprutade dieselmotorer 2007 fanns inte automatlÄda till den vanligaste motorn, den pÄ 130 hk. Men vi som testade bilarna saknade den inte. Vridmomentet fanns över ett brett varvtalsregister och man behövde inte vÀxla hela tiden för att hitta kraften.

Fiats fördel Àr inte bara automatlÄdan. Den breda hytten Àr ocksÄ attraktiv. Den kan du fÄ om du köper en husbil pÄ Citroën eller Peugeot, de anvÀnder samma hytt.  De finns tyvÀrr inte med automatlÄda. Men de finns! Och kanske du som Àr spekulant pÄ en husbil ska frÄga dig om det inte Àr mer vÀrt att fÄ en husbil att njuta av pÄ fritiden istÀllet för att ligga i soffan hemma och drömma om en husbil med automatvÀxel.

 

Det finns gott om husbilar

Husbilsbristen Àr pÄ riktigt, men den Àr inte riktigt sÄ skriande som man kan tro. I skrivande stund finns det pÄ vÄr köp & sÀlj 2 660 husbilar att vÀlja pÄ.

Även om du kanske inte kan fĂ„ exakt den modell du drömmer om, utrustad exakt som du vill ha den, finns det sĂ€kert en husbil som kan ge dig oförglömliga upplevelser.

Mitt rÄd: LÄs inte fast dig vid ett visst chassi, modell eller utrustning. VÀlj en husbil i din prisklass och förhandla med handlaren. Det finns utrymme att göra en bra affÀr pÄ de modeller som inte Àr de allra populÀraste. Om du behöver hjÀlp att hitta ett alternativ till en modell du fastnat för kan Husbilsskolan.se hjÀlpa dig. VÄra experter har koll pÄ marknaden.

 

HÀr kan du ladda ner försÀljningsstatistiken som pdf.

Bildtext

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift