Meny

.

Travco 1968

Först att heta Motorhome.

De första husbilarna som byggdes kallades i USA motorcaravans. Det var först 1958 dÄ Raymond Frank och hans son Ronald byggde en stor helintegrerad husbil som de döpte till Frank Motor Home som ordet motorhome myntades.

Bilen var unik i sin uppbyggnad, stÄlskelett med glasfiberkaross. Den behövde inte lackeras och utan skarvar var fukt inget problem.

Bilen fick mycket uppmÀrksamhet och dÄ den var byggd pÄ Dodge valde Chrysler (som Àger varumÀrket Dodge) att hjÀlpa till med marknadsföringen. Bilen döptes om till Frank Dodge Motor Home. Första Äret i serieproduktion sÄldes 131 stycken för 9000 dollar styck. En succé som Dodge/Chrysler njöt frukterna av i tjugo Är genom att sÀlja sina chassin till andra husbilsbyggare som dök upp i kölvattnet.

1964, efter att bolaget gĂ„tt omkull, gick Contraction of Travelers Company – Travco –  in och tog kontroll över produktionen. Bilen döptes om till Travco och tillverkades i fyra storlekar – 21, 27, 29 och 32 fot – under det namnet fram till 1980 dĂ„ produktionen upphörde. Dock köptes formarna av Foretravel som byggde vidare fram till 1990.

Travco ansÄgs vara en av de bÀttre husbilarna och har idag kultstatus nÀstan i nivÄ med Airstream. TyvÀrr har formarna förstörts och det Àr svÄrt med reservdelar.

 

Artikeln publiceras i samarbete med Douglas Keister som gett ut boken Mobile Mansions. En mycket trevlig bok endast utgiven i USA men möjlig att fÄ tag pÄ via nÀtet. www.douglaskeister.com

En Travco frÄn 1968 Àgd av Garry Grim.
Bild ur Travco broschyr

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift