.

Travco 1968

Först att heta Motorhome.

De första husbilarna som byggdes kallades i USA motorcaravans. Det var först 1958 då Raymond Frank och hans son Ronald byggde en stor helintegrerad husbil som de döpte till Frank Motor Home som ordet motorhome myntades.

Bilen var unik i sin uppbyggnad, stålskelett med glasfiberkaross. Den behövde inte lackeras och utan skarvar var fukt inget problem.

Bilen fick mycket uppmärksamhet och då den var byggd på Dodge valde Chrysler (som äger varumärket Dodge) att hjälpa till med marknadsföringen. Bilen döptes om till Frank Dodge Motor Home. Första året i serieproduktion såldes 131 stycken för 9000 dollar styck. En succé som Dodge/Chrysler njöt frukterna av i tjugo år genom att sälja sina chassin till andra husbilsbyggare som dök upp i kölvattnet.

1964, efter att bolaget gått omkull, gick Contraction of Travelers Company – Travco –  in och tog kontroll över produktionen. Bilen döptes om till Travco och tillverkades i fyra storlekar – 21, 27, 29 och 32 fot – under det namnet fram till 1980 då produktionen upphörde. Dock köptes formarna av Foretravel som byggde vidare fram till 1990.

Travco ansågs vara en av de bättre husbilarna och har idag kultstatus nästan i nivå med Airstream. Tyvärr har formarna förstörts och det är svårt med reservdelar.

 

Artikeln publiceras i samarbete med Douglas Keister som gett ut boken Mobile Mansions. En mycket trevlig bok endast utgiven i USA men möjlig att få tag på via nätet. www.douglaskeister.com

En Travco från 1968 ägd av Garry Grim.
Bild ur Travco broschyr