Meny

.

Trevligt möte på klassisk loppis

Monika och jag tog en tur till Norrskedika bakluckeloppis norr om Östhammar. En av Sveriges första och även en av de större numera. Vi åker dit två, tre gånger varje år när vi är på väg norrut. Vi kommer på fredag eftermiddag för att ha en lugn och fin nattparkering med knallarna. Lördag morgon blir det marknaden, denna gång med ca 150 bilar som från baklucka eller släp säljer det mesta.

 

Av Stig Forsberg

 

Spännande även för mig denna gång

Jag brukar strosa med, så där lagom road. Men denna gång fångade en gammal hembyggd husbil mitt intresse. Jag hade faktiskt sett den tidigare, men den här gången tittade jag lite närmare och slog mig i samspråk med ägarna, Veikko och Eva.

De har ägt bilen i mer än 20 år. Den gick ursprungligen i Stockholm som färdtjänstbil. De bor i Gävle, 10 mil från Norrskedika. De åker av och till när andan faller på och vädret är på deras sida till marknaden. Där säljer de alla möjliga ting, men framför allt träffar de och umgås med andra knallar de lärt känna genom åren.

 

Svetsa rostfritt och tunnplåt

Veikko har varit svetsare i hela sitt liv och det syns tydlig på husbilen han satt ihop. Mycket snygga rostfria detaljer. Inredningen skvallrar om Veikko´s ursprung, Finland. Träpanel som i en finsk bastu. Inredningen är mycket smakligt utförd med ett effektivt utnyttjande av de begränsade utrymmena.

Bilens bakdörrar är igensvetsade och en stor ruta ger utsikt bakåt. Stötfångaren bak i rostfritt har förlängts ca 60 cm och bär upp en lastbox som i ena hörnet rymmer en dieselvärmare. Den största delen är just en lastbox för ting man vill ha med sig. Ovanpå boxen är monterat cykelställ för deras cyklar. Bilen har AC och ventilationsfönster. Ingen sidodörr så det som gäller är framdörrarna och mittgången. Där finns på vänster sida ett kök och på höger sida toalettrum. Bilderna berättar bäst.

Fakta

Bil Mercedes Benz 390 D

Årsmodell 1986

Registrering Lastbil

Totalvikt 2980, ursprungligen 3500 kg

Tjänstevikt 2520 kg

Lastvikt 460 kg

Motor Diesel 65 Kw ( 87 hk)

Växellåda Manuell

Däck 215R14C

Veikko – stolt husbilsbyggare

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift