.

Vango Cruz Tall

Godkänd med råge

Tältproducenten Vango, är känd för sina Airbeam-tält. Inga tältpinnar. Lätt att sätta upp. Allt som behövs är en handpump. Inför den nya säsongen 2017 introduceras ett nytt uppblåsbart förtält, Vango Cruz. Vi synar det i sömmarna.

 

Text och fotografi: Carla och Kees Witvliet

 

Förtält är inget som bara husvagnsägare har glädje av. Det är skönt att ha utrymme omkring sig, särskilt vid längre och vintriga turer. Praktiskt när man vill få undan våta jackor och blöta skor. Viktigast av allt är att det är lätt att sätta upp. Det är inte konstigt att husbilsägare föredrar uppblåsbara förtält för slippa allt strul med tältpinnar!

Cruz-modellen kan beställas i tre olika höjdmått som gör att den passar till husbilar med en (markis)höjd på 1.80 – 2.95 meter. Golvytan är 3.20 x 2 meter med en 1.40 meter djup sluss.

Det resulterar i en yta på 3.20 x 2.40 meter. Cruz-modellen har tre tuber som vi snabbt får upp med hjälp av en pump med dubbel cylinder, tryckmätare och en övertrycksventil.

Funktionell

Med en kopplingsskena fäster vi tältslussen i markisen. Med en adapter kan vi också låta tältet stå kvar när vi tar en runda med husbilen.

Saknas markis gör man som följer: spänn bifogade band över husbilstaket och koppla det till förtältet. Efter att ha fäst tältet med markpinnar kan vi pumpa upp tuberna.

Airspeed-ventilerna i de tre tuberna är placerade på bra höjd och en bajonettkoppling ser till att pump och ventil är stadigt sammankopplade. Den gröna delen på tryckmätaren anger vad det korrekta trycket är. Sedan är det bara att pumpa upp de två avståndshållarna och fästa dem mellan tuberna (med kardborreband). Slutligen ser vi till att spänningen på stormbanden på framsidan är korrekt och voilà, där står vårt tält!

Lite finlir på sidobanden och på mindre än en halvtimme kan du dra iväg med husbilen till närmaste köpcentrum.

Stabil

De tre halvrunda Airbeam-tuberna är lätt inböjda och därmed stadiga. Det patenterade Vango TBSII®-systemet (Tension Band System) på insidan ser till att tältet står stabilt även i hård vind. Banden stöder Airbeam-tuberna på tre olika ställen och förhindrar rörelse i sidled. Vid lugnt väder kan man förvara banden i en speciell förvaringsficka. Tre stormlinor på utsidan ser till att tältet står snyggt och stadigt.

Material

Tältet är gjort av Ripstop Sentinel Pro 420, i två olika grånyanser. I tyget väver man in en extra tjock tråd med ett par millimeters mellanrum och skapar ett uppstagat rutmönster. Den starka polyesterväven lämpar sig utmärkt såväl till tak som väggar. Konstruktionen med dubbla sömmar ger ett stadigt intryck. Och de tejpade sömmarna på den vattentäta golvduken är en garant för torra fötter.

De praktiska dubbla dragkedjorna är väl väderskyddade. De rejält tilltagna fönstren ger bra utsikt. Slippa insyn? Då är det bara att stänga för. Snabbt fixat med dragkedjan.

Dörrarna som kantar slussen på båda sidor är praktiska. Även framsidan kan delvis öppnas. När vi vill att tältet ska stå självständigt behöver vi bara stänga till slussen med den rullbara bakväggen. Airspeed-ventilerna är försedda med en ventilkåpa med bajonettlås. När vi blåser upp tuberna måste ventilen stå i stängt läge. För att tömma dem på luft vrider vi ventilen ett kvarts varv (öppet läge).

Vårt betyg: Väl godkänd

Fakta

Vi gillar

  1. Lätt att sätta upp
    Airspeed-ventiler
    Stabilitet
  2.  

Vi önskar

  1. Lägre tröskel på golvseglet

Vill du läsa mer om förtält? Klicka här!