Meny

.

Vango Cruz Tall

GodkÀnd med rÄge

TÀltproducenten Vango, Àr kÀnd för sina Airbeam-tÀlt. Inga tÀltpinnar. LÀtt att sÀtta upp. Allt som behövs Àr en handpump. Inför den nya sÀsongen 2017 introduceras ett nytt uppblÄsbart förtÀlt, Vango Cruz. Vi synar det i sömmarna.

 

Text och fotografi: Carla och Kees Witvliet

 

FörtÀlt Àr inget som bara husvagnsÀgare har glÀdje av. Det Àr skönt att ha utrymme omkring sig, sÀrskilt vid lÀngre och vintriga turer. Praktiskt nÀr man vill fÄ undan vÄta jackor och blöta skor. Viktigast av allt Àr att det Àr lÀtt att sÀtta upp. Det Àr inte konstigt att husbilsÀgare föredrar uppblÄsbara förtÀlt för slippa allt strul med tÀltpinnar!

Cruz-modellen kan bestĂ€llas i tre olika höjdmĂ„tt som gör att den passar till husbilar med en (markis)höjd pĂ„ 1.80 – 2.95 meter. Golvytan Ă€r 3.20 x 2 meter med en 1.40 meter djup sluss.

Det resulterar i en yta pÄ 3.20 x 2.40 meter. Cruz-modellen har tre tuber som vi snabbt fÄr upp med hjÀlp av en pump med dubbel cylinder, tryckmÀtare och en övertrycksventil.

Funktionell

Med en kopplingsskena fÀster vi tÀltslussen i markisen. Med en adapter kan vi ocksÄ lÄta tÀltet stÄ kvar nÀr vi tar en runda med husbilen.

Saknas markis gör man som följer: spÀnn bifogade band över husbilstaket och koppla det till förtÀltet. Efter att ha fÀst tÀltet med markpinnar kan vi pumpa upp tuberna.

Airspeed-ventilerna i de tre tuberna Àr placerade pÄ bra höjd och en bajonettkoppling ser till att pump och ventil Àr stadigt sammankopplade. Den gröna delen pÄ tryckmÀtaren anger vad det korrekta trycket Àr. Sedan Àr det bara att pumpa upp de tvÄ avstÄndshÄllarna och fÀsta dem mellan tuberna (med kardborreband). Slutligen ser vi till att spÀnningen pÄ stormbanden pÄ framsidan Àr korrekt och voilà, dÀr stÄr vÄrt tÀlt!

Lite finlir pÄ sidobanden och pÄ mindre Àn en halvtimme kan du dra ivÀg med husbilen till nÀrmaste köpcentrum.

Stabil

De tre halvrunda Airbeam-tuberna Àr lÀtt inböjda och dÀrmed stadiga. Det patenterade Vango TBSIIŸ-systemet (Tension Band System) pÄ insidan ser till att tÀltet stÄr stabilt Àven i hÄrd vind. Banden stöder Airbeam-tuberna pÄ tre olika stÀllen och förhindrar rörelse i sidled. Vid lugnt vÀder kan man förvara banden i en speciell förvaringsficka. Tre stormlinor pÄ utsidan ser till att tÀltet stÄr snyggt och stadigt.

Material

TÀltet Àr gjort av Ripstop Sentinel Pro 420, i tvÄ olika grÄnyanser. I tyget vÀver man in en extra tjock trÄd med ett par millimeters mellanrum och skapar ett uppstagat rutmönster. Den starka polyestervÀven lÀmpar sig utmÀrkt sÄvÀl till tak som vÀggar. Konstruktionen med dubbla sömmar ger ett stadigt intryck. Och de tejpade sömmarna pÄ den vattentÀta golvduken Àr en garant för torra fötter.

De praktiska dubbla dragkedjorna Àr vÀl vÀderskyddade. De rejÀlt tilltagna fönstren ger bra utsikt. Slippa insyn? DÄ Àr det bara att stÀnga för. Snabbt fixat med dragkedjan.

Dörrarna som kantar slussen pĂ„ bĂ„da sidor Ă€r praktiska. Även framsidan kan delvis öppnas. NĂ€r vi vill att tĂ€ltet ska stĂ„ sjĂ€lvstĂ€ndigt behöver vi bara stĂ€nga till slussen med den rullbara bakvĂ€ggen. Airspeed-ventilerna Ă€r försedda med en ventilkĂ„pa med bajonettlĂ„s. NĂ€r vi blĂ„ser upp tuberna mĂ„ste ventilen stĂ„ i stĂ€ngt lĂ€ge. För att tömma dem pĂ„ luft vrider vi ventilen ett kvarts varv (öppet lĂ€ge).

VÄrt betyg: VÀl godkÀnd

Fakta

Vi gillar

  1. LÀtt att sÀtta upp
    Airspeed-ventiler
    Stabilitet
  2.  

Vi önskar

  1. LÀgre tröskel pÄ golvseglet

Vill du lÀsa mer om förtÀlt? Klicka hÀr!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift