Meny

.

Ont om lysande exempel – Strålkastare på helintegrerade husbilar

Det pratas en del om säkerhet. En hel del om komfort. Särskilt mycket pratas det om vinterkomfort och framkomlighet på snöiga vägar. Fyrhjulsdrift och bakhjulsdrift kontra framhjulsdrift.

Men en sak som har med såväl säkerhet, komfort och framkomlighet att göra tycks tillverkarna glömma bort – strålkastarna.

Är man blind kan man nämligen inte ta sig nånstans! Då spelar inget annat någon roll.

Av Stefan Janeld

Jag har skrivit om detta tidigare. I allmänna ordalag. Men nu känner jag att det är dags att på allvar lyfta frågan om helintegrerade husbilars undermåliga strålkastare. Eller egentligen inte strålkastarna i sig utan hur de monteras.

För det är utan tvekan ljusstarka strålkastare på de flesta av dagens helintegrerade husbilar. Men de placeras försänkta i frontmasken. Snö och slask ges därmed möjlighet att samlas framför strålkastaren och helt eller delvis blockera ljuset.

Särskilt illa för oss här i mörka Norden där det förutom att vara mörkt en stor del av året även är snöigt, moddig och otroligt smutsig på vägarna.

Lär av bilindustrin!

Du kommer aldrig finna en personbil eller transportbil med försänkta lyktor i fronten. De sticker alltid ut en bit. För att de strålkastarspolare som oftast finns ska kunna göra ett gott arbete och för att snö och modd inte ska fastna och blockera ljuset.

Ovetenskaplig marknadsöversikt

Under en rundvandring på Caravan Salon roade jag mig med att fotografera fyrtio helintegrerade husbilsmodellers strålkastare. Och det är faktiskt bara en handfull fabrikat som har riktigt bra utformade strålkastare. Två av dem har valt Fiats originallyktor, vilket får anses vara genialiskt eftersom de är väldesignade både vad gäller form och funktion. Är enkla att få tag i om de går sönder.

Min rundvandring ger inte hela bilden. En del fabrikat var inte på plats och hos vissa fabrikat kan jag ha missat en version av strålkastare eller två. Samma strålkastare används dessutom på flera olika modellerserier hos vissa tillverkare.

Men bilden är tydlig. Jakten på snygg design går före funktion.

På vissa modeller sluttar försänkningen nedanför eller runt om lyktan, som en rutschkana. Ibland är det dessutom högblank lack som är hal som en ål. Det känns ju som att det ska kunna fungera. Men betänk att den högblanka lacken kommer vara smutsig och friktionen därmed hög. Lägg till detta fartvinden som pressar mot fronten. Jag är tveksam.

Hur kunde det bli så här?

Jag tror man som designer inte hänger med i den tekniska utvecklingen. Tidigare utvecklade de starka lamporna massor med värme. Snö och slask smälte helt enkelt bort. Men dagens lyktor är så energisnåla att de inte utvecklar någon värme.

Lösningen!

Man kan fortfarande ha den effektfulla designen. Men man får från tillverkarhåll göra en av två saker.

Flytta ut lyktorna eller montera ett skyddsglas framför. Varför inte ett uppvärmt glas!

Strålkastarspolare hjälper säkert en del, men kommer vara betydligt effektivare med lyktor som sticker ut en bit.

Så här får det inte se ut!

Här är det solklart att det kommer samlas snö och modd. Blir att stanna med jämna mellanrum och manuellt ta bort snön. Har man otur har den blivit till is och då är det risk att man skadar lampan eller omgivande plast i försöken att hacka bort isen.

I kraftigt snöfall kan man behöva stanna irriterande ofta!

Okej, men inte bra!

Här är lamporna inte helt försänkta. Det finns en chans att snö och slask kan ramla av. Men man kan inte vara helt säker. Om det snöar rikligt eller är rejält moddigt kan det kanske bygga på.

Så här ska det se ut!

Dessa lyktor är inte försänkta. De har ett skyddsglas som gör att snö och slask inte kan fastna. De kan fortfarande bli skitiga, så en strålkastarspolare vore inte fel.

Jag tycker

Mitt råd till dig som letar husbil att köra med även i vinterväder är att ta en titt på lyktornas utformning. Om de är försänkta och man ser att det finns risk att snö och slask samlas framför dem – ta en funderare på om bilen verkligen möter dina behov.

Spelar ingen roll hur bra värmesystem eller isolering bilen har om lyktorna är undermåliga, bilen är då inte säker att framföra på mörk vinterväg. Och vintertid är det inte ljust många timmar på dygnet.

Anonyma bilder

Jag väljer att inte peka ut några varumärken. Helt enkelt för att det finns fler som är dåliga och fler som är bra. Min översikt är som sagt inte heltäckande. Och då är det inte rättvist att peka ut några men inte nämna andra.

Bilderna finns här som exempel, för att du som läsare ska kunna bilda dig en egen uppfattning om husbilen du är sugen på.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift