Meny

.

20 begagnade husbilar att ta en titt på

Varsågoda! En modellkavalkad med husbilar vi tyckt särskilt bra om. Som vi av olika anledningar anser vara bra begagnatköp. En del är populära och lätta att finna, andra är lite mer doldisar men med kvalitéer som imponerar och gör det värt att söka lite extra efter dem.

Vi har testat över 300 husbilar, så det var en tuff gallring att komma fram till dessa tjugo.

Vi listar dem i bokstavsordning.

Adria Coral S670 SL

Mellanklass

Troligen den enskilda husbilsmodell som sålt bäst I Sverige om man slår ihop de senaste tio årens försäljning. Har sålts i flera olika utrustningsnivåer genom åren. Vilket gör att man kan hitta en som passar sina egna behov.

En allroundmodell utan några egentliga svagheter men sticker heller inte ut genom att vara bäst på något. Husbilen Lagom?

Styrkor – Populär, Utrustad för hygglig vinterkomfort (vid elstolpe), Optimerad för två personer

Svagheter – Vissa årsmodeller har en något trång sittgrupp

Adria Twin

Mellanklass

Adria har i Sverige sålt inredda skåpbilar längre än de flesta. Du kan därför hitta även lite äldre exemplar på begagnatmarknaden. Till bra pris. De är alla i Scandinavian Edition utförande vilket innebär att de utrustats för att klara även vinterbruk.

Twin heter alla plåtisar från Adria. Det har genom åren funnits en mängd planlösningar. De två vanligaste är tvärbädd eller långbäddar.

Styrkor -Inga tillkrånglade lösningar, god kvalitet på möbler och textilier

Svagheter – Om den har 100 hk motorn under huven blir det en surrig färd

Bürstner 747-2

Mellanklass

En av få alkovmodeller som levt i stort oförändrad i tjugo år och därmed en klassiker. En familjebil med gott om plats, hög komfort och även vinterkompetens. Rymligt dubbelgolv. Oftast vattenburen värme. Har hetat lite olika genom åren, med modellbeteckningen 747 är konstant.

Styrkor – Rymlig, stadig på vägen, vinterduglig

Svagheter – Tidiga modeller kan ha låg lastvikt, vanligt med fuktskador bakom kjolarna på lite äldre modeller

Bürstner Nexxo t720

Mellanklass

Med låga långbäddar och badrummet bak är detta en populär modell i Sverige. 2015 kom Nexxo serien i helt ny version. Med träfria väggar och ett tak som överlappar väggarna för extra vattenskydd. Vattenburen värme fanns som tillval, men behövs egentligen inte eftersom det luftburna systemet är så pass välplanerat.

Styrkor – Öppen och ljus bodel, centralt placerad luftburen värmare

Svagheter – Grunda stuvutrymen under sängarna

Carthago Chic C-Line

Premium

En storsäljare i premiumklassen som imponerar med sina köregenskaper och sin höga byggkvalitet. Finns som både hel- och halvintegrerad. Men tipset är att välja helintegrerad.

Tidiga modeller hade begränsat utrymme i dubbelgolvet, men det har med tiden vuxit och blivit rymligt. Beroende på planlösning kan det vara luftburen värme ombord. Men vattenburen är vanligast. Ingen modell sticker ut så jag avstår att ange modellbeteckning.

Styrkor – Körkänsla, byggkvalitet, vinterkomfort

Svagheter – Badrummet är trångt på vissa årsmodeller, särskilt duschkabinen.

Concorde Carver I 742 L

Premium

Få husbilar har samma mix av tidlös elegans och hög kompetens. Med bakhjulsdrift tar du dig fram på vinterväg. Förarplatsen är specialgjord för optimal överblick. I Sverige har Charisma serien sålt bäst och är troligen enklare att hitta begagnad. Hittar du en till rätt pris är den ett lika gott köp.

Styrkor – Vinteregenskaperna, boendekomfort, en av marknadens bästa förarplatser, byggkvaliteten

Svagheter – Ett långt överhäng bak

Dethleffs Magic White i 1DBM

Mellanklass

2010 lanserades Magic edition för första gången. I tre versioner – Grey, Black och White. Den senare är den billigaste och den som sålt bäst. Finns både som hel- och halvintegrerad. Med långbäddar eller drottningsäng. Luftburen eller vattenburen värme. De med vattenburen står högre i kurs. Ska du inte använda bilen vintertid kan en med luftburen värmare vara ett prisfynd. 2014 fick modellserien ett ansiktslyft.

Styrkor – Välutrustad, god kvalitet, bra tresäsongersbil

Svagheter – Svårjobbat gasolutrymme, lite kort säng (bättre i långbäddarsversionen)

Easy Camper 6-2,0

Premium

Finns det en pickis i familjen är Camper ett utmärkt alternativ till husbil. Både rent ekonomiskt men även praktiskt. Ingen fordonsskatt, inga däckskiften, du kan lämna bodelen och ta pickupen på upptäckarfärd. Alltid modern drivlina och modern säkerhetsutrustning. Easy Camper tillverkas i Sverige och håller mycket hög kvalitet.

Styrkor – Vinterbonad, ekonomisk, hög kvalitet

Svagheter – Begränsad med utrymme

Eura Mobil Integra 740 EB

Premium

Här snackar vi långfärdsbil! Få bilar byggda på Fiat kan mäta sig med denna modells lastutrymmen. Så nära en Liner man kommer på ett 5 tons chassi. Kompromisserna ombord är få. Vinterdugligheten hög.

Styrkor – Boendekomforten, lastutrymmena, byggkvaliteten

Svagheter – Högt att ta sig in, lösningen med höj- och sänkbara framstolar.

Hobby Toscana 650 ESC

Mellanklass

En husbil med anonym framtoning och som helt saknar uppseendeväckande finesser. Men som ändå är en av redaktionens absoluta favoriter genom åren. Få husbilar är så okomplicerade att leva med som denna. Funkis är ordet som bäst beskriver den.

Vi testade den i sträng vinter och även det klarade den.

Styrkor – Alltid välutrustad, bekväma sängar, kompakt men rymlig

Svagheter – Oisolerad tömning till spillvattentanken

Hymer Exsis-i

Mellanklass/premium

Pratar man Hymer är det ofta B-Klass som kommer på tal. Men med Exsis serien får du väldigt mycket husbil för en mindre peng. Och eftersom den är smalare än vanliga husbilar blir den lättkörd och får en god lastvikt. Det du försakar är ett rymligt dubbelgolv och lite mer golvyta. Finns både som helintegrerad och halvintegrerad. Jag väljer inte ut någon särskild modell, utan tipset gäller hela den integrerade Exsis serien.

Styrkor – Smidig att köra, goda lastvikter, hög kvalitet

Svagheter – Vissa modeller har gasolutrymmet i garaget, svårjobbat.

Kabe Travelmaster x780

Premium

Kom 2015 och det de flesta reagerar på är nog att det är en väldig rymd inne i bilen. Den är nämligen hela 2,5 meter bred. Men det som imponerar mest på oss i testlaget är köregenskaperna. Komfort i toppklass och kursstabil som få. Välj ett exemplar med AL-KO: s ALC dämpare bak och ACS fram så åker du som en kung.

Väljer inte ut någon planlösning utan tipset gäller hela modellserien.

Styrkor – Rymlig bodel, bra vinterkomfort, högsta möjliga åkkomfort

Svagheter – Kan ta tid att lära sig alla finesser

La Strada Avanti EB

Premium

En plåtis av toppklass. La Strada tänker premium på riktigt, tar inga genvägar vad gäller material eller utförande. De bemödar sig om en detaljomsorg få andra tillverkare kan skryta med. Men man krånglar aldrig till det.

Köparen hade ett i princip obegränsat urval av textilier och fanér att välja bland. Så ibland kan man få en chock när man kliver in.

Styrkor – Högsta kvalitet, lätt att leva med, ombonad känsla

Svagheter – Inte tänkt för vinterbruk, svårjobbat gasolutrymme

Laika Kreos 7009

Premium

Byggd för att vara en bra vinterhusbil, vilket den också är. Men enligt vårt förmenande är det den trivsamma bodelen som är bilens främsta styrka. Få tillverkare kan mäta sig med Laika när det gäller trivsel ombord. Säsongen 2018 växte modellen med en halvmeter, blev ju självklart rymligare. Men fick ett överhäng som om du lastar tungt i garaget riskerar de goda vägegenskaperna.

Styrkor – Vinterduglig, högsta möjliga trivselfaktor, trevlig att köra

Svagheter – Original var från början 60 liter dieseltank, undvik dessa exemplar.

McLouis Mc4-75

Mellanklass

Under ett antal år var detta den bäst säljande husbilsmodellen i Sverige. Nyckeln till framgången var planlösningen, prislappen och den digra utrustningsnivån. I princip allt är standard ombord. Vilket underlättar när man letar begagnat. Sidoimporterade objekt kan ha lägre utrustningsnivå, men varför välja en sådan när det är så gott om svensksålda exemplar?

Styrkor – Populär, välutrustad, träfri bodelskonstruktion, en av få bilar med låga långbäddar där man kan bädda ihop sängarna

Svagheter – Inte så gott om plats att stuva undan campingmöblerna

McLouis Nevis

Mellanklass

En av de första prispressade helintegrerade husbilarna. Blev snabbt populär då den såldes i ett synnerligen välutrustat skick. Genom åren har den förfinats och sena exemplar kan till och med fås med vattenburen värme. Jag utser ingen enskild modell utan tipset gäller hela modellserien. Syskonbilen Ness som fanns under ett år är likvärdig Nevis.

Styrkor – Populär, välutrustad, jämn värmefördelning vintertid, störtbåge runt förarplatsen för extra styvhet och säkerhet

Svagheter – Trångt gasolutrymme

Pilote Aventura G740

Mellanklass

Detta är modellen som lade grunden för Pilotes framgångar i Sverige. Den lanserades som kampanjbil lagom till företagets 50 årsjubileum. Hel- eller halvintegrerad. Långbäddar eller fristående drottningsäng. Lågt pris i kombination med hög utrustningsnivå bäddade för succén. Byggkvaliteten är det inget fel på.

Styrkor – Utrustningsnivån, hög lastvikt med 4 250 kg totalvikt, funktionell hall

Svagheter – Trångt baksäte pga stor bordsskiva

Pössl Roadcruiser

Mellanklass

Modellen som tog plåtismarknaden med storm. Det var badrumslösningen som var det nya. Tack vare jalusiväggar kunde man expandera badrummet ut i passagen till sovrummet.

Långbäddarna var också en stor del av lockelsen. Kort sagt kunde man i denna kompakta skåpbil få samma (nåja) komfort som i en vanlig husbil. Med tvärbädd heter bilen 2Win och är även den mäkta poppis.

Styrkor – Hög byggkvalitet, flexibel, bra med stuvutrymmen

Svagheter – Svårjobbat gasolutrymme

Rapido 7065+

Premium

Rapidos 70 serie är numera nedlagd, med saknad. Det var en av de mer kompetenta halvintegrerade modellserierna. Men det gjorde den också ganska dyr. Idag kan man få helintegrerade husbilar för samma peng och då försvann liksom vitsen med modellserien.

Just 7065 modellen med sina låga långbäddar och badrummet längst bak var svenskens favorit.

Styrkor – Hög kvalitet, boendekomforten, köregenskaper

Svagheter – Ont om utvändig stuv

Sunlight T69/T68

Instegsklass

Den enda instegsbilen som tar sig in på vår topp 20. Den gör det i egenskap av den höga byggkvaliteten och omvittnat problemfritt ägande. T69 betyder queensbed, T68 innebär långbäddar. Hugget som stucket vilken man väljer. Att sova en bit från väggen har sin fördel när det är kallt ute. Det är trångt att röra sig i sovrummet med queensbed, fördel långbäddar i detta avseende. Modellerna har ändrats en del genom åren utan att man bytt modellbeteckning. Kan vara värt att titta på flera årsmodeller.

Hittar du ingen Sunlight kan du söka på Carado och Solifer Action, det är samma bilar.

Styrkor – Välbyggda, tyst färd, populär

Svagheter – Svårjobbat gasolutrymme

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift