Meny

.

3 dumheter i bodelen

DÄliga lösningar resulterar i daglig irritation som pÄverkar trivseln negativt. De hÀndiga husbilsÀgarna bygger bort dem, vi andra byter bil. Dagens husbilar har Ätskilliga plumpar i protokollet. HÀr Àr de tre jag stör mig mest pÄ.

 

Av Björn Genberg

 

Jag har under Ären noterat en mÀngd brister i bodelen. Jag har saknat plats för skorna, tycker bredden pÄ de flesta sÀngar Àr otillrÀcklig och har klagat pÄ kökens avsaknad av arbetsyta. För att nu nÀmna nÄgra.  Men pass pÄ, nymodigheterna och kostnadsbesparingarna haglar fortfarande över oss i form av nya fadÀser i bodelen. Det gÀller att vara vaksam sÄ att de inte förbises nÀr man Àr köpsugen.

LĂ„ga garderober! – Opraktiskt!

I syfte att vinna utrymme började fabrikanterna för nÄgra Är sedan fuska med garderoberna. Man byggde bland annat in dem under lÄngbÀddarna. Under nÄgra Är hade jag sjÀlv en husbil med den lösningen. Jag noterade i och för sig hÄlet under ena lÄngbÀdden nÀr vi köpte bilen. Men eftersom bilen i övrigt uppfyllde vÄra krav tÀnkte jag att det kommer nog att fungera. Det gjorde det inte. Jag vande mig aldrig.

Först ned pÄ knÀ för att över huvud taget kunna hÀnga in nÄgot. DÀrefter knöla in de nystrukna skjortorna och kavajen som egentligen inte fick plats. Efter en resa satte jag upp en stÄng i garaget och dÀr fick mina skjortor och byxor samsas med elkablar och övrig utrustning.

I vissa husbilar saknas plats för ytterklÀderna innanför dörren. Att dÀrutöver hÀnvisa dem till att samsas med övriga klÀder i en lÄg garderob Àr utomordentligt olÀmpligt, om jag uttrycker mig modest.   

Man ska ha mjuka knÀn och frisk rygg för att den hÀr garderoben ska fungera. Husbilars mÄlgrupp Àr till Ären kommen, det borde göra lösningen osÀljbar. Men ivern att fÄ till korta bilar trumfar ergonomin. Med garderoberna under sÀngarna sparar man viktiga decimetrar.
SÄ hÀr vill jag ha det! Garderob i brösthöjd, dÀrunder lÄdor man kan överblicka ovanifrÄn.

Pelarbord! – Vingligt!

För att göra sittgruppen mer attraktiv har det blivit modernt med en vinkelsoffa. I de flesta fall kan man inte sitta i vinkeln, den duger möjligen att lÀgga upp fötterna pÄ.

Arrangemanget krÀver pelarbord. Det har tvÄ egenheter. De Àr vingliga, de Àr smÄ jÀmfört med andra bordslösninar. Med armbÄgarna pÄ bordskanten blottas hur ostadiga de Àr. Om de Àr mÄttligt ostadiga nÀr bilen Àr ny Àr jag rÀdd för att de blir rent vingliga efter fem Är. Och ett pelarbord Àr alltid mindre Àn ett vÀggfast.

Jovisst, man kan göra dem större med extraskivor med resultatet att ostadigheten snarast ökar. Förvisso finns relativt stadiga pelarbord, men dÄ pratar vi om premiumbilar.

Skippa soffvinkeln och lÄt oss fÄ tillbaka de större och stadiga vÀgghÀngda borden.

En inbjudande sittgrupp med rymlig vinkelsoffa. Bordet Àr stort och rymmer ledigt fyra kuvert. Skivan gÄr att vika till halva storleken för att underlÀtta passage. Det i sin tur tvingar bordets pelare Ät vÀnster. HÀvstÄngseffekten nÀr man lutar sig mot bordets högra kant blir enorm och bordet upplevs ostadigt. Mitt rÄd: Provluta dig alltid mot bordet innan köp. Inte hÄrt, lite grann rÀcker.

Fönsterlös högersida – Utsiktslös!

Jakten pÄ kostnader fÄr smÄtt bisarra konsekvenser. Jag noterade för en tid sedan att en del nya bilar har blott ett enda fönster pÄ höger sida. Inget fönster i bodelsdörren, inte heller framför dörren. Första och enda fönstret pÄ den sidan sitter bakom dörren ovanför köket. Det kÀndes instÀngt nÀr man satt i sittgruppen.  Jag tycker att man gott kunde ha kostat pÄ sig ett fönster i dörren.

Nu har kostnadsjakten gÄtt vidare. Nu kan man köpa en sprillans husbil av vÀlkÀnda fabrikat som saknar fönster pÄ höger sida. Totalt mörker pÄ den sidan alltsÄ.

Man argumenterar att ljus kommer in via flera takluckor. Men resonemanget missar poĂ€ngen, det Ă€r inte ljus jag saknar. Jag saknar utsikten – jag ser helt enkelt inte nĂ„got av omgivningen pĂ„ ena sidan. Ser inget av ena halvan av livet om man sĂ„ vill; en kostnadsbesparing som inte kommer att löna sig.

HÀr Àr det ingen vidare utsikt. Bilden Àr tagen frÄn den bakÄtvÀnda förarstolen. Tillverkarna sparar inte mÄnga kronor pÄ att avstÄ fönster men bilen positioneras som en billigare version. Vill man ha fönster fÄr man kryssa i en exklusivare dörr i tillvalslistan.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift