Meny

.

Boktips – Vildmarksvägen

Det finns många namngivna vägar i Sverige. En av dem är mer exotisk än de andra, den kallas Vildmarksvägen, är 500 km lång och går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. En rundtur från Strömsund till Vilhelmina.

 

Av Stefan Janeld

 

En del av det exotiska med Vildmarksvägen är att den på grund av mängden snö som faller är stängd merparten av året. Du har bara från 6 juni till 15 oktober på dig att åka. Om du åker precis när vägen öppnar kan du få uppleva att åka mellan meterhöga snövallar.

I boken som pedagogiskt nog döpts till Vildmarksvägen tar naturfotografen och skribenten Rolf Segerstedt dig med på en tur genom skogar, vilda vatten och fjäll. En bättre guide kan du knappast få. I 20 år har han utforskat naturen kring vägen.

Nu är boken inte en guidebok i ordets rätta bemärkelse. Det är snarare en inspirationskälla som ger dig som läsare ett bredare perspektiv än det du ser från husbilen.

 

  • ” Vinteruppehållet ger alla intresserade en lugn tid att studera boken Vildmarksvägen hemma i läsfåtöljen. Jag lovar att läsaren, oavsett om man planerar första turen eller att komma tillbaka, kommer att få en rikare upplevelse av naturen vid sitt besök sedan man läst boken.” Säger Rolf Segerstedt.”

 

Under hemesteråren ökade antalet besökare mycket och senaste åren har över 30 000 fordon passerat vägen. Hela Vildmarksvägen är 50 mil i en runda som omsluter orter som Strömsund, Gäddede, Saxnäs, Vilhelmina och Dorotea. Vägen går i fjällnära miljö ända upp på 876 m ö h. Växtligheten och fågel- och djurlivet är rikt med en av de största björnstammarna i världen, dessutom finns chansen att möta fjällräv på Stekenjokk.

Vildmarksvägen är inbunden, 224 sidor lång. ISBN: 9789189021730. Köp den nu, läs under vintern och förvekliga äventyret när vägen öppnar igen.
Det var när Rolf tillsammans med sin yngsta dotter såg fjällrävsungar leka på en grön kulle som han föll för området. Berättelsen om det magiska mötet är med i boken.
Rolf Segerstedt är fotograf, journalist och författare. De senaste 30 åren har han främst ägnat åt att skriva om skogsbruket. Han har vunnit priser för sina naturbilder och har gett ut två böcker: Varningsrop över hyggeslandet, på eget förlag 2018, och Skogslycka på Votum Förlag 2021.
Vildmarksvägen går genom ett av Sveriges björnrikaste områden.
Man åker genom storslagen natur

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift