Meny

.

Carthago Liner For Two 53

Q-soffa och garage

Carthago visade nya Liner For Two 53 pÄ mÀssan i Stuttgart i vintras. Reaktionerna var översvallande och den har fÄtt en plats i 2019 Ärs utbud.

Det som karakteriserar den hÀr tvÄpersonsbilen Àr den kreativa planlösningen. Man har valt att placera en rundsoffa bak och sovrummet fram. En för Carthago ny planlösning, men som hos andra tillverkare funnits sedan lÀnge.

Att Carthago hÄllit emot sÄ lÀnge beror pÄ att planlösningen inte Àr förenlig med ett rymligt garage, en kÀpphÀst för Carthago. Men nu har man knÀckt den nöten.

 

Av Carla och Kees Witvliet

Liner For Two kan bestÀllas med antingen Fiat Ducato eller Iveco Daily som basbil. Vi körde den pÄ Fiat.

Komforten imponerar, sÀrskilt ljudkomforten. Till och med i farter över 125 km i timmen kunde vi inte höra nÄgra missljud. Aguti-stolarna gör inte saken sÀmre.

NÀr det gÀller utrustningen fÄr du i princip allt som krÀvs för sÀkerhet och komfort. De elektriskt styrda busspeglarna ger god överblick.

Gott om stuvutrymme

Konstruktionen Àr trÀfri med 38 mm tjocka vÀggar samt glasfiberlaminat i tak och undersida som skyddar mot sÄvÀl hagel som fukt. Profiler i höghÄllfast aluminium fÀster vÀggar och tak i varandra. Konstruktionen Àr unik för Carthago och mycket stabil.

GolvvÀrme i det dubbla golvet, inga kalla fötter hÀr inte! Dubbelgolvet Àr rymligt. Höjden Àr trettiosex centimeter vilket ger gott om stuvutrymme och plats för teknik och tankar. Stuvutrymmena pÄ utsidan mÀter rejÀla 63 centimeter i höjd och om du lÀgger till garaget Àr det klart som korvspad att man kan packa in mÀngder inför resan.

Alla dessa utrymmen Àr upplysta och kan nÄs bÄde frÄn in- och utsidan. Uteduschen i garaget tar man nÀstan för givet. Elcentralen i garaget Àr lÀttÄtkomlig.

TvÄ bodelsbatterier finner vi placerade i dubbelgolvet vid passagerarstolen. HÀr Àr ocksÄ huvudströmbrytaren placerad. Vattentanken Àr sÄ rymlig att det inte finns nÄgra som helst problem att stanna lite lÀngre om du hittat ett smultronstÀlle utan faciliteter.

Enkel att förvandla

Att bilen saknar fast sÀng Àr inget bekymmer. Vid avfÀrd eller ankomst behövs endast ett fÄtal handgrepp för att vÀxla mellan förarhytt och sovrum.

Det första vi gör nÀr vi nÄr vÄrt nattlÀger Àr att fÀlla ner ryggstöden i förarhytten. Sedan sÀnka sÀngen med sina tvÄ lÄngbÀddar med ett tryck pÄ knappen.

Under den vÀnstra sÀngen skjuts en stadig trappa fram. TvÄ breda trappsteg gör det enkelt att krypa i sÀng. Vill man stanna ett par nÀtter pÄ ett stÀlle Àr det bara att lÄta sÀngarna ligga kvar.

I passagen mellan sovrum och kök hittar vi badrummet. Det spÀnner över bilens bredd och har toalett och dusch pÄ var sida om passagen. VÀggen i den rymliga duschkabinen Àr klÀdd i ett lyxigt stenmotiv. Toaletten har grÄ, stenmönstrad vÀggbeklÀdning. Det Àr bra med plats!

Vardagsrummet gör bilen

Centralt, mittemot entrĂ©n, Ă€r det lyxigt utrustade köket placerat. Det har sjĂ€lvklart försetts med inbyggd espresso-apparat – Carthago var först med detta och det har blivit fabrikatets signum i köket.

Det Àr gott om rymliga förvaringsutrymmen och Àven arbetsytorna Àr ordentlig tilltagna. Man har till och med lyckats med att bygga in tvÄ utdragbara skafferiskÄp. SjÀlvklart finns det en rymlig kyl med frys och Àven en ugn.

I aktern hittar vi den urmysiga soffan! Inte en vanlig U-soffa utan mer rundsoffa. En mycket bekvÀm sÄdan. Favoritplatserna Àr definitivt vid de bÄda Àndarna, för dÀr kan du strÀcka ut benen helt och sitter som en prins. Den ena Ànden Àr klar alltid att anvÀndas. Den andra förlÀnger du med ett tryck pÄ knappen. Du behöver inte ens resa dig upp för att fixa till det!

Anledningen till denna mekaniska lösning Àr att passagen blir lidande med soffan i förlÀngt lÀge.

PĂ„ motsatta vĂ€ggen trollar du fram en 40” teve med en elhiss – televator.

Det lÄga bufféskÄpet ger hemtrevnad. utrymmet badar i ljus genom fönstrena som placerats runt om och den rejÀla takluckan.

Som vardagsrum kan det faktiskt inte göras mycket bÀttre!

Vi tycker

Hela bilen genomsyras av hög finish och Ànnu högre kvalitetskÀnsla. Ledningar och kablar Àr dragna pÄ föredömligt vis. Det Àr gott om eluttag. VÀrmaren frÄn Alde hittar vi pÄ högra sidan i garaget. Den Àr försedd med en vÀrmevÀxlare till motorn. SÄ under fÀrd vÀrms bodelen av motorn! Att Carthago har goda vinteregenskaper Àr allmÀnt kÀnt.

För dig som vill anvĂ€nda bilen vintertid kan det vara vĂ€rt att övervĂ€ga versionen pĂ„ Ivecos bakhjulsdrivna chassi – tar sig fram bĂ€ttre pĂ„ halt underlag.

Kort sagt Àr Liner For Two 53 en husbil med en trivsel och kompetens som fÄ husbilar kan mÀta sig med.

Liner For Two byggs pÄ valbart Fiat eller Iveco. Den Fiat baserade versionen motsvarar Chic-E-Line och den Iveco baserade motsvarar Chic S-Plus. PÄ Iveco vÀxer bilen med nÀstan 70 cm pÄ lÀngden och prislappen stiger med nÄgra hundra tusenlappar.
Vardagsrummet med sin stora, mycket bekvÀma, soffa (pÄ Carthago sprÄk en Q-soffa) Àr ett av husbilsvÀrldens bÀttre vardagsrum. Vi uppskattar de stora rutorna som ger god utsikt.
Sovrummet med tvÄ lÄngbÀddar har sin plats i förarhytten. Men det mÀrks inte. Det Àr ombonat och trevligt. Liggkomforten Àr mycket hög. SÀngarna Àr 80 cm breda, smalnar av till 75 cm i fotÀndan och 195 respektive 200 cm lÄnga. Man kan Àven bÀdda dubbelbinge som mÀter 205 cm pÄ bredden.
Under fÀrd Àr sovrummet placerat i taket och utrymmet har förvandlats till en bekvÀm förarhytt.
KÀnslan ombord Àr exklusiv och gedigen. Man rör sig ledigt ombord utan trÄnga passager. Dagtid badar bodelen i ljus frÄn takluckor och fönster. Det Àr lÀtt att trivas ombord.
Garaget rymmer cyklar. Ovanligt för en bil med denna planlösning. HÀr bak finns Àven utvÀndig dusch för att skölja av sagda cyklar. Elcentral och vatentankar nÄs ocksÄ hÀrifrÄn.
Ombonat toalettutrymme

Fakta

Utrustning testbil

Alde vattenburet vÀrmesystem, 3 gaslÄgor, keramisk vridbar Thetford C 260-toa, Dometic kyl/frys pÄ 160 liter, ugn, 2 x 80 AH bodelsbatterier, 2 gasolflaskor à 11 kg, Aguti stolar, airbags, ABS, ESP, Hill holder, farthÄllare, AC, Fix and Go-kit (inget reservdÀck)

Vi gillar

  1. KvalitetskÀnslan
  2. Vardagsrummet
  3. Sovrumslösningen
  4. Gott om stuvutrymmen
  5. Utsikt frÄn förarplatsen

 

Vi önskar

  1. Att man kunde bo fler Àn tvÄ
  2.  

Vill du lÀsa mer om Carthago? Klicka hÀr!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift