Meny

.

Elnagh Marlin Slim 2 från 2000, begagnattest

Är man ute efter en husbil med låga ägarkostnader är den här italienaren inget dumt val. Förutsatt att man är två personer som inte kan stava till stress 

 

Omvärderad av Björn Genberg och Stefan Janeld

Text och foto Stefan Janeld

 

Jag har, till min förvåning, inget ont att säga om den lilla 1,9 liters turbodiesel som sitter i Elnaghen, utan blir glatt förvånad över hur dragvilliga de nittio hästarna är. Upp till nittio kilometer känns bilen rapp, lättkörd och stadig på vägen. Snabbare än så åker man ogärna om man vill konversera som folk.

Piggt uppträdande trots liten motor förklaras av låg vikt och lågt luftmotstånd – bodelen är inte mycket bredare än Fiat kupén.

Bilen är kort, endast sex meter, men har ändå en hjulbas på hela 3,7 meter. Det gör att den inte blir allt för struttig på ojämnt underlag, men ändå är smidig att hantera i trånga trafikmiljöer.

Långfärdskomforten är inte den bästa, man sitter väl högt och det saknas armstöd. En CD av modernare snitt är eftermonterad. I övrigt är det klent med komforthöjande finesser under färd. Säkerhetsutrustningen är som på alla husbilar från sekelskiftet i det närmaste obefintlig. Bilbälte, that’s it.

Bodelen är ljus och luftig

Den franska sängen ger en öppen planlösning. Trist nog är köket placerat mitt för dinetten. Alla trivs inte att sitta med ansiktet i kockens rumphöjd. Men okej, ska bilen hållas under sex meter finns inget alternativ.

Nu är placeringen inte kökets enda svaghet. Underskåpet som öppnar stort är grunt och får fungera som skafferi. Till kokkärl är det odugligt eftersom gasolflaskorna har sin plats här med lucka från utsidan. Köket i en bil byggd idag har rymliga lådor och gasolen placerad ur vägen för inredningen.

I övrigt är köket inte mycket att orda om. Ett standardkök i en liten bil. Spis, kyl/frys, ho och knappt någon arbetsyta. Två överskåp som ska rymma allt. Vilket de förstås inte gör. Men det finns fler överskåp inom räckhåll, problemet är marginellt.

Sängen är bekväm för två, bäddmåttet är dugliga 195 x 135 centimeter. För att vinna stuvutrymme är den lite högre än vi är vana att franska sängar är. Stort fönster bak uppskattas. Även om föregående ägare valt att montera en skiva för halva fönstret. Gissningsvis frös de om skalpen. Över huvud taget är det rejält tilltagna rutor i bilen. På senare år är trenden att rutornas storlek krymper. En trist trend.

Toaletten är stor. Visserligen saknas modern duschkabin. Ett draperi får göra jobbet. En fördel är att toalettstolen är placerad akterut och inte mitt i utrymmet där den blockerar duschen. Nu är det gott om svängrum. Materialen är lövtunn plast. Kvalitetskänslan är obefintlig men har de hållit i tio år håller de säkert tio till. Plus för rejält tilltaget fönster även här, man kan aldrig få för mycket ljus.

Dinetten är en fyrsittsdinette. Kan tyckas märkligt med den lösningen i en så pass kort bil. Mer naturligt vore att införliva framstolarna i dinetten och vinna yta. Men en fyrsittsdinette har klara fördelar. Lättbäddad, bra matplats och bordet behöver inte kompletteras med förlängningsskiva för att den som sitter i passagerarstolen ska nå fram.

Hallen är ett sorgebarn. En ingång, inte mer. Ett par eftermonterade klädkrokar till ytterkläder är det enda praktiska attributet. Ingen garderob, inget skoskåp, ingen hatthylla, ingen spegel. Dörren har varken fönster eller myggnät.

Sommarnöje

Lastförmågan är god, över 800 kilo. Bilen saknar garage men den franska bädden är extra hög så stuvutrymmet under rymmer en hel del. I övrigt är det mest överskåp som står till buds. Är man två personer räcker det gott och väl.

Vinteregenskaperna är säkerligen okej på vägen. Den långa hjulbasen ger bra tryck på framaxeln, drivhjulen får nog gott fäste, vi gissar eftersom det var barmark under testet. Men som vinterbostad lämpar sig bilen knappast. Tunna väggar, värmare utan elpatron och oisolerad spillvattentank målar upp bilden av en sommarbil som klarar en och annan kallare vår- och höstnatt. Inte mer.

Vi tycker

En trevlig husbil för två personer som vill testa husbilslivet. Den kostar inte all världens pengar och är dessutom billig i drift. Att det finns bälten till sex resenärer kan komma väl till pass, men att bo fler än fyra är inte att tänka på.

Det är lätt att förstå att denna bil sålde bra när den kom. Troligen skulle den sälja bra även idag. Det är svårt att finna en ”basbil” med samma funktionella och flärdfria image.

Varför framstolarna är så höga trots att de inte ska snurras runt är en olöst gåta.

Fakta

Håller än

  • Körbarheten
  • Dinetten
  • Rejäla fönster

 
Hopplöst ute

  • Köket
  • Hallen
  •  

Utrustning testbil

CD, kyl/frys, spis, luftburet värmesystem, kassettoa, markis, TV, parabol

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift