Meny

.

Fuktmätning på rätt sätt

Vi byter in bilar nästan dagligen. Och mäter fukten i dem alla. Om så den är fuktmätt för en timme sedan! Vi vill ha egna mätresultat och nu ska jag berätta varför.

 

För det första. Det finns inga normer för hur man mäter fukt i en husbil. Ingen branschstandard för vilka instrument som ska användas eller var i bilen man ska mäta. Det är upp till varje enskilt företag att lägga ribban. En del är mycket seriösa, andra mindre.

Jag har ett exempel som i min mening säger allt.

  • En begagnad husbil ska levereras. När kunden ska köra iväg kommer han på att fråga vad den utlovade fuktmätningen gett för resultat.
  • ”Just det ja, det har vi missat. Bra att du kom på det. Vänta så ska jag mäta bilen innan du åker.”
  • Säljaren rusar in och hämtar sin fuktmätare. Springer in i bodelen och kommer ut efter några minuter.
  • ”Inga problem, bilen är okej. Ha nu en trevlig tripp.”
  •  

Vad tror ni? Kan man vara säker på att den bilen är fuktfri? Knappast!

Jag hävdar bestämt att en fuktmätning som tar mindre än trekvart är ett fuskjobb!

Det tar tid att komma åt att mäta i alla överskåp, under fönster där möbler ofta är i vägen, uppe i alkover, under bilen där man måste krypa in eller lyfta upp den för att komma åt. Man kan behöva lossa delar av inredningen för att komma åt erkänt känsliga punkter som bodelens hörn. Ibland har det monterats snygga trädetaljer runt takluckorna och då måste de tas bort för en säker mätning.

Man mäter inte den faktiska fukten

Vi gick en kurs hos Statens Provningsanstalt för att lära oss fuktmätning. Man ska komma ihåg att det vi gör på husbilar inte är fuktmätning i ordets riktiga betydelse. Vi letar indikationer på förhöjd fuktighet. Kursen var för yrkesmän som arbetar med skador i hus och liknande.

I kursen ingick att se skillnaden i olika instrument. Det billigaste instrument man rekommenderade heter Protimeter och betingar en bit över sju tusen kronor i sitt enklaste utförande. De som Biltema, Jula, Clas Ohlson och andra saluför under tusenlappen är inget att ha. Punkt!

Fuktmätaren ska kalibreras inför varje mätning. Det tar bara några sekunder och sker automatiskt. När vi sedan mäter kan den ta luftfuktigheten i beaktande under mätningen och kompensera för den. Man kalibrerar alltid instrumentet inne i bilen, där mätningen sker!

Protimetern mäter på två sätt. För att hitta fukten används ultraljud, signalen går in ett par centimeter (ställbart) i materialet över en yta på cirka fem centimeter i diameter.

Instrumentet kan luras av reglar, kablage och annat. Därför söker man i cirkelformade rörelser. Om fukt indikeras i en rät linje mitt på en vägg är det med all säkerhet en regel och inte fukt. Men är området mer spritt är det troligen fukt. Då tar man piggarna i instrumentets topp till hjälp. Trycker in dem i materialet och får ett värde på fukten. Det anges i procent men är inte liktydigt med hur mycket fukt väggen innehåller.

En fuktmätare arbetar under förutsättningen att 25 procent vatten i ett material är 100 procent. Allt däröver är nämligen ointressant att mäta eftersom materialet då dryper.

När en fuktmätare anger 20 procent fukt, är det 20 procent av 25 procent som avses, alltså 5 procent.

Ett uppmätt värde över 12-15 procent anses vanligen vara i behov av åtgärd.

Begär protokoll

Nästa gång du får din bil fuktmätt, var lite jobbig. Fråga om mätaren är kalibrerad. Be att få veta var i bilen man mätt och begär ett protokoll där mätpunkterna framgår. Om mätningen tar misstänkt kort tid kan du pressa lite hårdare och fråga varför det gått så fort.

Gul blink, här finns förhöjd fukt men inte i farliga nivåer.
Rött sken. Här är det större problem med fukt.
När vi fått rött sken och säkerställt att det inte är falsk indikering trycker vi in mätaren i materialet för en exaktare mätning.
Protimetern är den mätare vi rekommenderades av Statens Provningsanstalt och därför använder vi den.

Tommy arbetar på Mobilen i Borås AB och har mekat, reparerat och fixat med ett par tusen begagnade husbilar av alla fabrikat och årsmodeller.

Han har sett vad tidens tand gör med husbilar och vilka tekniska lösningar som håller.

På Allt om Husbilen  delar han med sig av sin erfarenhet.

www.mobilen.eu

 

Vill du ta del av fler av Tommys tips?

Klicka här!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift