Meny

.

Gör det i tid!

Fuktskador är alla husbilsägares mardröm. Men de är inte jobbiga att få bukt med – om man tar dem i tid.

 

Av Tommy Ahlgren

 

Vi lagar dussintals fuktskadade husbilar varje år. Många går fort och kostar bara några tusenlappar. Det kan handla om en lastlucka eller två. Eller ett alkovfönster som inte står emot längre.

Men så finns det skador som fått gro i flera år. Då blir det dyrt av flera anledningar. Dels sprider sig vattnet och man behöver öppna upp en större yta för att åtgärda. Med allt vad det innebär i att riva och sedan återmontera inredningen ombord.

Dels kan dyra saker som den utvändiga plåten ha påverkats. Ett plåtbyte är inte billigt. I synnerhet om originalplåten inte går att få tag i längre. Då måste den trasiga plåten lagas. Det betyder många arbetstimmar av spacklande, slipande och målande.

Så, ta för vana att syna bilen ordentligt varje år. Och fuktmät för bövelen! Även om du gjorde det förra året och bilen var torr så kan det finnas en begynnande fuktskada i bilen. Tar du den i tid… Ja du förstår!

På bilderna har vi en äldre husbil som fått en fuktskada i vänster vägg på grund av ett läckande fönster. En av de absolut vanligaste anledningarna till fuktskada.

När plåten ser ut så här har det gått långt. Den bubblar ordentligt.
På ett ställe har det gått hål i plåten. Vatten har gjort den kexig och till sist helt perforerad. Det här tar flera år och är helt onödiga skador.
När vi började riva i skadan hade den spridit sig till ett stort område. Vi fick plocka bort hela sittgruppen för att komma åt skadan. Nu är allt skadat material borta. Men innan vi sätter dit nytt letar vi en ny plåt för att slippa laga och lappa. Hittar vi en ny plåt sparar kunden många tusenlappar. Om inte måste vi reparera den och det tar massor av arbetstimmar i anspråk innan vi fått en önskvärd finish.

Tommy arbetar på Mobilen i Borås AB och har mekat, reparerat och fixat med ett par tusen begagnade husbilar av alla fabrikat och årsmodeller.

Han har sett vad tidens tand gör med husbilar och vilka tekniska lösningar som håller.

På Allt om Husbilen  delar han med sig av sin erfarenhet.

www.mobilen.eu

 

Vill du ta del av fler av Tommys tips? 

Klicka här!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift