Meny

.

Karmann 2025: Duncan 500

PÄ pressvisningen av 2025 Ärs modeller frÄn Karmann tog vi en nÀrmare titt pÄ campingbilen Duncan 500, baserad pÄ nya Ford Tourneo Custom. Med blott 5,04 meters lÀngd Àr det en mycket kompakt resekamrat.

 

Text och foto: Carla och Kees Witvliet

 

Som standard sÀljs Duncan 500 med en 140 hk motor. Den har nog med kraft för en sÄ pass kompakt campingbil. Du kan bestÀlla den med 170 hk kopplad till en automat. Ett riktigt komfortabelt alternativ! Med den större motorn kan du Àven fÄ fyrhjulsdrift.

Standardutrustningen Àr god och uppfyller dagens bortskÀmda förares önskemÄl vÀl. En nyhet Àr att sidofönstren har vÀrmedÀmpande glas. Man sitter mycket bekvÀmt under fÀrd. Bilen kan fÄs i fem olika kulörer, dÀr den mest iögonenfallande Àr Artisan Red.

 

Fem sittplatser

Köket vinner pÄ att bilen bara har en skjutdörr. Det tillÄts bre ut sig. HÀr finns tvÄ gasolbrÀnnare, ett 42 liters kompressorkylskÄp och en diskho. NÀr man lagar mat förvarar man bordet bakom soffan, det ger gott om plats för kocken. NÀr maten Àr klar fÀster man bordet i köksbÀnken och fÀller ner ett ben. Den indirekta belysningen runt köket lyfter intrycket rejÀlt. En mysig middagsplats.

PÄ bÄda sidor av bodelen Àr det öppningsbara fönster försedda med rullgardiner.

Fem personer kan umgÄs och fÀrdas ombord. TvÄ i framstolarna, tre i soffan. Soffan kan skjutas fram och tillbaka pÄ skenor i golvet.

Under bakluckan finns en utvÀndig dusch. Man kan köpa till ett tÀlt som gör utrymmet till ett badrum.

 

Fyra sovplatser

Trots det kompakta formatet kan fyra personer sova ombord. TvÄ i popup-takets sÀng och tvÄ i bÀddsoffan. En stege som placeras mellan framstolarna underlÀttar att komma upp till taksÀngen. Detta Àr bra, i mÄnga andra modeller förvÀntas man ta ett kliv i en framstol för att komma upp. Stege underlÀttar.

TaksĂ€ngen Ă€r komfortabel och man har en fantastisk utsikt. Dagtid Ă€r det en riktigt trevlig terrass. Är man fler Ă€n tvĂ„ som ska sova eller om du inte vill höja popup-taket förvandlar du snabbt soffan till sĂ€ng. NĂ€r det Ă€r kallt ute Ă€r det en god idĂ© att inte höja taket, mindre volym att vĂ€rma.

 

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig nÀrmare med Duncan 500. Klicka för större bild och bildtext.

Summering

Vi Àr fortfarande fascinerade över att man kan förvandla en blott fem meter kort bil till en praktisk campingbil. Karmann har lyckats fÄ till en vÀlutrustad liten bil som passar lika bra i vardagen, pÄ helgerna och som semesternöje.

Vi Àr glada att se hela 4 stycken 230 V uttag, 4 USB kontakter och ett 12 V uttag.

Man klarar sig bra med 50 liter vatten ombord och den lilla gasolflaskan Àr inget problem eftersom endast köket anvÀnder gas.

Efter detta test Ă€r vi övertygade – Duncan 500 Ă€r en fröjd att köra och manövrerbarheten pĂ„ topp. En ”möjligheternas husbil” som det alltid finns en parkeringsplats för.

Om du inte kan leva utan fast toalett och invÀndig dusch, ta en titt pÄ storebrodern, Duncan 550.

Fakta

Utrustning: Dubbla airbags, ABS, ESP, ASR, start/stopp system, farthÄllare, TPMS, fix & go kit istÀllet för reservhjul, Truma dieselvÀrmare, gasolspis, 2,75 kg gasolflaska, 42 liters kompressorkylskÄp, 75 Ah AGM bodelsbatteri

Campingbilar av denna typ Àr den snabbast vÀxande typen av fritidsfordon i Europa. De stÄr i nulÀget för 1/3 av marknaden.

Det Àr lÀtt att förstÄ lockelsen med att ha en bil till allt.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift