Meny

.

Rapido 2025, i66M Distinction

PÄ pressvisningen i juni visade Rapido stolt upp ett nytt flaggskepp. Det Àr deras Distinction serie som nu Àven finns att fÄ pÄ Mercedes/AL-KO.

Fyra modeller pÄ tvÄ lÀngder visades, 815 cm och 754 cm med antingen queensbed eller lÄngbÀddar. Vi fastnade för den 754 cm lÄnga lÄngbÀddarsmodellen.

 

Text och foto: Carla och Kees Witvliet

 

Genom att lansera Distinction pÄ Mercedes ÄtervÀnder Rapido till modellseriens rötter. Det Àr nÀmligen sÄ att Distinction stammar frÄn det numera nedlagda premiumfabrikatet Esterell. En mycket exklusiv husbil som baserades pÄ Mercedes. NÀr Rapido gruppen beslöt att lÀgga ner Esterell tog man det bÀsta frÄn fabrikatet och införlivade det i Distinction serien.

 

Dröm pÄ vÀgen

Bilen Àr som sagt baserad pÄ Mercedes Sprinters drivlina parad med ett AL-KO chassi. Standard Àr 150 hk motorn parad med en niovÀxlad automat. Bilen Àr kort sagt en dröm att köra. Aguti stolarna (GIS Liner) Àr bekvÀma. Mm det regnar ser tre torkare till att sikten inte försÀmras. Mercedes MBUX system ger bra med information och nu nÀr vi lÀrt oss att anvÀnda det tycker vi om det.

Bra solvisir Àr skönt nÀr solen stÄr lÄgt. Den elektiskt manövrerade jalusin Àr en vÀlkommen finess. En annan finess Àr att kökets lÄdor lÄses nÀr man startar bilen, bra för oss lite glömska.

Om man tycker 3 880 kg totalvikt inte Àr nog kan man fÄ bilen med 4 400 kg totalvikt. TyvÀrr angavs ingen lastvikt vid pressvisningen, bilen var helt enkelt för ny och inte invÀgd med all utrustning Ànnu.

 

Modern bodelskonstruktion

Bodelen Àr en stabil och modern konstruktion. Isolering i 30 mm Styrofoam (slutna celler) och reglar i polyuretan istÀllet för trÀ. Utsida i glasfiber.

I det uppvÀrmda dubbelgolvet finns plats för sÄvÀl teknik och tankar som packning. Det Àr bra med genomgÄende stuv via utvÀndiga luckor. Garaget Àr stort. Bakom en lucka hittar vi inverter och sÀkringspanel, ger god överblick och enkelt att finna en trasig sÀkring.

Man har lagt stor vikt vid de tekniska installationerna, det Àr tydligt. Aldes vattenburna vÀrme Àr standard, idealiskt!

 

LÀtt att röra sig ombord

NĂ€r man kliver in kan man inte lĂ„ta bli att notera den stora 32” teven innanför bodelsdörren. De motstĂ„ende sofforna och fĂ€llbara bordet gör det enkelt att komma pĂ„ plats i sofforna eller framstolarna, det Ă€r allt annat Ă€n trĂ„ngt att röra sig. Vill man Ă„ka fler Ă€n tvĂ„ fĂ„r man bygga om sofforna till bĂ€ltade platser i fĂ€rdriktningen, inget större jobb.

Möblerna i mörkt trÀ och högblankt vitt Àr stiligt. Lite synd att fönstrens plastiga rullgardiner inte Àr de mer exklusiva plisséversionerna, de harmonierar inte med bodelens exklusiva kÀnsla. Bra att gardinstÀngerna Àr enkla att ta loss nÀr man vill tvÀtta gardinerna.

Belysningen ombord Àr vÀlplanerad. Alla spotlights har USB uttag för att ladda telefonen. PÄ kvÀllen njuter vi av den mysiga indirekta stÀmningsbelysningen.

 

Bra kök

Köket Àr en elegant möbel med gott om plats för kocken. Man kan passera kocken utan problem. Tre gigantiska lÄdor med centrallÄs rymer torrvaror och utensilier. Den höga blandaren drar ögonen till sig, den Àr som en prydnad. TvÄlÄgig spis, köksflÀkt och ett Tec-Tower med kyl, frys och ugn gör köket fullutrustat. Under kylen en centraldammsugare.

Badrummet Àr delat, som det anstÄr en bil av denna dignitet. Toalettdörren kan anvÀndas för att dela av bilen mot köket, alltid lika praktiskt. Duschkabinen Àr vÀl tilltagen. BÄde dusch och toalettutrymme har takluckor för vÀdring.

 

Elmanövrerade sÀngar

Tre steg leder upp till sÀngarna. Vill man bÀdda ihop sÀngarna till ett sÀnghav fÄr man anvÀnda stege istÀllet för trappan. Vill man halvligga och lÀsa trycker man pÄ en knapp sÄ reser sig huvudÀndan. Under sÀngarna Àr det rymliga garderober som Àr lÀtta att komma Ät. Ytterligare en sÀng finns över förarplatsen. Den hissas och sÀnks med elmotor.

 

I bildgalleriet nedan kan du stifta nÀrmare bekantskap med denna exklusiva husbil. Klicka för större bilder och bildtexter.

Kort sagt

Det finns alltid ett intresse för lyxiga husbilar med en stjÀrna i fronten. Rapido har med Distiction M en modellserie som kommer locka mÄnga. Inte minst de som tidigare Àger en Mercedes-baserad Rapido eller Esterell. Detta Àr ett Àkta flaggskepp som kan mÀta sig med de bÀsta.

Fakta

Utrustning: Dubbla airbags, ABS, ESP, ASR, start/stopp system, farthÄllare, TPMS, fix & go kit istÀllet för reservhjul, MBUX multimedia med backkamera och navigator, Alde 3030+ vattenburen vÀrme, 2 lÄgig spis, 171 liter kylskÄp, frys, ugn med grill, centraldammsugare

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift