Meny

.

Laika Kosmo Compact 9

Allt fler tittar nyfiket pÄ plÄtisar. Med sina kompakta yttermÄtt Àr de lÀttkörda och lÀttparkerade. Men det Àr trÀngre i en plÄtis Àn i en vanlig husbil. HÀr kommer testbilen in i bilden. Den Àr en slankare version av en vanlig husbil. Kan vara lösningen för de som söker nÄgot mittemellan.

 

Text och foto Tore Afdal

ÖversĂ€ttning och bearbetning Stefan Janeld

 

Laikas Compact serie Àr 214 cm bred. Kanske inte lÄter sÀrskilt smalt. Men tÀnk pÄ att en traditionell husbil Àr 228-232 cm bred. En plÄtis 205 cm. Husbilar i kompaktklassen, som mÄnga tillverkare erbjuder, Àr alltsÄ mer lika en plÄtis Àn en vanlig husbil. Men med raka vÀggar som ger mer rymd ombord.

I Europa har de smalare husbilarna varit populÀra lÀnge. Mycket för att den smalare bodelen ger en lÀttare husbil. Man kan fÄ vettig lastvikt med 3 500 k totalvikt. Ett viktigt argument i Europa dÀr man inte har det svenska undantaget som tillÄter de med B-Kort taget före 1 juli 1996 köra tyngre husbilar.

 

SommardÀck och ishalka

Jag sÄg fram emot att köra denna kompakta husbil. SÀrskilt som den var försedd med Fiats uppdaterade motorer och den nya styrningen med elservo som hyllats för sina fina kÀnsla. Men tyvÀrr fick jag nöja mig med att försiktigt köra till den avsedda platsen för fotografering. Det var nÀmligen nysnö, flÀckvis ishalka och bilen var skodd med sommardÀck.

SÄ tyvÀrr kan jag inte sÀga mycket om bilens köregenskaper annat Àn att den Àr vÀldigt lÀttkörd.

 

Ny serie

Laika erbjuder tvÄ modeller i Kosmo Compact serien: 5 och 9. Den första har tvÀrbÀdd och blir knappast populÀr hÀr hemma annat Àn hos dem som vil ha en bil under 6 meter.

Modell 9 med en lÀngd pÄ blott 665 cm Àr nog lÄngt mer frestande. Med lÄngbÀddar och en lastvikt pÄ hela 730 kg. Det Àr siffror som fÄr erfarna husbilister att höja pÄ ögonbrynen.

 

Vad fÄr du dÄ i denna kompakta husbil?

En klassisk planlösning Àr det enkla svaret. Sittplats för fyra med snurrbara framstolar, kök, badrum och ett sovrum med lÄngbÀddar.

Jag sitter i det bakÄtsnurrade framsÀtet nÀr jag skriver detta. NÀr jag tittar in mot bodelen upplever jag den som luftig. Laika har förstÄndigt nog hÄllit igen pÄ överskÄpens djup, det bidrar till rymdkÀnslan. Tack vare skÄpens höjd rymmer de en hel del trots att de Àr lite grundare.

PÄ typiskt Laika vis anvÀnds överskÄpens högblanka vita yta som ett designelement. Den mörkare fanéren pÄ vÀggarna fÄr ett lyft tack vare detta. Borstade auminiumlister kantar köksbÀnk och bordsskiva och ihop med de blanka överskÄpen ger det ett modernt intryck utan att göra för stor sak av det. Och det Àr bra, eftersom textilierna Àr mer iögonenfallande. Laika Àr vanligen inte bland de mer experimentella nÀr det kommer till design, men hÀr har de slagit till med en kraftigt mönstrad textil pÄ sÄvÀl soffa som framstolar.

 

Blandar och ger

Isoleringen Àr av fuktsÀker extruderad polystyren. Det Àr som förvÀntat frÄn översta hyllan. Laika Àr en kvalitetsproducent som har mÄlet att leverera produkter över genomsnittet. NÄgot Àven ramfönstren vittnar om.

Men det Ă€r nĂ„gra saker jag inte tycker nĂ„r ”Laika standard”: CentrallĂ„s endast till framdörrarna, bodelsdörr utan fönster och med endast en lĂ„skolv. Visst, detta Ă€r en prispressad serie och det ska vĂ€l mĂ€rkas nĂ„gonstans.

Laika Àgs av Hymer Gruppen som sprider sin tillverkning pÄ mÄnga fabriker. Men denna Àr byggd i Laikas fabrik i Val di Pesa utanför Florens.

Unders sittgruppen Àr vattentanken placerad. Eftersom bilen saknar lillsoffan innanför dörren Àr enda platsen att placera vÀrmaren under en av sÀngarna bak i bilen. En placering vi vet av erfarenhet ger ojÀmn vÀrmefördelning i bodelen, svalare fram och varmare bak. Om du inte vintercampar kommer du inte tÀnka pÄ detta.

 

Detaljer

Det Àr fyra spotlights med svanhals i bodelen. TvÄ fram och tvÄ vid sÀngarna. Alla Àr försedda med USB kontakt för laddning av telefon och platta, det uppskattar vi!

Som vanligt Àr det tvÄ garderober under enkelsÀngarna. Du kommer endast Ät dessa via skÄpsdörrarna. Ibland kan man vinkla upp sÀngarna för enklare Ätkomst, icke sÄ i denna bil.

 

Variobad

Att göra badrum dÀr man i samma utrymme vÀljer mellan toalett och dusch Àr vanligt i kompaktklassen. FörstÄeligt dÄ det Àr ett effektivt sÀtt att anvÀnda ytan. Jag kallar det gÀrna Smartbad, Laika sÀger Variobad.

I daglig anvÀndning Àr toalett, handfat och spegel tillgÀngligt. Vill man duscha svÀnger man runt handfatets vÀgg 90° och dÄ uppenbarar sig en rymlig duschkabin. Större Àn vanligt. Men höjden Àr begrÀnsad, ca 180 cm.

 

Har storleken sitt pris?

Detta Àr en fullvÀrdig husbil, det Àr det inget tvivel om. SjÀlvklart Àr passagen till sÀngarna nÄgot smal. Men jag vÄgar pÄstÄ att fÄ, om nÄgon, i vardagen kommer tÀnka pÄ detta Àr en smal husbil. KylskÄpet Àr lÄgt och det Àr nog det enda som i praktiken pÄminner om att detta Àr en kompakt husbil. Det Àr bra gjort!

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig nÀrmare med Kosmo Compact 9, klicka pÄ bilderna för större bild och bildtext.

Fakta

Utrustning: ABS, antispinn, ESP, hillholder, sidvindsassistent, automatbroms, dubbla airbags, elspeglar, farthÄllare, start/stopp system, AC motor, markis 4 meter, 230V golvvÀrme i delar av golvet, Truma Combi 4kW gasolvÀrmare.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift