Meny

.

Markistält i duell, Thule Residence G3 vs Fiamma Privacy Room

Från markis till förtält

I princip är alla husbilar utrustade med en fast markis. Bra när man snabbt vill fixa en trevlig sittplats i skuggan eller som skydd mot en sommarskur. Bara att veva ut och det är kirrat. Men dylika markiser kan också förvandlas till ett flådigt förtält, vilket kan vara nog så bra när man väljer att stanna lite längre.

Här testar vi två markistält, eller safarirum som de också kallas, från de populära markisfabrikanterna Thule och Fiamma.

 

Text: Carla och Kees Witvliet

Fotografi: Bart Hautvast

Thule Residence G3

Thule erbjuder diverse markistält i deras program – Residence G3, Quickfit, Panorama och Veduta.

Residence G3 är bestsellern och därför vårt val. Under testet använde vi en helintegrerad Eura Mobil med en Thule Omnistor 5200-markis med en längd på 450 cm.

Thule Residence G3 passar till nästan alla fasta Thule Omnistor-markiser och består av två gavlar och en front.

Materialet är vinyl, så den klarar lätt av långtidscamping. Viktigt med bra ventilation eftersom vinyl inte ”andas”. Tack vare friskluftsinsläppen på båda gavlarna finns det tillräckligt med luftcirkulation när tältet är stängt. Aluminiumprofilerna klickas lätt fast i den utrullade markisen. Det är en barnlek att sedan trä på sidoväggarna i skenan. Glipan mellan husbilsvägg och förtält tätas med ett justerbart stöd med dubbla gummiflappar. På detta vis undviks också repor på fordonsväggen!

Ingen risk för läckage vid dåligt väder tack vare klämlisten på ovansidan. Konstruktionen ges extra stadga tack vare två diagonalstag mellan mastprofil och klämlist.

Vi uppskattar den snygga kopplingslisten mellan fronten och sidoväggarna.

Rejält tilltagna fönster bjuder på bra utsikt. De två gavlarna är försedda med myggnät och alla väggpaneler kan rullas upp. Fronten har en dörr både på högra och vänstra sidan. Slutligen är det bara att spänna till stropparna med tältpinnar. Färgställningen på panelerna är vit/grå med ett svart band längs ner.

När tältet klätts upp med gardiner är slutresultatet ett stadigt tält i snygg stil.

Ett litet tips: ta med en liten stege. Den är oumbärlig vid monteringen. 

 

Fakta

Vilket format

Kontrollera etiketten som sitter på insidan av markisboxen. Där anges vilken typ av markis husbilen har försetts med. Mät sedan höjden upp till markisboxens underkant.

Thule levererar sidopaneler i sex olika höjdmått, från 215 till 310 cm med mellansteg på ungefär 15 cm. Sedan erbjuds tio olika längdmått, från 300 till 600 cm. Det kan inte bli fel, det kommer passa perfekt.

Vi gillar

  1. Stadiga aluminiumprofiler
  2. Snyggt

 

Vi önskar

  1. Ingenting

Fiamma Privacy Room

Fiammas produktprogram omfattar fyra olika markistält – Room Van, Privacy Room light, Privacy Room och Zip för fasta markiser.

Vi valde Privacy Room 500 Large-tältet som vi kopplade samman med en Benimar 363 alkov-bil. Den här stora familjehusbilen har en Fiamma F45 L-markis.

Från Fiamma köper du ett komplett tält, levererbart i två olika höjdmått. Privacy Room passar bl.a. på F45, F70 och F45L-markiser.

När du rullat ut markisen placerar du först de två anodiserade aluminiumprofilerna, det s.k. Fast Clip-systemet, på vardera sidan. Dessa kläms sedan fast på markisduken. Därefter skjuts de två sidopanelerna smidigt in i profilerna.

En fastsydd skumgummisvulst med – som tillval – en teleskopisk stång tätar glipan perfekt mot fordonsväggen. Sedan är det frontpanelens tur. Den skjuts lätt in i markisboxens profilränna. Till sist är det bara att koppla panelerna med blixtlåsen och sedan är din Privacy Room färdigmonterad.

Självklart måste tältpinnar slås i och gardiner sättas upp så att interiören blir hemtrevlig. Dörren på frontpanelen kan vara till höger, vänster eller i mitten.

Alla fönster på såväl sidostyckena som front har myggnät och kan därför öppnas. Viktigt också eftersom tältduken inte ‘andas’.

Raftern (mellanstödet) ingår i standardutrustningen. Förtältet är i vitt/grått och bjuder på generöst boutrymme. Tyvärr har den här italienska fabrikanten glömt en medelhavsaspekt, nämligen att ögonen också vill kunna gotta sig! Man har inte lagt särskilt mycket tid för att få en snygg design.

Fakta

Vilken storlek

Privacy Room levereras i olika längder, från 260 till 550 cm. Medium-modellen är för fordon med en höjd på 225 till 250 cm och large-modellen passar till fordon med en höjd på 251 till 280 cm.

Vi gillar

  1. Komplett paket
  2. Väger lite

 

Vi önskar

  1. Ett lite mer attraktivt utseende

Sammanfattning

Skillnaden är stor när det gäller utseendet. Thule Residence har en rejäl och stabil utstrålning och står stadigt som ett hus. Det intrycket förstärks av det stadiga aluminium-stativet och det robusta mellanstödet (tillval). Tältets delar säljs separat vilket gör att du kan anpassa det efter dina behov. Ett exklusivt tält med prislapp därefter.

Fiamma’s Privacy Room är en helt annan sak. Fiamma är här det billiga alternativet eftersom fabrikanten levererar den som ett komplett paket. Måtten är dessutom generösare än det Thule-förtältet vi testade.

Inom samma storlekskategori ligger prisskillnaden på ungefär 4 000 kronor. Konstruktionen är något lättare men tältduksmaterialet är näst intill identisk.

Synd att vi inte kunde finna något av den så välrenommerade italienska designen.

Båda tälten bjuder på komfortabelt extra boutrymme. Prisskillnaden är motiverad.

Inne i Fiamma tältet
Inne i Thule tältet

Vill du läsa mer om förtält? Klicka här!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift