Meny

.

Nybilskänsla med ny klädsel

Vi har planer på att byta husbil – en ganska lång process i vårt fall. Tills vidare har vi nöjt oss med att ordna nybilskänsla i den befintliga bilen. På årets tripp till Portugal passade vi på att ordna skräddarsydd skinnklädsel.

 

Av Stig Forsberg

 

Vi har en tid funderat på att byta husbil, vilket skapat stort huvudbry. Vi älskar vår bil och hittar ingen likvärdig. Vi vill ha en likadan, möjligen för att vi bott in oss så väl och vet var alla ting skall stå. Ni vet, första året flyttar man runt tingen innan allt funnit sin plats.. De dagliga rutinerna flyter på bra eftersom vi vet var och när vi skall stanna upp för att kunna passera varandra i sysslorna.

Varför byta husbil?

Nytt är alltid nytt, modernare chassi, nya garantier, riskfriare ägande närmaste fem åren, klart förbättrade detaljlösningar, numera träfria konstruktioner, byggteknik som ger lättare byggen och därmed bättre lastvikter, tycker mig skönja att funktion numera kan gå före design (hemska tid när det modet rådde!), inga nya däck och nästa service färdig.

Varför inte byta?

Att byta in den vi har mot en ny, likadan, kostar i klass med en modern enklare husbil. Vi har bränt av de 10 000 dyraste milen och har kvar de 30 000 billigaste, att bara köra ut på gatan med nya bilen kostar 100 000 riksdaler och första året ytterligare 50 000, sedan kommer några år med 30 000 kronor innan det planar ut.

Dessutom, har jag orken och lusten att montera om alla tillbehör som vi har i vår bil? Det är åtskilliga månader i arbetstid som gått till det genom åren! Kanske tid att bara njuta av husbilslivet?

Skulle inte detta handla om omklädsel?

Jo, visst skulle det göra det, och vi har i vinter valt att klä om vår bil i Portugal till en kostnad av 15 000 kronor inklusive nya gångmattor och nya nackkuddar till framstolarna.

”Varför då, ni skall ju kanske sälja den?”

Svaret är enkelt. Om vi skall sälja får vi lätt tillbaka pengarna. Vår bil är i bra skick, men naturligtvis har fem år med 200-300 dagar om året slitit på bilens klädsel. Vi trivs i vår bil med den stora sittgruppen, så vår bil är den som oftast blir samlingsplats när det skall till olika aktiviteter bland husbilsvänner. Vi får nu skinnimitation av det moderna slaget, det vill säga den är inte kall och man blir inte våt om rumpan efter ett tag i sittgruppen.

Om vi behåller bilen så har vi en ny fräschare soffgrupp att trivas ännu bättre i. När motsvarande pris i Sverige är 40 000 kronor blev valet enkelt!

Så här gick det till – bilder förklara bäst!

Vi kontaktade ett ”Estofadores” i Olhao efter rekommendation från några husbilsvänner som klädde om för två år sedan. De blev nöjda och berättade om fantastisk service. Sagt och gjort, vi åkte dit och möttes i ett industriområde av ett hål i väggen. Ett i och för sig stort hål, med mycket vänliga och serviceinriktade portugisiska tapetserare (möbelomklädare heter så) som dessutom talade engelska. Vi bestämde oss för färg på sittgruppen och lade till nya innemattor. Enklare mattor, inte till varje millimeter formsydd, utan raka och smala så att lite av vårt fina golv syns. Framförallt enklare att ta ut och skaka av. Som extra bonus sydde de upp två extra huvudkuddar till våra framstolar.

VI började med att lämna in soffgruppen och kunde åka vidare i våra framstolar. I fem dagar intogs frukost, lunch och kvällsdrink sittandes på lösa kuddar. På arbetsdag fyra fick vi tillbaka soffgruppen och lämnade främre passagerarstolen för omklädning. Nu kunde vi använda soffgruppen normalt, men den som inte körde fick sitta i soffgruppens passagerarsäte. På arbetsdag fem monterades passagerarstolen omklädd som förarsäte. På morgonen arbetsdag sex fick framsätespassageraren tillbaka sin vanliga stol. Allt klart på en arbetsvecka. En helg utan soffgrupp fungerade utmärkt. Dessutom en orsak till att äta grillad fisk på restaurang i fiskeläget Fuzeta!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift