Meny

.

Plåtispreferenser i olika länder

Att plåtisar är populära är inte så konstigt. Smidiga att köra, stabila möbler och möjligheten att använda bilen till mer än camping är attraktiva attribut. När jag går runt på mässor i olika länder slås jag av hur mycket det skiljer mellan hur kunderna vill ha sin plåtis. Vilket kan tyckas konstigt då alla kunder, oavsett nationalitet, lockas av samma saker.

I denna artikel resonerar jag lite kring de olika preferenserna.

 

Av Stefan Janeld

 

Jag lockas svårt av hur britterna inreder. Men även jänkarnas konsekventa fokus på att optimera för två resenärer kan jag uppskatta. De modeller vi föredrar här hemma försöker ofta tillgodose allas behov, vara alla målgrupper till lags. Med resultatet att de kompromissar mer.

 

Två planlösningar dominerar i Sverige

I Sverige står plåtisar med antingen tvärbädd eller långbäddar för 80% av plåtisförsäljningen. De med tvärbädd är oftast sex meter långa och de med långbäddar är 40 cm längre. Tvärbäddsbilarna är ibland 540 cm korta.

De har kök och badrum midskepps och en halvdinette fram. Ofta kan man bädda dinetten, med varierande resultat.

På senare år har plåtisar med flexibla garage kommit starkt. De är oftast 640 cm långa och sängen är en stor dubbelsäng i vilken man kan sova antingen tvärs eller längs. Denna säng kan man hissa upp i taket för maximalt lastutrymme. En mycket flexibel lösning.

Långbäddar är den populäraste sänglösningen i plåtisar
Tvärbädd är den näst populäraste. Väljs oftast för att man vill ha en kortare plåtis. 6 meter eller 5,4 meter.
På senare år har det blivit allt populärare med höj- och sänkbar säng. Oftast är bilen 640 cm lång och sängen i princip 2x2 meter
Så här ser dinetterna ut i de flesta plåtisar.

I Tyskland har långa plåtisar en marknad

På senare år ser vi fler och fler modeller på 6,8 eller 7 meters längd. Dessa baseras på VW Crafter/MAN TGE eller Mercedes Sprinter. MAN TGE finns till och med 7,4 meter lång.

De långa plåtisarna har en väldigt liten marknad i Sverige. Vilket förvånar mig för dessa är riktigt trevliga långfärdsbilar. Och den extra längden gör kompromisserna färre.

I Tyskland är det lite annorlunda. Där är exempelvis MAN TGE ett populärt val eftersom det finns en MAN verkstad i varenda liten by. Precis som det finns en Mercedes mekaniker bakom varje buske. Dessutom har man ett nätverk av dygnet runt öppna verkstäder.

På mässor ser vi allt fler superexklusiva 7 meters plåtisar på Mercedes. Med fyrhjulsdrift, förhöjda, utrustade med allt man kan tänka sig och lite till. Prislapparna passerar utan vidare 3 miljoner.

MAN TGE kan få i en version som är hela 740 cm lång. Har bara sett inredda sådana i Tyskland.
Mercedes Sprinter i 7 meters version är relativt vanlig att inreda.

Jag är förvånad

Kan säga att jag trodde plåtisar på VW Crafter/MAN TGE skulle lyckas bra i Sverige. Vi är Europas Texas. Stora husbilar har alltid sålt bra här. Vi har vägnätet för det, vi har ett bistrare klimat vilket gör att vi gärna spenderar mer tid inne i husbilen.

Dessutom är dessa skåp den bästa kombinationen av åkkomfort och stabilitet av alla skåpbilar på marknaden. Med en drivlina som kan mäta sig med alla andra på marknaden. Prislappen är dessutom lägre än för modeller baserade på Mercedes Sprinter.

I mina ögon talar allt för succé. Men kanske det är servicenätverket som fäller bilarna? Inte alla VW verkstäder kan ta in en skåpbil, deras portar är för låga och lyftarna för veka. MAN har inte ett särskilt väl utbyggd verkstadsnät i Sverige.

Den vanligaste längden att inreda när det kommer till MAN TGE/VW Crafter är 680 cm versionen. En helt otrolig vägvagn. Men svenska plåtisköpare nappar inte.

Fransmännen är ganska lika oss svenskar

Vem trodde man någonsin skulle skriva en sån rubrik? Men faktiskt är de modeller som säljer bra i Sverige även populära i Frankrike. En liten skillnad är att det är vanligare med familjemodeller. Alltså plåtisar med fyra fasta sovplatser inne i skåpet. Antingen genom att man har våningssäng bak med dubbla dubbelsängar eller att man framtill har en längsmonterad taksäng.

Man är även mer öppna för popup-tak. Inte så konstigt med tanke på att de i stora delar har ett betydligt mildare klimat.

Plåtisar för barnfamiljer, som denna med två dubbelsängar bak, är något som mest lockar franska kunder. Det tycks som även franska barnfamiljer vill leva plåtisliv. Till skillnad från brittiska, amerikanska och även svenska barnfamiljer som hellre söker sig till större husbilar.

Popup-tak känns missförstådda här hemma

I Sverige fastnar många vid att det blir kallt vintertid att sova där uppe. Att man kan använda bilen vintertid utan att fälla upp taket tycks man bortse ifrån.

Jag personligen tycker det är en fantastisk lösning. Inte främst som sovrum. Jag ser det som en takterass. På många modeller kan man med dragkedja släppa ner tyget och få en helt öppen terrass. På en höjd flygfän sällan tar sig till och där vinden jagar bort sommarhettan.

Ute i Europa har popup-tak varit accepterat länge och även i Nordamerika ser vi allt fler tillverkare som erbjuder lösningen.

Popup-tak har blivit mycket vanligt på de flesta marknader. Icke så i Sverige dock.

I England är fasta bäddar ovanligt, men ugn ett krav

Britterna lever på en regnig, dimhöljd ö som knappast lockar till samvaro under bar himmel. De inreder därför sina bilar att vara mer än rullande sovrum. De inreder för umgänge. Antingen med en ”front lounge” eller en ”rear lounge”. Antingen i form av två bäddbara Kronblomssoffor eller en U-soffa. Bland plåtisar dominerar ”rear lounge” stort.

Fasta bord är en styggelse då de gör det svårare att röra sig genom fordonet. Istället har man hyllor till tekoppen och smörgåsen för den snabba fikan. Vid middagen tar man fram ett undanstuvat bord. Ofta finns det två bord i bilarna. Ett större och ett mindre.

Eftersom man även tvingas laga sin mat inne i bilen är man inte nöjd med de små kök vi ser i plåtisarna som säljs här hemma. Brittiska plåtisar har gott om bänkyta. Oftast är kylskåpet placerat under bänken. Bredvid den fyrlågiga spisen med ugn. Bland överskåpen i köket trängs en mikrovågsugn. Japp, både vanlig ugn och mikro, så vill britterna ha det.

Det är väldigt sällan man ser brittiska plåtisar byggda för mer än två boende. De vet att 80-90% av kunderna är resande par och anpassar sig därefter. De kunder som vill ha annat får köpa importerade fordon.

En typisk rear lounge. Kan bäddas till två långbäddar eller stor dubbelsäng.
En front lounge. Soffan bäddas till dubbelsäng.
Köket i brittiska plåtisar har hög prioritet.

Ford Transit halkar efter i Europa

Jag personligen stortrivs bakom ratten på Ford Transit. Det är en mycket bekväm plåtis på vägen och drivlinan är lika råstark som smidig. Dessutom är det ett högre skåp som man ofta bygger in ett dubbelgolv i – tystare, varmare fötter.

Men kunderna lockas inte.

De tycker bilen är för mjuk i fjädringen och för smal. Objektivt är den inte mjukare eller smalare än plåtisar baserade på Mercedes. Men det tycks som att stjärnan i fronten kompenserar för detta med status och exklusiv känsla.

Resultatet av ovanstående är att tillverkarna använder Ford Transit till inropsmodeller eller när de vill göra en mer äventyrlig fyrhjulsdriven modell utan att prislappen skenar.

Att inreda Ford Transit i 4x4 utförande är populärt.

Nordamerika är ”Ford country”

Här är Ford premium! Med automatlåda och 300 hk bensinsexa är Transit hyllad för sin styrka och komfort. Man uppskattar även Mercedes och den anses vara lyxigast, men har fått rykte om sig att vara undermotoriserad. Dessutom finns det för få Mercedes verkstäder. Ford har 4 400 auktoriserade serviceställen, det är över tio gånger fler än Mercedes.

Dodge RAM Promaster (Fiat Ducato) är populär. Mest för att det är det rymligaste skåpet. Och sedan man slutade använda dieselmotorer i modellen har den ökat i popularitet.

Det är mer än chassipreferenser som skiljer amerikanska kunders önskemål från europeiska. Du kan inte sälja en plåtis i Nordamerika om den inte har litiumbatteri. Och då snackar vi inte om 100 Ah. Minst 400 Ah behövs. Hur ska man annars kunna köra AC:n när man fricampar! Och runt AC:n på taket monterar man så mycket solpaneler det ryms. Är det trångt kan man lösa det med system där man på ställplatsen fäller ut flera.

Inte så konstigt kanske att en normal mellanklassplåtis i USA kostar 1,5 – 1,7 miljoner.

Nordamerikas mest sålda plåtis är inredd med två långsoffor/långbäddar, badrum bak och ett litet kök. En strikt tvåpersonersplåtis.
Detta var tidigare den populäraste vardags-/sovrumslösningen i amerikanska plåtisar. Kan bäddas till två långbäddar eller en stor dubbelsäng.

Gasol eller inte

I över femton år har kunderna på alla marknader uttryckt en önskan om att slippa gasolen i sina plåtisar. En del är rädda för gas, andra tycker det är bökigt med de olika kopplingarna i olika länder, vissa tycker flaskorna är tunga att hantera.

I Europa har tillverkarna varit väldigt långsam att hörsamma detta. Det är först på senare år vi sett en utveckling mot gasolfria plåtisar. Dieselvärmare och kompressorkyl är numera det vanligaste i plåtisar i Europa. Men gasolspisen är kvar.

I Nordamerika är gasolen i princip utrotad från de lite mer påkostade plåtisarna. Värmaren går på samma bränsle som motorn, kylen har kompressor och spisen är induktion.

Min känsla är att amerikanska producenter är mer känsliga för kundernas önskemål.

 

Hur vill du ha din plåtis?

Jag är nyfiken att höra dina tankar efter att du läst denna artikel.

 

  • – Vilken skåpbil föredrar du? Motivera gärna.
  • – Vilken längd tycker du är idealisk?
  • – Hur vill du ha planlösningen?
  • – Tekniken ombord, vad tycker du är viktigt?
  • – Gasol eller inte?
  • – Vilket lands plåtisar passar dig bäst?

 

Du behöver inte ha en åsikt om allt detta. Men kanske du har en bestämd uppfattning om något?

Maila mig dina tankar, jag kan förmedla dem till tillverkarna. Även om chansen att de tar åt sig är liten kan dina idéer ligga till grund för en kommande artikel.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift