Meny

.

Rapido 854 F

Nya Rapido 854 F har en något ovanlig planlösning, men som blir allt populärare och hittar in i allt fler tillverkares modellprogram. Med det menar vi den stora u-formade loungesoffan i aktern!

Låt oss bekanta oss med denna damsko, som trots en längd på blott 6,7 meter bjuder en härligt rymlig bodel.

 

Text och foto: Carla och Kees Witvliet

 

Modellen byggs på ett Fiat camperchassi med en 2,2 liters dieselmotor som kan fås i tre effekter: 140, 160 och 180 hk. Testexemplaret hade 140 hk motorn kopplad till automatlåda. En härlig kombination som passar bilen bra.

Den diskreta dekaleringen bidrar till det stiliga yttre. Väggarna är i glasfiber, står emot hagel. En speciell gelcoat UV-skyddar utsidan mot missfärgning. Även golvet är i glasfiber och skyddar mot vattensprut från vägen.

I standardutrustningen ingår ABS, AC i förarhytten, airbags och LED-lyktor.

Dubbel golvet bjuder på extra isolering under vinterhalvåret, det är uppvärmt så golvet i bodelen blir varmt och skönt.

Via en lucka på höger sidan i aktern, ges tillgång till ett litet bagageutrymme med belysning och surröglor. Här finns gott om plats åt kampingmöblerna och med smart planering och lite passning kanske ett par ihopfällbara cyklar också kan få plats.

Elektronik och jordfelsbrytare har sin plats här bak, snygg installation inger förtroende.

Entrédörren från Hartal (tillval) är bra utrustad med fönster, soptunna och dubbellås. Förutom den integrerade trappan finns det också ett elektriskt trappsteg. Det är synd att Rapido fortfarande använder smala bodelsdörrar. 

 

Interiör

När man stiger in riktas all uppmärksamhet mot den rymliga U-soffan i aktern. Vilken mysig sittplats!

Teven har placerats på väggen bredvid entrédörren, så i loungen kan du sitta som en kung och njuta av din favoritfilm.

Garderobsvägen på bakstammen bjuder på ovanligt mycket stuvutrymme. Det kompenserar absolut platsbristen i det lilla garaget.

Har du extra passagerare kan du snabbt fixa två sittplatser med säkerhetsbälte mittemot varandra. Där har man bra utsikt men att prata med de i förarhytten under resans gång är lite svårare. Jättebra att man kan halvera bordet så att man lättare kan ta plats runt bordet. 

Vi tycker om möblernas färgschema (Bellagio). Mörkt bord och köksbänk som snyggt kombineras med den ljusa klädseln.

 

Sova

‘The Master Bedroom’ är taksängen ovanför förarhytten. En lösning vi är vana att se i helintegrerade husbilar. Har du nattgäster kan du bädda U-soffan till en dubbelsäng som mäter 150 x 200 cm. Om du ofta har nattgäster eller om ni är fler än två i familjen rekommenderas att köpa till den elektriska taksängen över U-soffan som finns som tillval.

 

Kök

Köket följer de senaste trenderna. Den höga Thetford-kylen (128 l.) har placerats intill köksbänken och är försedd med automatiskt energival. Intill spisen med två brännare samt diskho finns en praktisk bar. Bra till kaffebryggaren. Men det gäller att vara försiktig med diskvattnet! Eluttagen har placerats farligt nära!

Generöst tilltagna skåp ser till att allt kan placeras översiktligt och prydligt. Det här är en fin arbetsplats för en kreativ kock!

 

Dusch och toalett

Det fint inredda, men enkla badrummet, har placerats bakom passagerarstolen. Eftersom Rapido har valt Duo Space-systemet, en skiljevägg som kan svängas för att växla mellan dusch och toalett, är det gott om plats i badrummet.

Sammanfattning

Rapido 854F imponerar med sin funktionalitet och komfort. Mer så med tanke på att den är väl under sju meter lång. Standardutrustningen är i och för sig helt OK men de som är vana vid lite mer lyx väljer select-paketet vilket höjer nivån på utrustningen.

Är man ett par som letar en kompakt men rymlig husbil är 854F definitivt värd att beakta.

Fakta

(fabrikantens uppgifter)

Vi gillar

  • Rymlig bodel
  • Modernt bodelsbygge

 

Vi önskar

  • Bredare bodelsdörr
  • Att eluttagen i köket var placerade på stänksäkert avstånd från diskhon

Utrustning: Två airbags, start- och stopp system, ABS, ESP, ASR, farthållare, partikelfilter, Fix and Go-kit (inget reservhjul), centrallås, TPMS automatisk däcktryckskontroll, Truma Combi 6 CP plus, 2 gaslågor, Thetford vridbar toa, 128 liters Thetford kyl, LED-inomhusbelysning, 95 Ah AGM hushållsbatteri, 2 st. 11 kg gasolflaskor.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift