Meny

.

SIM-tips för Europaresan

Ta med badkläder, snorkel och…. Nej, jag skojar såklart. Vi ska inte prata om sådant sim. Vi ska prata SIM-kort för roaming i Europa. Att ute i Europa ha tillgång till internet på samma vis som hemma är idag mer eller mindre ett krav hos husbilister. Vi navigerar, streamar teve, betalar räkningar, surfar, messar och ringer wifi samtal med hjälp av internetbaserade lösningar.

Här en artikel som tipsar om två nya SIM-kort som förenklar. Men vi inleder med lite allmänt resonemang och information.

 

Av Stefan Janeld

 

Idag har man ofta fri surf i utlandet via sin telefonoperatör. Men det finns begränsningar. Dels i total volym per månad och ibland är även hastigheten begränsad. I Tyskland till exempel stryps hastigheten på en del tyska SIM (exempelvis från Vodafone) för att man har problem med för låg bandbredd på masterna i förhållande till hur många som är uppkopplade samtidigt.

Även om SIM-kortet inte är begränsat kan du uppleva begränsningar just på grund av att många är uppkopplade mot samma mast samtidigt. Du kanske känner igen dig i att det kvällstid är långsam surf men att det senare på natten, när färre är uppkopplade, är snabbare.

 

Ha koll på din routers inställningar

För att få en stabil lösning med bra mottagning, lång räckvidd och kapacitet för flera uppkopplade samtidigt är en fordonsrouter med extern antenn bästa valet. Det är som en hemmarouter men tåligare och smartare då den inte tappar mottagning när den rör sig mellan mobilmasternas räckvidd. Användarupplevelsen är som bredbandet hemmavid.

Idag är en router ofta standardutrustning, eller prisvärt tillval, i nya husbilar. Dessa är ibland låsta för roaming. Det betyder att när du lämnar Sverige slutar routern fungera. Detta kan man ändra i inställningarna. Men det är ett onödigt moment som ofta tar tid innan man kommer på hur man löser. Känner man inte till att routrar kan vara låsta för roaming kanske man tror den är trasig och köper en ny. Utan att lösa problemet. Köper du ny i utlandet kommer den fungera till dess du passerar nästa nationsgräns.

Se därför alltid till att ta reda på hur din router är inställd innan du ger dig av.

 

Köpa utländska SIM

SIM kort säljs som regel med en viss månatlig surfmängd. Eller årlig, det finns sådana SIM också.

För att ha så smidig och sömlös lösning som möjligt när man åker genom Europa är det bra att ha ett SIM som fungerar i alla länder, med samma villkor oavsett land.

Visst, man kan köpa kontantkort i varje land man besöker. Men det är sällan priseffektivt. Dessutom finns sedan en tid krav i en del länder att man ska ha en fast adress i landet för att få köpa SIM-kort. Ett led i försöken att försvåra organiserad brottslighet. Och så var det den där lilla detaljen att en del av dem är medvetet ”strypta” i hastighet.

 

Att dela telefonens surf är ingen bra lösning

Om man delar telefonens surf till sin dator eller surfplatta är räckvidden från telefonen ganska kort. Det tär även hårt på batteriet i telefonen.

Om det var optimalt att dela telefonens surf skulle vi inte dra in bredband i våra bostäder. Eller hur? Att dela telefonens surf är en nödlösning.

 

Nya prisvärda SIM med mycket surf

Så kommer vi då till mitt tips om de nya SIM-korten. Företaget wifi.se har till denna säsong tagit fram två nya SIM-kortslösningar skräddarsydda för er som drar söderöver i vinter. Ett med 200 GB roaming som gäller i hela Europa och kostar 749 kronor i månaden.

Det andra kortet riktar sig särskilt till er som vill spendera vintern i Spanien. Det har också 200 GB roaming i hela Europa. Men dessutom ytterligare 200 GB i Spanien. Du kan använda kortet på vägen ner och sedan ha massor av surf kvar när du kommer fram. Om du inte använder någon surf alls på vägen ner har du 400 GB roaming i Spanien. Detta kort kostar 849 kronor i månaden.

Båda SIM-korten betalar du månadsvis. Abonnemanget gäller tills vidare. Med det menas att det automatiskt förlängs med 30 dagar men att du när som helst kan avsluta abonnemanget. Man kan köpa kort som inte är aktiverade, en god idé om man vill ha kortet redo men inte låta giltigheten börja ticka ner förrän man har behov av kortet.

Om du undrar hur långt 200GB räcker så är det ungefär 200 timmars tevetittande. I en tidigare artikel har vi beskrivit hur du kan ställa in de olika streamingtjänsterna så de drar mindre surf.

SIM:a lugnt!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift