Meny

.

Wifi i Europa

HÄkan har spenderat vintern i husbilen pÄ Iberiska halvön. Det gav tillfÀlle att hÄrdtesta hans Wifi ombord. Dags att redovisa resultatet.

 

Av HĂ„kan Bengtzon och Stefan Janeld

 

Ni som lÀser Alltomhusbilen regelbundet har troligen sett HÄkans stÀllplatstips frÄn resan (del 1, del 2, del 3, del 4) och kanske Àven hans artiklar om uppgraderingen av hans Wifi och teve ombord. Att det fungerat bra i Sverige har han redan fÄtt kvitto pÄ. Men hur fungerar det pÄ Europaresan?

 

Samma SIM pÄ hela resan

HÄkans lösning Àr frÄn Wifi.se. Han anvÀnder deras Wifi Extreme router ihop med deras SIM-kort. En lösning som enligt företaget ska fungera sömlöst inom hela EU/EES omrÄdet. SIM-kortet Àr svenskt sÄ du surfar alltid med svensk IP-adress. Det har den fördelen att du kan se allt du ser hÀr hemma som annars vore lÄst för den region du befinner dig i för stunden.

SIM-kortet laddas med den mÀngd surf du tror dig behöva. Tar det slut fyller du pÄ via nÀtet. SÄ vÀnta inte tills det Àr helt tomt. Den surf du fyller pÄ med lÀggs pÄ toppen av det som Àr kvar. Om du tar i för mycket har du ett Är pÄ dig att anvÀnda surfen du köpt.

 

HĂ„kans och Lenas surfvanor

PÄ denna resa hade HÄkan och hans vovve sÀllskap av Lena och hennes hund. TvÄ av fyra uppskattar mycket att kunna vara uppkopplade, de andra tvÄ Àr bara kopplade och Àr mer intresserade av att tugga pÄ ben eller sova.

Surfen gÄr Ät till sociala media, Youtube, streama film och serier, se pÄ teve, sköta ekonomin och leta efter sevÀrdheter och stÀllplatser. De har inte riktigt samma intressen sÄ ibland satt de och surfade pÄ var sitt hÄll.

HÄkan uppskattar att de var uppkopplade 5 timmar per dag. Oftast anvÀndes tvÄ enheter samtidigt. Ibland Àven tre. Totalt förbrukades ca 1300 GB surf under resan som varade i lite över fyra mÄnader.

 

Wifi samtal

I husbilen lÀt man telefonerna anvÀnda Wifi för vanliga samtal. Det gjordes Àven en hel del videosamtal hem till nÀra och kÀra. Om de inte var i husbilen, men i nÀrheten anvÀnde de Wifi för att ringa.

 

Testade nya antenner

Normalt anvÀnder HÄkan en extern 5G antenn monterad pÄ taket som tar emot mobilsignalen, men den sprider ingen Wifi signal. För att fÄ en starkare signal Àn med bara routern anvÀnder han en extra antenn inne i bilen som ger en stark Wifi signal. Med den har han en rÀckvidd pÄ sitt Wifi pÄ ca 30 meter frÄn bilen vid fri sikt. Men under denna resa testade han en ny version av sÄ kallade patch antenner. Det Àr smÄ antenner som ser ut som glasspinnar ungefÀr, man kopplar in fyra stycken och sprider ut dem i husbilens överskÄp. Det nya med dessa Àr att de inte bara tar emot, de sÀnder Àven ut en starkare wifi signal Àn routern. Med dessa antenner nÄdde Wifi signalen 10-15 meter med bra surfhastighet.

 

Mycket nöjda

HÄkan och Lena anvÀnde sitt Wifi pÄ samma sÀtt som hemmavid. Aldrig att de hade problem eller att det laggade. Eller jo, vid tvÄ tillfÀllen var det sÄ svag signal att de bara kunde anvÀnda en iPad Ät gÄngen. Kort sagt fungerar lösningen precis lika bra som utlovat.

En bonus: PÄ platser dÀr telefonsignalen var svag kÀndes det tryggt att deras Wifi var stabilt. Skulle nÄgot hÀnda kunde de ringa Wifi samtal Àven om mobilerna inte hade mottagning.

 

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift