Meny

.

Spara el i husbilen

En av de mest frekventa frÄgorna till Husbilsskolan Àr hur man ordnar mer el i husbilen. Och visst kan man bygga ett elsystem som klarar det mesta. Men det finns sÀtt att fÄ strömmen att rÀcka lÀngre som inte kostar nÄgot.

 

Av Stefan Janeld

 

Att köpa litiumbatteri, solpaneler, laddboosters, dra grövre kabel och kanske Àven köpa en Efoy brÀnslecell Àr vedertagna, men kostsamma, sÀtt att fÄ strömmen att rÀcka lÀngre i husbilen. Vi har i flera artiklar skrivit om hur du fÄr bÀttre laddning, köper rÀtt solpanel, installerar Efoy, sÀtter in en laddbooster och hur man fÄr effektivare laddning av litiumbatterier. VÄr medarbetare HÄkan har till och med bytt hela elsystemet i sin husbil för att fÄ bÀttre koll pÄ sin elförbrukning.

 

NĂ„gra enkla tips

Allt som beskrivs i ovan nÀmnda artiklar kostar pengar. Mycket av det krÀver en viss kunskap och annat krÀver vÀldigt hög kunskap. NedanstÄende tips Àr gratis och krÀver ingen kunskap.

 

 • HĂ„ll alltid kylen full! Kall luft rinner ur skĂ„pet varje gĂ„ng du öppnar. Ju mindre luft i kylen, desto mindre energi gĂ„r Ă„t. Extra viktigt om du har kompressorkyl. Ett sĂ€tt att förstĂ„ hur mycket extra energi det gĂ„r Ă„t att hĂ„lla luft kall Ă€r att jĂ€mföra med en ugn. Man kan hĂ„lla handen inne i ugnen men vidrör du plĂ„ten brĂ€nner du dig. PĂ„ samma sĂ€tt som luft inte kan lagra vĂ€rme, kan den heller inte hĂ„lla kylan.
 • Ladda under fĂ€rd! Mobiler plattor och dator Ă€r bĂ€st att ladda under fĂ€rd, dĂ„ laddas de av överskottet som bilens generator ger.
 • Ladda Ă€ven en batteribank under fĂ€rd som du sedan kan anvĂ€nda att ladda telefonen, plattan och kanske till och med datorn.
 • LĂ„t inga laddare sitta kvar i 12 volts uttagen. De drar el Ă€ven nĂ€r ingen förbrukare Ă€r kopplad till dem.
 • StĂ€ng av invertern! Se till att eventuell inverter Ă€r avstĂ€ngd nĂ€r den inte anvĂ€nds.
 • Skippa teven! Se nedladdade filmer eller streama pĂ„ den fulladdade plattan eller datorn.
 • StĂ€ng av antennförstĂ€rkaren till teveantennen nĂ€r teven inte anvĂ€nds. Ofta Ă€r förstĂ€rkaren kopplad direkt till batteriet. SĂ„ Ă€ven om du stĂ€nger av 12V i bodelen kommer förstĂ€rkaren dra el.
 • AnvĂ€nd pannlampa för att sprida ljus pĂ„ bokens sidor, köp en som gĂ„r att sĂ€nka ljuset pĂ„. Inte kul med att lĂ€sa i skenet frĂ„n en strĂ„lkastare.
 • Fotogenlampa typ stormlykta Ă€r en utmĂ€rkt mysbelysning. I bĂ„ttillbehörsaffĂ€ren finns mycket att vĂ€lja pĂ„.
 • UtvĂ€ndig nattlampa? Behöver utvĂ€ndig belysning verkligen vara tĂ€nd nattetid?
 • SĂ€nk temperaturen ombord sĂ„ sparar du bĂ„de el och gas/diesel.
 •  

 

TvÄ tips som förvisso kostar en slant, men som jag ÀndÄ vill ha med i denna artikel Àr:

 • -Om du har en Ă€ldre husbil med halogenlampor, byt ut dem till LED. Det inte bara spar el, det minskar risken för brand. Halogenlampor blir vĂ€ldigt varma och armaturerna Ă€r sĂ€llan tillrĂ€ckligt ventilerad.
 • -Idag finns det smĂ„ ledlampor som drivs av AAA/AA batterier och Ă€r sjĂ€lvhĂ€ftande. De kan man placera pĂ„ vĂ€l valda platser ombord. Kanske inget man anvĂ€nder dagligen. Men om strömmen tar slut Ă€r de bra nödljus.

 

Om du bestÀller ny husbil

MÄnga moderna husbilar har elektrisk manövrering av taksÀng, tevehiss, kaffebryggarhiss, markis, insynsskydd och gud vet allt. Kan man koppla elmotor till nÄgot Àr det mÄnga tillverkare som vill göra det. Kanske det gÄr att fÄ manuell manövrering istÀllet? I sÄ fall kan det vara vÀrt att övervÀga. Inte bara spar det el, ofta Àr de elmanövrerade sakerna frustrerande lÄngsamma.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift