Meny

.

Ställplatser i Frankrike

Prisvärda campingplatser mitt i byn, ställplatskedjor med bokningsbara platser, ställplatser på vingårdar och utanför gourmetkrogar – i Frankrike är påhittigheten stor när det gäller att locka till sig husbilsturister.

 

Av Margareta Jonilson / www.nomadliv.se

Foto: Bobo Jonilson

 

Det är lätt att tro att fransmän är besatta av mode, alltid klär sig elegant och helst rör sig bland städernas flotta restauranger och utecaféer.

Fel. Camping och friluftsliv är de verkliga favoritsysselsättningarna i Frankrike. Här dräller det därför av möjligheter för den som reser med ett campingfordon.

 

”Camping municipale” – centralt och prisvärt

Bland det bästa Frankrike har åstadkommit är dess fantastiska nätverk av kommunala campingplatser, ”camping municipale”. I massor av städer och byar finns fortfarande en enkel campingplats som ligger mitt i centrum, har två eller tre stjärnor och kostar under tvåhundra kronor under låg- och mellansäsong, en femtiolapp mer i juli och augusti.

Campingarna är visserligen byggda för husvagnar och tält och har ofta korta tomter och begränsad bärighet, men i takt med att fransmännen byter ut sina vagnar mot husbilar anpassas campingplatserna till dessa så gott det går.

En oss närstående kommunal camping som har löpt linan ut är Camping Municipale Chemin des Bains i Balaruc-les-Bains som har gjorts om till ställplats med automatisk incheckning vid bom och begränsat servicehus, men har behållit de klassiska campingtomterna avgränsade med häckar. Omåttligt populär och välbelagd i princip året om, medan den andra campingen i stan har kort säsong och främst attraherar långliggare.

Den kommunala campingplatsen i Ribeauvillé i Alsace är döpt efter OS-grundaren Pierre de Coubertin. Ett gott exempel på en välskött och prisvärd ”camping municipale”.
Storkarna på campingplatsen i Ribeauvillé har örnkoll på mattiderna.
Camping Car Parks ställplats i Murviel-lès-Béziers ligger mitt i vinfälten, och nu pratar vi om Languedoc, världens största sammanhängande vinodlingsdistrikt. Sköna promenadvägar utlovas.

Camping Car Park – bokningsbara platser

Ett krympande antal franska orter har gratisplatser för husbilar, centralt eller lite i utkanten av byn eller stan. Att antalet krymper beror till stor del på att den expansiva ställplatskedjan Camping Car Park har tagit över gratisplatsen från kommunen. Detta gnäller folk nåt otroligt över i de franska facebookgrupperna men vi är nöjda, för övertagandet innebär ordning och reda, upprustning av ytorna och förutsägbarhet.

Camping Car Park har nämligen en utmärkt app där du i realtid kan se hur många som har checkat in på ställplatsen. Har du gratisversionen av appen kan du boka en plats senast någon dag i förväg och har du betalversionen kan du boka samma dag. Då har du förvissat dig om en allmän plats, inte en särskild ruta, men med tanke på det stenhårda trycket på ställplatser i Frankrike under säsong så kan en säkrad plats räcka långt.

Denna kedja har också sålt in ett slags quick stop-lösning till kommunerna, ”Camping de mon Village”, som innebär att delar av den kommunala campingen hålls öppen för husbilar hela året, medan de ytor som är avsedda för tält och husvagnar stänger när servicehusen klappas igen för säsongen.

Man löser ett särskilt kort vid första incheckningen och detta fylls sedan på med värde, antingen via mobilen/datorn eller i en apparat på plats. Kundtjänsten på flera språk är öppen dygnet runt om något skulle strula, men det har det aldrig gjort för oss

Camping Car Park har i dagsläget 470 ställplatser, varav 450 i Frankrike, och man växer snabbt, även med sikte på andra länder. Priserna ligger på 12-15 euro, högre i juli och augusti.

Vad tycker vi om deras platser då? Jo, det tar sig. För några år sedan hamnade vi mest på något avlägset ställe med vanskötta ytor, men numera hittar vi snabbt bra ställplatser, inte minst för att presentationerna i appen är riktigt bra, liksom sökfunktionerna. Men lägg märke till att det ofta är några kilometer till det aktuella turistmålet eller till citykärnan, så att använda Camping Car Park ihop med cykel eller elskoter är ett tips.

Camping Car Parks värdekort kan laddas via mobil, dator eller vid incheckningen på ställplatsen. Det är lite trixigt första gången, men folk hjälper till.

France Passion – när vinet avgör

Givetvis har Frankrike en kedja med ställplatser kopplade till vingårdar och givetvis utgör denna det största nätverket i Europa. I dagsläget är 2 200 vingårdar, bondgårdar och hantverksbutiker anslutna till katalogen, som kostar 33 € och ger gratis tillgång till en övernattning på gårdarna.

Det var längesen vi utnyttjade denna möjlighet, men såvitt vi vet är de flesta nöjda med sina upplevelser av den franska landsbygden; ofta leder övernattningarna till trevliga möten, närkontakt med gårdens djur och förstås avsmakning av hemproducerad ost, korv, cider, vin eller vad det kan vara.

https://www.france-passion.com/en/

Inte så få husbilsresenärer väljer att styra dit vin-näsan pekar. France Passion har 2 200 gårdar av olika slag anslutna som kan ta emot 10 000 husbilar per år.
Röda druvor
Vita druvor

Camper Gourmet – förstås…

Lika självklart känns det att just Frankrike har en app där du kan hitta restauranger som erbjuder gratis övernattning mot att du äter där. Har du dessutom löst ett medlemskort kan du få rabatt på måltiden i någon form.

Att döma av presentationen har Camper Gourmet stolta planer för en massiv utrullning i Frankrike, Italien och England, men än så länge är appen i sin linda och erbjuder bara 150 krogar spridda över ett land som är större än Sverige till ytan.

Vi återkommer om och när det blir volymer att räkna med och när vi i så fall har testat några av ställena.

Tänk på …

  • … att campingplatser i södra Frankrike ofta håller stängt oktober – maj
  •  
  • … att många campingplatser föredrar kontanter
  •  
  • … att det i princip bara går att få mat kl 12-14 och från kl 19.00
  •  
  • … att Frankrike stänger allt utom restauranger och storköp kl 12-14
  •  
  • … att det är smart att färdas i trånga byar när alla andra äter
Bobo o Cheeta promenerar i en vinodling

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift