Meny

.

Större arbetsyta i köket

Husbilars kök har generellt dåliga avställningsytor därför att tillverkarna tror att vi är mästerkockar och behöver tillgång till tre, ibland fyra, plattor.

Platthysterin begränsar avställningsytornas viktiga kvadratdecimetrar. Genom att byta till en tvålågig spis, flytta på spisen och öka på bänkskivan har Reidar Andresen skapat ett funktionellt kök med 100 procent större arbetsyta.

 

Av Reidar Andresen och Stig Forsberg

 

Reidar är inredningssnickare. För honom var operationen inga större problem. Vi vanliga dödliga hobbysnickare klarar biffen om vi mäter noga och kontrollerar och kontrollerar igen innan sågen sätts i skivan. Studera bilderna så blir i beskrivningen begriplig.

1

Hur vill du disponera om köket? Att dra spisen mot bakkant och diskhon åt sidan frigör yta. Utöka skivans överhäng och kom ändå åt besticken översta lådan. Reidar la till en diskmedelspump; den måste planeras så att den med sitt stora djup får plats utan att störa någon låda.

2

Stäng av gasen till spisen och montera bort den gamla bänkskivan. Fundera på hur spisen ska placeras för att enkelt koppla tillbaka gasen, vilket en auktoriserad verkstad ska göra. I Reidars fall saknade den nya spisen piezotändare, vilket löstes genom tre extra hål i plåten så att två tändare, tryckknappen samt gnistaggregatet kunde flyttas över till den nya.

3

Såga till skivans bredd två millimeter kort, det vill säga minusmått med en millimeter på varje sida. Då krånglar inte skivan när den ska på plats. Om du vidgar skivan framåt, gör en mall i MDF som har den nya framkantens form. Skruva fast mallen under skivan och låt överhandfräsens stödhjul följa mallen när du fräser rent kanten.

Märk noggrant ut hur du vill montera köket. Här gäller att dubbelkolla att inget tar i undertill. Rita med blyerts på skivan och tejpa fast eventuell håltagningsmall. Ge skivan sin slutgiltiga form och limma på kanter i samma material som bänkskivan. Använd ett par stadiga stödbockar och flera tvingar så att skivan ligger still.

4

Om du har material över, varför inte tillverka en extra skiva vid köket mot soffgruppen. Man kan aldrig få tillräckligt med avställningsytor!

Skivan är fäst i ryggstödet med två dörrstoppar där fästet skruvats fast i skivan i stället för i golvet. ”Toppen” har genomborrats och skruvats fast i mellanväggen. Skivan stöds i bakkant av vinklar i väggen.

Nu är det dags att inviga det nya rymligare köket – lycka till med förbättringen.

Hur det gick för Reidar med invigningen av det nya köket? Vädret var just den dagen soligt så han valde att grilla ute under markisen!

Fakta

Skivan är stavlamell 18 mm laminerad med PP-laminat av en snickarverkstad. De limmade laminatet i en press under en natt. Skivan är att likna vid en Perstorpskiva och tål att varma kastruller ställs direkt på. Kanterna är av samma laminat. I övrigt skruv, kakelplattor på ark, två dörrstoppar 100 mm, en rak gasolrörskoppling samt några plåtvinklar.

Viktökningen blev c:a 10 kg med de två nya skivorna och kakel. Tänk på vad olika material väger när Du bygger om, välj därför lätta material.

  • Bänkskiva 2.500:- kronor
  • Spis Dometic 1.800:- kronor
  • Kakel och lim 300:- kronor
  • Kostnad totalt c:a 4.800:- kronor
  •  

Tidsåtgång totalt c:a 8 timmar. (Reidar är van så lägg på 50-60%)

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift