Meny

.

Uppdatering istället för bilbyte, del 3

Vi bytte ut halva kylen!

Rubriken är inte riktigt sann. I vår bil var det ett så kallat TecTower med kyl, frys och ugn. Vi har behållit ugnen men bytt ut kyl och frys efter att kylen havererat.

Det började med en stark stinkande lukt, som ammoniak. Den försvann ganska snabbt och vi kunde efter några timmar konstatera att kyl/frys inte fungerade. Vi hade tidigare planerat och påbörjat en uppdatering av vår husbil, men just byte av kylen var inte planerat eller budgeterat.

 

Bilägare: Anita Forsberg och Roger Lindahl

Medhjälpande montör: Stig Forsberg

 

Skälen för kompressorkyl var i huvudsak tre

Mycket större kyl och frysutrymmen, mindre beroende av gasol och ett lägre pris. En kyl drar visserligen lite gasol, men tar gasolen slut stannar kylen, vilket är illa när man fricampar. Vi ansåg oss väl förberedda för det ökade elbehovet med vårt redan installerade litiumbatteri och solcellen på taket.

Vi skannade marknaden och fastnade för Isoterm CR165 från Thermoprodukter i Kalmar. Flera goda vänner som satt in sådana hade bara gott att säga. Skåpet beställdes och levererade på mindre än 24 timmar! Inte helt normalt, vi hade tur med transport- och utkörningsdagar. Redan innan vi fått leverans hade vi bestämt oss för att om möjligt behålla gasolugnen, dvs bygga ett TecTower med kompressorkyl.

 

Urmonteringen och delningen av den gamla kylen

Inga större problem: Koppla bort gasolen, koppla bort el 12 och 230 volt, krångla bort ugnens skorsten samt skruva loss den från skåpväggarna. Det mesta gjordes genom skåpets ventilationsluckor från utsidan.

Mer kritisk var att lyfta ut den stora enheten ur bilen. Liggande och med 5 mm till godo på varje sida lyckades vi.

Med allt väl ute kunde vi påbörja att separera ugnen från kyl/frys. Inte svårt i sig efter att man letat åt alla skruvar till monteringsgejdrar och infästningen av gasolkranen för ugnen.

 

Nu började återbyggandet

Vi började med att rengöra utrymmet den skulle stå i.

Det var enkelt att lyfta in den nya kylen i bilen eftersom den är 40 mm smalare och mycket lättare. Vi provmonterade och märkte av höjden och djupet.

Höjden för att kunna göra en hylla att montera ugnen på och djupet för att vi behövde kapa ur 10 x 30 mm på en befintlig eldosa för 230 volt.

Lastpallen fick bidra med monteringslister och en överbliven bit av ett laminatgolv fick bli en ny hylla. Vi fick byta ut en gasolförgrening mot rak koppling. Dammtätningen gjordes enkelt med drevlister som används vid montering av fönster. Gasolröret räckte till ugnen utan modifiering.

Övriga delar återmonterade utan problem. Noggrann kontroll av systemets täthet utfördes med hjälp av läckspray på sprayburk.

Ett problem vi funderat en del över före installationen löste sig självt. Hur skulle vi fixa till gasolugnens reglage? De sitter ju normalt på samma kontrollpanel som kylskåpets reglage.

Efter att ha funderat på att ta ut det genom sidoväggen så visade det sig att det gick att behålla originalpanelen. Den var lika hög som montagelisterna för ugnen. Vi använde originalet och limmad fast de gamla reglagen för kyl och frys. De sitter nu där utan funktion.

Vi hade lyckats bygga ett TecTower med kompressorkyl och gasolugn!

Bilderna berättar hela historien. Klicka för större bild och förklarande bildtext.

Fakta

Tekniskt stöd i vårt bygge har vi fått av Per Henemo, Thermoprodukter.

 per@thermoprodukter.se, www.thermoprodukter.se

De tidigare artiklarna om Anita och Rogers projekt hittar du här:

Del 1

Del 2

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift