Meny

.

Valplattform anno 1917

Glöm serieproducerade bilar nÀr vi talar tidigt nittonhundratal. Ett företag byggde chassi och drivlina. Ett annat en kaross som passade köparen. Denna Winton husbil med hela 48 hÀstkrafter har en intressant historia som inkluderar stöld frÄn en sheriff.

Ursprungligen byggd av McKay Carriage Works Ät en sydstatspolitiker i USA som stÀllde upp i guvernörsvalet. Han kördes mellan olika evenemang i bilen och höll sina tal frÄn plattformen bak. Politikern förlorade valet men bilen överlevde. Köptes av en operasÄngare vid namn James Melton. Den gode James levde över sina tillgÄngar och bilen sÄldes vidare i slutet av 1950 talet till en samlare med över fjortonhundra bilar i sin samling, Bill Harrah*.

Men problem uppstod nÀr det visade sig att bilen anvÀnts som sÀkerhet till ett av James Meltons mÄnga lÄn. Den stod hos en sheriff i Massachusetts i vÀntan pÄ att skulden skulle regleras.

Om bilen hade stÄtt i en annan stat hade Bill Harrah kunnat hÀmta bilen och anvÀnda den som sin egen. Det var bara knappa tvÄ mil till statsgrÀnsen in till Rhode Island. En av Bill Harrahs anstÀllda fick uppdraget att i ett obevakat ögonblick köra bilen över statsgrÀnsen. Det blev en nÄgot tilltrasslad och onödigt spÀnnande resa dÄ husbilens brÀnslepump krÄnglade. Det blev till att handpumpa bensinen hela vÀgen.

VÀl pÄ plats i den enorma utstÀllningen anvÀndes bilen till biljettförsÀljning och som kassa pÄ olika trÀffar och tillstÀllningar.

1978 dog Bill Harrah och dÄ sÄldes bilen tillsammans med tolvhundra av samlingens övriga bilar. Vem köparen var förtÀljer inte historien.

 

I backkameran publiceras i samarbete med Douglas Keister som gett ut boken Mobile Mansions. En mycket trevlig bok endast utgiven i USA men möjlig att fÄ tag pÄ via nÀtet. www.douglaskeister.com

Som en korsning mellan tÄgvagn och bil. En Winton frÄn 1917. Karossen byggd av Mckay Carriage Works. Bilden Àr ett montage, bakgrunden Àr frÄn Arizona och bilen fotograferades i Nevada.
Inredning i tidens anda, men inte helt original. Luftkonditionering har tillkommit. LikasÄ badrummet lÀngst bak till höger. I övrigt följer bilen originalinredningens tÄgtema. Tygerna Àr troligen inte original men i samklang med tiden dÄ husbilen byggdes. Det fÀllbara bordet Àr troligen original.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift