Meny

.

Vi blev TV-tokiga i Europa

Okej, det tog ett tag. Men nu överger Àven vi att se pÄ TV via takantennen. Det blir streaming för hela slanten. Att jag som normalt Àr tidigt ute med modern teknik dröjt Àr helt enkelt för att TV inte Àr prioriterat i husbilen. Eller rÀttare sagt, det var inte prioriterat eftersom det inte fungerade sÄ bra som vi ville. Nu har det Àndrats, mycket tack vare ett SIM-kort med tillrÀckligt med surf.

 

Av Stig Forsberg

 

Vi har under alla Ă„r aldrig brytt oss om att titta sĂ„ mycket pĂ„ TV. Vi brukar via antennen titta pĂ„ linjĂ€r TV, ”tablĂ„ TV” som det ocksĂ„ kallas. Det Ă€r inte alltid det fungerar och dĂ„ fĂ„r det vara. PĂ„ senare Ă„r har vi Ă€ven streamat via vĂ„r router. Vi har Telia som operatör och har dĂ„ 50 GB/mĂ„nad i Europa. Det mesta som erbjuds i Sverige för anvĂ€ndning inom EU Ă€r 100 GB. Inte mycket med dagens högupplösta streaming. SĂ€rskilt som vissa streamingtjĂ€nster inte lĂ€ngre lĂ„ter dig vĂ€lja en lĂ€gre upplösning för att spara pĂ„ surfen.

Vi har dÀrför denna vinter valt att anvÀnda SIM-kort frÄn wifi.se vilket ger, beroende pÄ abonnemang, upp till 400 GB/mÄnad inom EU. Det har helt Àndrat vÄra TV-vanor! Det blir sÄ mycket enklare nÀr man inte behöver söka efter markbundna kanaler och nÀr man tittar via nÀtet inte behöver fundera pÄ hur man skall fördela sina vanligtvis 50 GB under mÄnaden. Nu blir det mer som hemmavid.

 

Vad behövs nÀr man skall titta pÄ TV över nÀtet?

Det Àr en del saker som skall till, men nÀr det vÀl Àr pÄ plats sÄ Àr det bara att slÄ pÄ TV:n. Lite lÀngre startup Àn pÄ TV:n hemma, sÄ börja gÀrna nÄgon minut innan programmet Du vill se börjar.

 

Teknisk utrustning

Bra kontakt med nÀtet krÀver bra teknisk utrustning. Jag har för att sÀkerstÀlla stabil tillgÄng till nÀtet för nÄgra Är sedan installerat en router frÄn wifi.se med extern antenn pÄ taket. Det ger en sÀker mottagning av nÀtet och en bÀttre rÀckvidd för mitt wifi till de externa enheterna som telefon, platta och dator. Totalt har vi oftast fyra enheter uppkopplade samtidigt mot routern.

Jag vet att mĂ„nga anvĂ€nder sin mobil som router och det har Ă€ven jag gjort mĂ„nga gĂ„nger genom Ă„ren. Det förutsĂ€tter att signalstyrkan dĂ€r jag befinner mig Ă€r bra. DĂ„ fungerar det, men bakom fjĂ€ll och pĂ„ platser mer avlĂ€gsna frĂ„n storstaden kan det var knepigare. Mobilens lilla antenn och begrĂ€nsade utrymme för en kraftfull mottagare Ă€r bekymret. Och sĂ„ var det ju det dĂ€r med surfmĂ€ngden


 

Abonnemang hos nÀttjÀnstleverantör

Det finns mĂ„nga att vĂ€lja pĂ„, men förvissa Dig om att den Du vĂ€ljer har bra tĂ€ckning dĂ€r Du tĂ€nker Ă„ka, i Sverige och om det Ă€r aktuellt i Europa. MĂ„nga leverantörer har bra tĂ€ckning i stĂ€derna och lĂ€ngs de stora vĂ€gnĂ€ten, mycket sĂ€mre ”ute pĂ„ landet”.

 

Abonnemang hos programleverantör

NÀr Du har ett stabilt nÀt Àr det dags att vÀlja programleverantör och det Àr ju dÄ en frÄga om vilka program Du Àr intresserad av. Det kan bli sÄ att Du behöver fler Àn en, tvÄ kanske till och med tre. Vi har Allente via satellit i vÄr sommarstuga sÄ för oss var valet enkelt, inga extra avgifter för abonnemanget eftersom streaming ingÄr. De har dessutom ett för oss vÀl sÄ stort programutbud. Jag behöver inga sportkanaler eftersom jag föddes utan sportgenen, en fördel hÀvdar min fru Monika. Varje gÄng jag ringer Allente för att pressa priset erbjuder de mig fler sportkanaler, nÄgot jag dÄ bestÀmt tackar nej till. Vi utnyttjar Àven SVT Play och TV4 Play som vi har tillgÄng till via vÄrt fiberabonnemang i bostaden. Av de tre nÀmnda programleverantörerna sÄ upplever vi att SVT har den bÀsta och stabilaste servern.

 

Har “fri” tillgĂ„ng pĂ„ TV förĂ€ndrat vĂ„rt beteende?

Definitivt! Denna vinter i Europa, med dÄligt vÀder och fÄ möjligheter att sitta ute under markisen har TV:n gÄtt varm och varit vÀrd sina pengar. Det Àr som med allt annat man investerar i. NÀr man vÀl har det vÀnjer man sig och ökar anvÀndandet. Nu nÀr jag har i princip obegrÀnsad tillgÄng till TV blir det att jag tittar mer. Jag har fler exempel pÄ detta: Mer batterieffekt med hjÀlp av litiumbatteri och solceller hare gjort att jag slösar el ombord pÄ ett sÀtt jag inte gjort förut. Och dÀr Àr ju TV:n en förbrukare som jag nu har pÄ ofta och lÀnge.

 

Stabiliteten betyder mycket

En stor skillnad mot att se pÄ TV via telefonens hotspot och via ett bra bredband Àr att bilden ytterst sÀllan laggar, vilket betyder att programmen tar den tid de skall ta. Med mycket laggande tar det lÀngre tid att se till slutet. KvÀllstid nÀr mÄnga tittar kan det ibland lagga nÀr mastens bandbredd inte rÀcker till. NÄgot som aldrig hÀnder för morgonnyheterna dÄ alla andra hunnit ivÀg till sina jobb. Om bandbredden inte riktigt rÀcker till gÄr upplösningen ner, men inte sÄ det stör TV-tittandet. Man kan ibland fÄ starta om routern för att den skall söka upp en ny nÀrmare lokal mast. Det intrÀffar nÀr man parkerar pÄ en ny plats och routern ligger kvar pÄ en mast man lÀmnat bakom sig under fÀrden.

ÅterstĂ„r att se om vĂ„rt intensiva TV-tittande blir kvar i sommar. Jag tror dock att det kommer avta i takt med att de dagliga soltimmarna ökar. Det lockar att sitta och njuta under markisen. Men förvisso, man kan ju projicera pĂ„ husbilsvĂ€ggen


Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift