Meny

.

5 mått för en bekväm husbil, del 2

Nyligen publicerade jag en artikel om 5 mått som ger en bekväm husbil. Responsen var enorm. Mailkorgen svämmade över och på två dagar var det årets mest lästa artikel.

Helt klart finns ett sug efter information om hur man objektivt bedömer en husbil. Som konsumentupplysande magasin vore det tjänstefel att inte stilla detta sug. Så här kommer ytterligare 5 mått som är bra att känna till när man letar husbil.

 

Av Stefan Janeld

 

När jag testar husbilar är måttbandet mitt viktigaste verktyg. Jag har ett antal mått jag tar varje gång som vägs in i bedömningen av husbilen. Nu är jag väl medveten om att husbilar är kompromisser, jag är ingen paragrafryttare när det gäller dessa mått. Ofta kan man se en tydlig prioritering i husbilen som för med sig att en del saker får ge vika. Helt okej. Men man ska vara medveten om vilka kompromisser som tillverkaren gjort och väga det mot vad man själv anser viktigt.

 

Inte bara en bostad

En husbils komfort är inte bara boendekomfort. Man vill ha en komfortabel färd också. Fjädringskomfort kan man påverka med saker som luftfjädring, andra dämpare och fjädrar. Men du kan inte påverka saker som hjulbas eller överhäng. Två saker som har stor inverkan på hur bilen uppträder på vägen. Med kort hjulbas och långt överhäng får man en bil som är sidvindskänslig och om den dessutom har mycket last i garaget får de drivande framhjulen sämre fäste och även styrförmågan kan påverkas. Särskilt så när det går uppför. Vintertid förstärks detta eftersom vägen ofta är hal.

Det finns en tumregel för fordon i allmänhet som säkerställer ett korrekt förhållande mellan hjulbas och överhäng. Den lyder:

Överhänget ska vara max 40% av hjulbasen.

Den vanligaste hjulbasen på en 740 cm husbil är 4 meter. Det betyder att husbilen optimalt ska ha ett överhäng på 160 cm.

I husbilsvärlden får du leta förgäves efter en bil med denna hjulbas/överhängsrelation. Men det finns gott om husbilar som har ett överhäng på cirka 2 meter.

Mitt generella råd är att sikta på en bil vars överhäng är ca 50% av hjulbasen.

 

Kan du sitta på sängkanten?                 

Det är populärt med rymliga garage under sängarna bak i sovrummet. Det gör att man får acceptera sängar med höga insteg. Ingen större fara att komma i och ur, brukar vara bra trappor som underlättar. Man när man vaknar och sätter sig upp i sängen vill man inte behöva krumma ryggen eller vinkla huvudet.

Här är det ideala måttet olika för olika personer eftersom vi är olika långa. Så det är att provsitta som gäller.

Men! Ska en säng inte kännas klaustrofobisk finns det ett mått vi använder i våra tester. Mellan madrass och tak ska det vara minst 70 cm. Det är det nästan alltid i sovrum med enkelbäddar eller fristående dubbelsäng. Men i alkovsängar är det inte alltid måttet uppfylls. Så ha det i åtanke om du ska köpa alkovbil eller camper.

 

Bekvämt insteg

Detta är en av mina käpphästar. Husbilar köps till åtminstone 80% av äldre personer. De har levt två tredjedelar eller mer av livet och slitit på sin kropp. Rygg, höft och knän är stelare, ömmar och är ibland utbytta. Ja inte ryggen kanske, men knän och höfter är vanliga reservdelar på sjukhusen.

Det finns faktiskt formler för hur en trappa ska vara utformad för att vara bekväm att använda. Formeln är så väl beprövad att den är en byggnorm.

Steglängd + Steghöjd + Steglängd = 63 cm

63 cm är ju ett lite konstigt mått. Men det kommer sig av att formeln är amerikansk och utgår från tum, 25 tum är 63,5 cm.

Men även en fransman vid namn Blondel kom fram till i princip samma formel när han skulle beräkna en bekväm trappa. Han var lite mer flexibel och summerade 2xsteglängd+steghöjd till 63-65 cm.

Det kanske viktigaste måttet för att få bekvämast möjliga trappa är steghöjden. Denna får man vara lite flexibel med. Trappan ska ju gå jämnt ut när man beräknar vilket höjd trappan ska övervinna. Man ska sikta på en steghöjd på 17 cm. Men allt under 20 cm är acceptabelt.

Med detta i åtanke ska steglängden vara 63 minus 17 delat på 2. Alltså 23 cm.

Det är också bra om trappan har samma steghöjd och steglängd på alla steg. Annars är det snubbelrisk.

Jag lovar er att inte en enda husbil har en trappa som uppfyller denna byggnorm. Särskilt illa är det i husbilar med rymliga dubbelgolv. Okej, jag fattar, skulle man följa byggnormen skulle trappan sluta halvvägs inne i bodelen. Men det finns bättre och sämre trappor. Och man kan faktiskt ha trappor med fler än ett utvändigt steg.

De absolut värsta exemplen på usla insteg hittar vi vid förardörren på helintegrerade husbilar. Här förväntas man ta ett kliv på 50-55 cm i ett steg. Man klättrar in och faller ut.

 

Kan du spotta ut tandkrämen i handfatet?

Ni som läser mina tester vet att jag inte uppskattar handfat av typ salladsskål. Detta mest för att jag finner dem osanitära, det är svårt att hålla rent bakom dem. Men det finns flera skäl. Utrymmet mellan handfat och badrumsskåp krymper. Ska man blaska av ansiktet är det inte alltid man kan få in huvudet så det hamnar över handfatet.

Det blir att kasta vatten i ansiktet med resultat att man stänker ner i onödan. Ofta rinner dessutom vattnet längs underarmarna – obeskönt (uttryck myntat av min son Felix när han var typ 5 år).

Ovansidan på ett handfat rekommenderas sitta 80-85 cm över golvet. Aldrig högre än 90 cm.

Att man vill ha ett lite lägre handfat än diskho är för att man ska kunna böja sig över handfatet för att spotta tandkräm och tvätta ansiktet.

Här finns en hänsyn till att ta. Handfatets djup. För att vinna plats är många handfat placerade dikt mot väggen. Är handfatet dessutom litet är det omöjligt att hela ansiktet ryms ovanför handfatet. Här har jag inget centimetermått att ge. Huvuden har lite olika mått så man får torrtvaga ansiktet när man synar husbilen.

Personligen kan jag lika gärna använda diskhon till att borsta gaddarna eller skölja av ansiktet. Så för mig är handfatet inte en avgörande detalj.

 

Får du plats i dinettesoffan?

När du går på en mässa eller i en utställningshall är husbilarnas dinetter i umgängesläge. Framstolarna har snurrats bak och bjuder in att sittas i. Bordet är centrerat och var man än sätter sig är det bekvämt.

”Här kan vi umgås länge!”

Men snurra runt förarstolen och sätt dig bakom ratten som om du skulle köra iväg. Därefter flyttar du dig till baksätet. Får du ens plats? Eller sticker bordsskivan in i magen?

Att ha ett stort bord som rymmer 4-5 kuvert anses viktigt. Men inte sällan går tillverkarna för långt och bordet blir helt enkelt för stort. Barn kan sitta i baksätet, men knappast en vuxen och absolut inte ett bakåtvänt babyskydd. Att bilen har Isofix fästen blir en oanvändbar finess.

Läs även del 1

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift