Meny

.

Försäkringar är en djungel. Man ska ställa pris mot skydd. Det finns rabatter om man samlar sina försäkringar. Olika bolag lämpar sig olika väl beroende på vilken typ av husbil man äger. Även hur man använder den spelar in i valet.

Alltomhusbilen.se ställde väl valda frågor till de ledande bolagen i hopp om att kunna vara er machete som banar väg genom djungeln. Tyvärr valde två bolag att inte delta i undersökningen. Watercirkles som är Caravan Clubs samarbetspartner på försäkringar förklarade att de inte ville delta och Folksam svarade inte på våra mail. Men med denna översikt som grund kan ni själva be dem om offerter och jämföra med bolagen i denna artikel.

 

Av Stefan Janeld

 

Vi valde tre fordon för bolagen att räkna premier på, inte sprillans nya. Vi utgick från att prislappen skulle vara ett snittpris för biltypen.

 

  • En plåtis från 2018 med ett värde på 700 000 kronor
  • En halvintegrerad från 2020 värd 900 000 kronor
  • En helintegrerad från 2019 värd 795 000 kronor

 

Eftersom det spelar roll hur man förvara bilen där man bor och var i landet man bor samt hur gammal man är då bolagen bestämmer premien tog vi fram en fiktiv ägare. Vår ägare är 60 år och bor i en villa i Täby. Årlig körsträcka är max 1 500 mil.

Vi anger i jämförelsen årspremie för helförsäkring med lägsta möjliga självrisk.

 

Viktiga moment i försäkringen

Beroende på biltyp finns det några saker att tänka på innan man väljer försäkringsgivare.

Har man en helintegrerad husbil är det ofta snordyrt att byta vindruta. Här vill man ha en fast självrisk, i kronor inte i procent.

Med tanke på de nya avställningsreglerna är det värt att ta reda på om man kan ha bilen försäkrad då den är avställd. Ty man kanske vill bo i bilen några dagar utan att använda den som bil. Normalt är försäkringen kopplad så att om man ställer av husbilen övergår försäkringen automatiskt till garageförsäkring. Men man kan hos vissa bolag komma överens om att ha bilen helförsäkrad även då den är avställd.

Visste ni att sånt som köksutensilier, verktyg och annat lösöre inte är försäkrat om husbilen stått oanvänd på sin hemadress i över ett dygn?

Här gäller det att ha en hemförsäkring som tar över försäkringsskyddet.

Om något barn i familjen skall kunna låna bilen kan det bli komplikationer. Speciellt om de inte bor på adressen. Kolla med bolagen vad som gäller, vanligt är extremt höjd självrisk.

 

Att tolka svaren

Det skiljer mycket på hur uttömmande bolagen svarar på våra frågor. Det blir gärna långa svar. Vilket är bra så länge de är tydliga och informativa. Det var faktiskt de flesta.

Anledningen att vi ställer frågorna och inte bara laddar hem villkoren är för att villkoren ofta är skrivna på ett språk som är svårt att förstå. Att bolagens representanter själva får tolka villkoren gör det lättare att förstå vad som menas.

Nu har en del representanter ibland svarat genom att kopiera text direkt ur villkoren. Men de flesta svar kan man förstå om man läser dem noga, kanske att man får läsa dem mer än en gång.

 

Vi har sammanställt alla svar i en tabell så man snabbt ska kunna jämföra bolagens villkor. Se bilden nedan.

Du kan även ladda hem tabellen som en sidindelad PDF som passar bra om du vill skriva ut tabellen.

Det finns även en PDF som är en enda lång sida. Den är lämplig att använda om du läser på skärm.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift