Meny

.

Handfasta tips inför begagnatköpet

Våren är här om några veckor och i takt med snödroppar och tussilago spirar drömmarna om husbilsäventyr i många hem. En begagnad husbil är idag inte så dyr, en snabb koll på Blocket visar att där finns cirka 600 bilar att välja på om pristaket är satt till 400 000 kronor. Många av dem har rullat några få tusen mil och är i väldigt gott skick. Känns som nya bilen!

 

Men tyvärr, att bilen gått lite och ser fräsch ut är ingen garanti att den är frisk. Vi förvånas med jämna mellanrum hur fort en del husbilar åldras. Inte vissa fabrikat, snarare vissa exemplar. Kanske de satts ihop sämre, kanske ägarna varit slarviga. Hur som helst tar vi inget för givet när vi byter in. Och det ska inte du heller göra när du köper begagnad husbil. Vi har en kort checklista på bilens basfunktioner som jag gärna delar med mig av.

 

1: Fuktmät alltid! Spelar ingen roll om säljaren kan visa upp en nygjord mätning. Gör din egen hos någon du litar på. Om bilen stått inomhus länge kommer den vara torr även om den är otät. Skriv in en klausul i kontraktet så du har några månader på dig att kontrollera tätheten. Köper du av en handlare är det oftast ingen fara, du kan alltid reklamera. Men köper du av privatperson är det viktigt att ha klara papper.

 

2: Inspektera gasolsystemet! Inte så svårt som det låter. Slangarna får inte ha sprickor. De ska ha en datumstämpel, är det gamla slangar byt dem efter köpet. Likaså reduceringsventilen. Byt den även om den ser bra ut. Det som åldras sitter invändigt och kan inte inspekteras.

 

3: Toaletten. Fungerar spolningen?

 

4: Kylskåpet. Starta alltid på 230 volt först. Det är där det trasslar mest. Du märker att det fungerar om elpatronen blir varm. Se bild på var den sitter.

Även på tolv volt ska det bli varmt, men den elpatronen är svagare så räkna med att det inte blir lika varmt som på 230 volt.

Gå vidare till gasoldrift och inspektera lågan, den ska brinna med ett blått sken.

Slutligen, efter en halvtimme till en timme, känn i frysfacket att det blivit kallt. Då vet du att allt är okej.

 

5: Värmaren. Börja med att köra den på elpatronen om den har en sådan. Du kan gott be säljaren starta värmaren ett par timmar innan din ankomst. När du konstaterat att det blir varmt med elpatronen slår du om till gasdrift.

Det är stor skillnad på effekt mellan gas och elpatron. Så bli inte orolig om elpatronen inte förmår skapa samma värme som gasdriften.

 

6: Inspektera gråvattentankens tömningsventil. Den ska hålla tätt och vara lätt att öppna och stänga.

 

7: Ta en titt under bilen. Ser allt ut som det ska. Hänger elsladdar löst? De brukar tänja sig och hänga i bågar med tiden. Peta lite med en nyckel på underredets träskiva så du kontrollerat att det är fräscht. Särskilt baktill samt utmed sidokjolarna där det utsatts för bakhjulens sprut av vatten, slask, salt osv.

 

8: Har bilen tryckvattensystem ska du lyssna så pumpen inte går igång när kranarna är stängda. Då finns läckage. Dra även handen under diskho och handfat, vi ser ofta läckage i vattenlåsen.

Här sitter elpatronen till kylskåpet, både 230v och 12v. Blir det inte varmt här är något fel.

Tommy arbetar på Mobilen i Borås AB och har mekat, reparerat och fixat med ett par tusen begagnade husbilar av alla fabrikat och årsmodeller.

Han har sett vad tidens tand gör med husbilar och vilka tekniska lösningar som håller.

På Allt om Husbilen  delar han med sig av sin erfarenhet.

www.mobilen.eu

 

Vill du ta del av fler av Tommys tips?

Klicka här!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift