Meny

.

Hymer B 585 Starline

En stjÀrna i fronten pÄ Hymers nya B-Klass ger inte bara status. Det betyder god kvalité, hög sÀkerhet och att branta och hala vintervÀgar inte innebÀr nÄgra reella bekymmer.  Var dock noga med att kryssa för stödluftfjÀdring i tillbehörslistan.

 

Testad av Stefan Janeld

 

Hymer har redan skördat stora framgÄngar med sin nya B-Klass som lanserades inför den hÀr sÀsongen. Nu tar den ett kliv upp pÄ statustegen med sex modeller pÄ Mercedes. Fyra strax över sju meter och tvÄ pÄ Ätta meter, alla med efternamnet Starline

Jag Àr i tyska Bad Waldsee för att se om stjÀrnan i fronten motiverar merkostnaden.

Bakom ratten finner jag mig snart tillrĂ€tta. Stolen Ă€r bekvĂ€m och enkel att justera. Testbilen Ă€r försedd med automat – Ă€kta vara, inte en robotvĂ€xlad manuell som annars Ă€r vanligt i husbilar.

I med ”Drive”, ett lĂ€tt tryck pĂ„ gasen och utan ryck glider jag ut frĂ„n parkeringen. Fartguppen avslöjar chassits svaghet direkt, det svajar i sidled. Även i rondellen gör sig chassit pĂ„mint; det lutar utĂ„t mer Ă€n jag önskar. Mercedes optimerar sitt chassi för att transportera tunga pallar mitt i bilen och placerar dĂ€rför fjĂ€dringen nĂ€ra bakaxelklumpen. Men husbilar har vikten ute vid vĂ€ggarna och hĂ€vstĂ„ngseffekten klarar inte fjĂ€drarna av. Den hĂ€r bilen behöver kompletteras med stödluftfjĂ€dring!

Silkeslen drivlina

NÀr jag nÄr en lÀngre rakstrÀcka trycker jag plattan i mattan. LÄdan vÀxlar omÀrkbart. Bilen skjuter fart med vÀrdighet, accelerationen Àr snabb men vÀl maskerad. LjudnivÄn Àr lÄg och frÄn motorn hörs mer av ett vinande Àn muller.

Mercedes Ă€r duktiga pĂ„ motorer. Den lilla 2,2 liters dieseln ger hela 360 Nm i vridmoment och en effekt pĂ„ 165 hĂ€stkrafter – sjĂ€lvklart Euro 5 utslĂ€ppsnorm.

VÀl uppe i fart lÀgger jag i farthÄllaren och njuter av fÀrden. HÀr kan man tillryggalÀgga mÄngen god mil utan att bli trött i kroppen.

TyvĂ€rr Ă€r rutan inte nerdragen i underkant, det kan den inte vara dĂ„ Mercedes har en balk som hindrar detta. Synd. Inte heller sidorutorna Ă€r nerdragna i underkant – men det Ă€r Hymers fel, hĂ€r finns inget annat Ă€n design att skylla pĂ„. Sammantaget ger det dĂ„lig utsikt i husbilens nĂ€romrĂ„de, vilket pĂ„verkar kĂ€nslan för bilens placering pĂ„ vĂ€gen – det tar ett tag att vĂ€nja sig. Det Ă€r samma visa pĂ„ alla helintegrerade husbilar baserade pĂ„ Mercedes Sprinter av senare Ă„rsmodell. Tur att de yttre backspeglarna Ă€r dugliga.

Utrustningen i kupĂ©n Ă€r god, sĂ€rskilt pĂ„ sĂ€kerhetssidan. Dubbla airbags, ABS, antisladd, antispinn, bromskraftsförstĂ€rkare – Mercedes mĂ„nar sitt rykte och tillĂ„ter inte lĂ€gre sĂ€kerhet. Komforten Ă€r det ocksĂ„ vĂ€l sörjt för – farthĂ„llare, AC, elhissar, elspeglar. CD och backkamera Ă€r extra tillbehör.

Vinter inget bekymmer!

Att packa in en rejÀl semesterpackning Àr inga som helst bekymmer trots avsaknaden av dubbelgolv. Garaget Àr stort och öppnar stort frÄn bÄda sidor. Det Àr bra med garderobsutrymme för tvÄ resande, en familj fÄr ta det lite försiktigare.

Vintercampa gÄr utmÀrkt. Visserligen saknas dubbelgolv i hela bilens lÀngd, men finns i sovrummet dÀr tankarna ligger frostfritt. Isoleringen Àr god och bakhjulsdriften tar dig upp för isiga backar. Testbilen har luftburen vÀrme. Det drar mer gasol Àn vattenburen men ingen behöver frysa. RekordmÄnga utblÄs i kupén ser till att jaga bort kallras frÄn de stora glasytorna och eliminerar kalla vrÄr. Vattenburen vÀrme finns som tillbehör, ett vettigt kryss i tillbehörslistan. Den svenska importören kommer troligen ha det som standard inkluderad i priset.

Jag tycker

KvalitetskĂ€nslan Ă€r hög och omsorgen för detaljer Ă€r uppenbar. Nu nĂ€r Hymer valt att göra dinetten riktigt bekvĂ€m att sitta i – mjukare dynor och bra stöd svanken – Ă€r det svĂ„rt att hitta nĂ„gra missar ombord.

JÀmfört med B-Klass byggd pÄ Fiat har den hÀr smidigare drivlina, komfortablare chassi förutsatt stödluftfjÀdring och bÀttre köregenskaper pÄ halt underlag, inklusive vÄtt grÀs.

StjÀrnan i fronten kostar, men Àr vÀrd vartenda öre. Fiat Àr trevliga att köra och pÄlitliga. Men de nÄr inte upp till den majestÀtiska kÀnsla Mercedes förmedlar.

Ska vi snacka Mercediska Àr den hÀr skapelsen en E-Klass snarare Àn B-Klass.

Fakta

Vi gillar

  • KvalitetskĂ€nslan
  • Drivlinan
  • Badrummet
  • RejĂ€la sĂ€ngar

 

Vi önskar

  • Att förarstolen gick att snurra helt bak
  • Dedikerad plats för extra toatank
  • Fönster i bodelsdörren

 

Vi gillar inte

  • Bristande överblick i nĂ€romrĂ„det under fĂ€rd
  •  

ABS, antispinn, antisladd, bromskraftsförstÀrkare, automatlÄda, farthÄllare, elhiss, elspeglar, luftburen vÀrme, LED lampor i hela bilen, elfotsteg bÄde bodel och kupé, insynsskydd i form av plisségardiner, garage med dubbla dörrar, microfibertapet.

Valet av testbil var inte helt sjĂ€lvklart. Att det skulle vara lĂ„ngbĂ€ddarbilen var givet, likasĂ„ att det skulle vara den kortare versionen med modellnamn som börjar pĂ„ 5 dĂ„ den Ă€r unikt kort med lĂ„ngbĂ€ddar – 7,10 meter.
Men det finns en parameter till. Varje ”5” version finns med eller utan dubbelgolv.
För svensken ett enkelt val, eller hur? Dubbelgolv Àr guld vÀrt för stuv och vinterkomfort.
Men nĂ€r husbilar byggs pĂ„ Mercedes blir dubbelgolven inte sĂ€rskilt rymliga om bilens totalhöjd inte ska skena. Och Starline Ă€r inte sĂ€rskilt hög. Dubbelgolvet gör dessutom att framstolarna mĂ„ste hissas nĂ€r du snurrar dem mot matbordet. Hymer har löst det ganska smidigt med ett reglage pĂ„ stolsunderredets baksida. Men det Ă€r ytterligare ett moment att utföra och dessutom en mekanisk lösning som kan gĂ„ sönder. Utan dubbelgolv sitter du redan i rĂ€tt höjd – enklare!
Inte nog med att det grunda dubbelgolvet inte ger sĂ€rskilt mycket extra stuvutrymme – det kostar pengar och vĂ€ger en hel del – stjĂ€l hela 240 kg av lastvikten och 65 000 kronor av de surt förvĂ€rvade! Detta avgjorde definitivt valet för min del, bilen utan dubbelgolv Ă€r mer intressant.

 

Med dubbelgolv behöver framstolarna hissas upp för att hamna i rÀtt höjd i förhÄllande till matbordet. PÄ bilden kan du se att dubbelgolvet inte bygger sÀrskilt mycket och knappast tillför lastutrymme. Men det Àr uppvÀrmt och rymmer tekniken.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift