.

Svart ska vara svart

Plast och gummidetaljer åldras, blir gråa, spröda och drar ner intrycket av hela husbilen. Är det något vi måste leva med? Nix.

Av Tommy Ahlgren

Backspeglar, kofångare, däck, dörrlister, tätningslister vid luckor – alla behöver kärlek för att inte förfalla eller i värsta fall orsaka dyra skador. Det senare gäller främst tätningslister till takluckor. Varma dagar blir listerna mjuka, i kyla hårdnar de. Med tiden gör temperaturväxlingar listerna ”klistriga”, de kladdar fast. När vi vevar upp takluckan sitter den fast i tätningslisten, det krävs mer kraft än avsett för att luckan ska lossa från listen och öppnas. Vevens mekanik är inte dimensionerad för det. Mekaniken har många detaljer i plast och ofta av mycket klena dimensioner. Vår verkstad byter mekanik på många luckor varje år. Ett pilligt arbete som tar mycket tid och därför blir dyrt. Helt i onödan.

Ett billigt sätt att undvika kladdiga lister är att smörja dem. Ett silikonstift eller en silikonspray gör susen. Det tar några sekunder och håller en hel säsong. Låt listen ”dra” i någon minut innan du stänger.

TIPS: Om du missat att smörja listerna och märker att luckan är trögare än vanligt att veva upp, hjälp till med den fria handen och pressa mot luckan. Då avlastar du mekaniken och risken att det ska gå sönder minskar drastiskt.

Mekaniken i takluckor är klen. Det krävs bara en klistrig gummilist för att motståndet ska bli så pass stort att mekaniken går sönder.
Veva med en hand och hjälp luckan upp med den andra. Då överbelastas aldrig mekaniken i luckan.

Silikonspray gör nytta

Underhåll alla lister ombord med silikonspray eller silikonstift. Det är en och annan meter list på en husbil – takluckor, lastluckor, garagedörrar, bodelsdörrar, hyttdörrar, fönster, motorhuv, motorutrymme.

Grått är trist, svart ser nytt ut

För att ge liv och lyster åt matta och grånade plastdelar använder vi vinylglans, finns av flera fabrikat, antingen olje- eller silikonbaserade. Alla gör nytta, vilket som är bäst kan jag inte säga. När vi ser att effekten avtagit är det dags igen.

Jag stryker på och ”masserar” in medlet i plasten med en svamp. Resultatet belönar direkt. Efter en stund kan man torka bort överskottet med en trasa, men låt det dra in ordentligt.

Fräscha upp och skydda däcken

Vinylglansen fungerar även bra på dina däck. Det finns också särskild däckglans. Jag tror inte skillnaden är särskilt stor mellan produkterna.

Behandlade däck skyddas mot torrsprickor och hela bilen ser fräschare ut.

Som alternativ till vinyl-/däcksglans finns en skummande spray. Den kräver inget gnuggande utan sköter sig själv.

Tommy arbetar på Mobilen i Borås AB och har mekat, reparerat och fixat med ett par tusen begagnade husbilar av alla fabrikat och årsmodeller.

Han har sett vad tidens tand gör med husbilar och vilka tekniska lösningar som håller.

På Allt om Husbilen  delar han med sig av sin erfarenhet.

www.mobilen.eu

 

Vill du ta del av fler av Tommys tips?

Klicka här!