Meny

.

Plast och gummidetaljer Ă„ldras, blir grĂ„a, spröda och drar ner intrycket av hela husbilen. Är det nĂ„got vi mĂ„ste leva med? Nix.

 

Av Tommy Ahlgren

 

Backspeglar, kofĂ„ngare, dĂ€ck, dörrlister, tĂ€tningslister vid luckor – alla behöver kĂ€rlek för att inte förfalla eller i vĂ€rsta fall orsaka dyra skador. Det senare gĂ€ller frĂ€mst tĂ€tningslister till takluckor. Varma dagar blir listerna mjuka, i kyla hĂ„rdnar de. Med tiden gör temperaturvĂ€xlingar listerna ”klistriga”, de kladdar fast. NĂ€r vi vevar upp takluckan sitter den fast i tĂ€tningslisten, det krĂ€vs mer kraft Ă€n avsett för att luckan ska lossa frĂ„n listen och öppnas. Vevens mekanik Ă€r inte dimensionerad för det. Mekaniken har mĂ„nga detaljer i plast och ofta av mycket klena dimensioner. VĂ„r verkstad byter mekanik pĂ„ mĂ„nga luckor varje Ă„r. Ett pilligt arbete som tar mycket tid och dĂ€rför blir dyrt. Helt i onödan.

Ett billigt sĂ€tt att undvika kladdiga lister Ă€r att smörja dem. Kan göras med silikonstift/silikonspray eller teflonspray. Det tar nĂ„gra sekunder och hĂ„ller en hel sĂ€song. LĂ„t listen ”dra” i nĂ„gon minut innan du stĂ€nger.

 

TIPS: Om du missat att smörja listerna och mÀrker att luckan Àr trögare Àn vanligt att veva upp, hjÀlp till med den fria handen och pressa mot luckan. DÄ avlastar du mekaniken och risken att det ska gÄ sönder minskar drastiskt.

Mekaniken i takluckor Àr klen. Det krÀvs bara en klistrig gummilist för att motstÄndet ska bli sÄ pass stort att mekaniken gÄr sönder.
Veva med en hand och hjÀlp luckan upp med den andra. DÄ överbelastas aldrig mekaniken i luckan.

Silikonspray gör nytta

UnderhĂ„ll alla lister ombord med silikonspray eller silikonstift. Det Ă€r en och annan meter list pĂ„ en husbil – takluckor, lastluckor, garagedörrar, bodelsdörrar, hyttdörrar, fönster, motorhuv, motorutrymme.

Om du oroar dig för sÄ kallad silikonsmitta, alltsÄ att en yta blir hopplös att mÄla för att det hamnat silikon pÄ den kan du anvÀnda PTFE spray istÀllet. PTFE Àr teflon.

GrÄtt Àr trist, svart ser nytt ut

För att ge liv och lyster Ät matta och grÄnade plastdelar anvÀnder vi vinylglans, finns av flera fabrikat, antingen olje- eller silikonbaserade. Alla gör nytta, vilket som Àr bÀst kan jag inte sÀga. NÀr vi ser att effekten avtagit Àr det dags igen.

Jag stryker pĂ„ och ”masserar” in medlet i plasten med en svamp. Resultatet belönar direkt. Efter en stund kan man torka bort överskottet med en trasa, men lĂ„t det dra in ordentligt.

FrÀscha upp och skydda dÀcken

Vinylglansen fungerar Àven bra pÄ dina dÀck. Det finns ocksÄ sÀrskild dÀckglans. Jag tror inte skillnaden Àr sÀrskilt stor mellan produkterna.

Behandlade dÀck skyddas mot torrsprickor och hela bilen ser frÀschare ut.

Som alternativ till vinyl-/dÀcksglans finns en skummande spray. Den krÀver inget gnuggande utan sköter sig sjÀlv.

Tommy arbetar pÄ Mobilen i BorÄs AB och har mekat, reparerat och fixat med ett par tusen begagnade husbilar av alla fabrikat och Ärsmodeller.

Han har sett vad tidens tand gör med husbilar och vilka tekniska lösningar som hÄller.

PÄ Allt om Husbilen  delar han med sig av sin erfarenhet.

www.mobilen.eu

 

Vill du ta del av fler av Tommys tips?

Klicka hÀr!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift