Meny

.

Ta en titt på taket

När man letar husbil är inte taket det första man synar. Men om allt annat stämmer tycker jag ni ska ta en titt på taket innan ni slår till. Om ni inte gör det kan det i värsta fall betyda att ni ångrar er. För taket fyller många funktioner.

 

Av Stefan Janeld

 

Det ska hålla tätt

Det vanligaste är att tak och vägg möts i 90° vinkel och att man tätar med en gummilist som hålls på plats av en aluminiumprofil. Ibland täcks skarven av en plastprofil och tätningsmedel håller vattnet ute. Ibland är det en kombination av tätningsmedel och list.

Fungerar bra så länge väder och vind inte förstört tätningen.

Bättre är det när taket överlappar väggen. Dels för att tätningsmedlet skyddas från solljus och håller i princip hur länge som helst. Och skulle tätningsmedlet fallera så kommer vattnet knappast rinna uppför väggen.

En nackdel med överlappande tak är att vatten rinner ner utmed sidorna och lämnar svarta rinningar efter sig. Med de kan man tvätta bort utan stor ansträngning. En fuktskadad vägg är besvärligare.

 

Det ska rymma utrustning

En del husbilar har helt raka tak. Andra har en bula som ska rymma en taksäng eller en alkov som är högre än övriga taket.

Att på en halvintegrerad husbil ha en takbula som rymmer en taksäng kan se mycket snyggt ut invändigt. Sängen försvinner helt och innertaket får en obruten linje. Jag förstår att många faller för den visuella finessen.

Men!

På taket vill man ha solceller, parabol/teveantenn, takluckor och kanske en AC-anläggning.

Inget av detta kan man montera på en välvd yta. Och om man har en teveantenn/parabol vill man inte att den ska skugga solcellerna ty då tappar de mycket effekt.

På många husbilar med välvda tak har man bara hälften så mycket yta att montera saker på som på en modell med rak taklinje.

 

Var sitter eventuell skarv?

På alkovbilar skarvas ofta takplåten. Särskilt på lite billigare modeller. Inte sällan är skarven placerad där den högre alkoven möter det lägre taket.

Om så är fallet på den bil ni är intresserade av är inte mitt råd att avstå bilen. Mitt råd är att ställa bilen på klossar fram så att taklinjen lutar bakåt och vatten inte blir stående vid skarven.

Samma råd ger jag de som har en husbil med lister utmed sidorna av takets kant. Det är ofta tacksamt med denna tätningslösning för man slipper mycket av de svarta rinningarna som uppstår på husbilar med rundad skarv eller där taket överlappar väggen.

Det är alltid en god idé att ställa husbilen så att vatten kan rinna av i bakkant.

 

Ett platt tak med gott om plats för tillbehör, inga skarvar, inga lister som håller vattnet kvar på taket.
Här överlappar taket väggarna. Risken för läckage är noll även om tätningsmedlet inte är 100%
Franska Le Voyageur investerade massor i en teknik som gör deras tak lätt välvda utvändigt men helt platta invändigt.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift