Meny

.

Hobby håller hårt på traditionen

Om man i decennier varit den dominerande aktören på en marknad och fortsätter vara så, är det svårt att argumentera för att man ska ändra sin produktionsteknik. Hos Hobby har den dominerande marknadspositionen på husvagnssidan gjort att man förfinat snarare än förändrat sin produktionsteknik. Denna förfining har spillt över på husbilsproduktionen.

 

Av Stefan Janeld

 

Hobby är lite av ett mysterium. Man är dominant på husvagnsmarknaden genom sina Hobby och Fendt husvagnar. Hobby säljer cirka 13 000 husvagnar per år. Men husbilarna har inte fått samma ställning på marknaden. Man taktar idag ca 2 000 husbilar men siktar på att öka till närmare 3 000. För att nå dit följer man ett recept som i stort går ut på att erbjuda maximal valuta och förtroendeingivande garantier.

I Sverige är man dessutom på offensiven vad gäller handlare, från att husbilarna i flera år endast sålts hos Forsbergs Fritidscenter har man knutit ett flertal välrenommerade handlare till sig.

En solig dag i april var jag på plats i Hobby fabriken i Fockbeck i norra Tyskland. Jag var där för att testa deras senaste plåtis men passade på att tigga till mig en visning av produktionen också. Jag hade aldrig tidigare varit innanför fabriksväggarna hos Hobby.

 

Nära band till orten man ligger i

Fockbeck är ett litet samhälle med ca 6 000 invånare. Som i många andra fall när en stor aktör växer upp i ett mindre samhälle bildas ett nära band mellan de två. Så också här. Det arbetar flera generationer från samma familjer i fabriken. Några börjar i snickeriet där man lär tonåringar att snickra och arbeta med händerna. Kan man snickra kan man bygga husbil. Ett femtontal lärlingar börjar varje år och de flesta tar sedan plats i produktionen. Totalt arbetar cirka 1 200 personer på Hobby. 900 av dem i produktionen. Personalomsättningen är låg, många arbetar här hela livet.

Här lär sig lärlingar att snickra. Vid mitt besök var de borta på kurs.
Det här är den tredje, eller fjärde (man var inte helt säkra), husvagn som grundaren Harald Striewski byggde. Nästan lite trist att se den dold bakom en fotovägg och fylld med bråte från snickeriet. Men samtidigt fint att den är bevarad.

Litar på sin konstruktion

När det gick en trend i branschen att byta ut träreglarna mot plast och frigoliten mot markisolering valde Hobby att hålla fast i de gamla materialen. Resonemanget är att trä är starkare och stabilare än plastreglar. Kan man bara hålla vattnet utanför är trä en bättre lösning. Samma med frigoliten, håller man den bara torr isolerar den väl. Ett resonemang man inte är ensamma om.

För att undvika fuktskador har man därför förfinat hur man tätar sin bodel. På utsatta ställen, som runt fönster, använder man dock polyuretan. Ett material som står emot fukt och håller att skruva i. Polyuretandetaljerna tillverkar man själva i en särskild lokal där man blandar kemikalierna, formar skumplasten och skär rent överflödet.

Idag har man kommit så pass långt och litar så pass på konstruktionen att man erbjuder hela 12 års täthetsgaranti. Det är man delat bäst i branschen med. Ingen tillverkare har en längre garanti.

I dessa maskiner formas och härdas polyuretandetaljerna.
Färdiga rutramar till plåtislinan.
Tankar med kemikalierna man tillverkar polyuretanet av.
Polyuretanreglar att använda på utsatta platser.

Vill bygga längre serier

Fabriken är planerad lite annorlunda än andra fabriker jag besökt. Efter att man förberett chassiet och gjort de tekniska installationerna monteras sidoväggarna, alltså innan man monterar möblerna. Sedan ställs bilarna sida vid sida och inredningen bärs in via den öppna bakdelen. Möblerna monteras i samma hall som bilarna rullar i. Men väggar, golv och tak görs i en annan hall.

Man kan hantera enstaka husbilar, det som kallas ”Batch One” produktion. Men för att få en rationellare produktion vill man bygga större serier av en och samma modell. Faktiskt ställer man hellre ett antal bilar på lager vid fabriken än bygger korta serier.

 

I bildgalleriet nedan kan du se i detalj hur Hobby bygger sina husbilar. Klicka för större bilder och informativa bildtexter.

Hobbys historia i korthet

Grundades 1967 av Harald Striewski

Det började som det brukade börja i denna bransch. Harald byggde en vagn åt sig själv. Andra såg den och ville ha en likadan. Med tiden blev det hans yrke.

Under många år var man renodlad husvagnstillverkare. Men 1984 lanserade man sin första husbil – Hobby 600. Den tog marknaden med storm med sin unika design och är en av husbilsvärldens få riktiga klassiker.

De bulliga väggarna från Hobby 600 blev fabrikatets signum. Men 2012 övergav man dem och likaså övergav man de påkostade treaxlade modellerna med AL-KO chassi. Man hade även exklusiva alkovbilar på Iveco kallade Sphinx, de slutade man också bygga.

Kort sagt lämnade man helt premiumsegmentet för att hitta volymer i instegs- och mellanklassen.

Två år senare, 2014, lanserade man sina första plåtisar – Vantana. En stor satsning där man visade en hel del innovationslystnad. Bland annat placerade man ett liggande kylskåp i överskåpet ovanför köket.

Idag består Hobbys husbilssortiment av halvintegrerade modeller i fyra versioner, en serie alkovbilar och tre serier av inredda skåpbilar.

Hobby 600, modellen som startade Hobbys husbilskarriär.

Den liggande Slim Line kylen i överskåpen på plåtisarna blev inte långlivad. Men en väldigt cool (sorry…) idé.

Här kan du läsa alla våra tester och artiklar om Hobby husbilar.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift